Política

referèndum 1-O

La regió central registra la participació més alta de l’1-O

El 58,15% del cens va votar en el referèndum de l’1 d’octubre

La xifra se situa 15 punts per sobre de la mitjana catalana

El 94,7% vota sí, el percentatge més ampli després de les comarques gironines

Un total de 217.851 persones van votar en el referèndum de l’1 d’octubre a la Catalunya Central, segons dades de la Generalitat. La xifra de participació, del 58,15%, és la més alta de Catalunya. El percentatge està 15 punts per sobre de la mitjana catalana, del 43%. El 94,7% dels electors va dir sí a la independència. És el segon percentatge més ampli del país, només superat per les comarques gironines. En concret, 205.285 persones van votar sí, 8.638 van votar no (3,98%) i 2.840 van votar en blanc (1,31%). Hi va haver 1.088 paperetes nul·les.

Anoia

L’Anoia registra la participació més baixa de la regió (45,26%) i el percentatge més elevat de no a la independència amb un 5,74% de vots. A Montmaneu i Sant Martí Sesgueioles, la Guàrdia Civil va intentar evitar la votació però en ambdós casos van aconseguir votar. En el primer cas perquè van votar en un espai privat i en el segon perquè van amagar l’urna. A Montmaneu van votar 107 persones i 98 van votar que sí. A Sant Martí, van votar sí 201 veïns, dels 222 que van votar. A la capital, Igualada, van votar 13.776 persones i 13.039 van votar sí.

Bages

A la comarca hi ha dos municipis en què no hi consten dades perquè la policia es va endur l’única urna que hi havia. Són Callús i Castellgalí, on tenien dret a votar-hi 1.487 i 1.497 persones. En canvi, a Fonollosa i Sant Joan de Vilatorrada, on també hi va haver intervenció de la Guàrdia Civil, hi ha resultats perquè hi havia més d’un col·legi electoral i es comptabilitzen les paperetes de la resta de punts de votació. Al Bages hi va participar el 52,49% del cens i el 93,92% van apostar per la independència. A Manresa van votar 25.424 persones i 23.864 van votar que sí.

Berguedà

La participació al Berguedà va arribar al 73,68% del cens, només superada a Catalunya pel Moianès. El sí va guanyar amb el 94,93%. A Berga van votar 7.935 persones i 7.522 van votar que sí. Una de les peculiaritats és que hi ha tres municipis on no hi va haver cap vot del no: Castell de l’Areny, la Pobla de Lillet i Sant Jaume de Frontanyà.

Moianès

El Moianès té el rècord de participació a Catalunya, amb un 73,98%, trenta punts per sobre de la mitjana. La comarca té resultats a tot arreu excepte a Granera (on podien votar 73 persones). Segons fonts del govern, en tots els casos que no hi consten dades és perquè o bé no s’ha obert el col·legi o bé la policia es va endur l’urna. A Moià van votar 2.064 persones de les 4.248 que estaven cridades a votar.

Osona

És la comarca on més gent en nombres absoluts va votar a la regió (75.792 dels 109.802 que estaven cridats a les urnes). Té el percentatge més alt de vot favorable a la independència de la regió central i la segona del país –després del Pla de l’Estany– amb un 96,13%. A la capital, a Vic, hi van votar 15.561 persones, de les quals 14.918 van votar a favor de la independència.

Solsonès

La participació al Solsonès va ser molt alta (69,73%) i el sí es va imposar àmpliament (95,92%). A Solsona van anar a votar 3.011 persones però moltes també ho van fer en altres municipis veïns per problemes tècnics

Sant Fruitós dona els sous d’un ple a Fonollosa

n. badrenas

L’alcalde de Sant Fruitós de Bages, Joan Carles Batanés, i la resta de regidors van donar el seu sou del ple extraordinari que ahir es va celebrar per condemnar la repressió policial durant l’1-O al municipi de Fonollosa per col·laborar en la reparació dels danys causats diumenge per la Guàrdia Civil, quan 70 agents van entrar a cops de porra a l’Ajuntament per endur-se una urna. Van destrossar mobiliari i fins i tot es van endur un ordinador portàtil. La xifra suma 832 euros (64 euros cadascun). Els diners serviran per pagar part dels 7.000 euros que costarà arreglar els danys, segons va valorar Fonollosa.

Marxa a l’Anoia per defensar la unitat d’Espanya

Centenars de persones es van manifestar ahir pels carrers de la Conca d’Òdena per defensar la unitat d’Espanya. La concentració es va iniciar a Santa Margarida de Montbui i es va traslladar, pels carrers d’Igualada, fins arribar a les casernes de la Policía Nacional i la Guàrdia Civil, cossos als quals donen suport.

Pregària a Igualada per la pau a Catalunya

Les parròquies d’Igualada han organitzat una pregària pública per la pau a Catalunya. Amb l’acte, avui a 3/4 de 9 del vespre a la basílica de Santa Maria, “com en tants altres moments difícils de la nostra història, es vol acudir a la protecció del Sant Crist per la pau i la concòrdia”, segons un comunicat parroquial.

Igualada estudia dedicar una plaça a l’1 d’Octubre

A proposta d’alguns ciutadans, l’Ajuntament d’Igualada estudia posar el nom d’1 d’Octubre a la plaça que hi ha davant de l’Ateneu Igualadí i que diumenge es va omplir de milers de persones. Totes les urnes de la ciutat es van concentrar a la històrica entitat, protegida per una multitud.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.