Política

Procés sobiranista

1-O

Cervesa sí, cava no

Milers de persones van respondre a la crida de l’ANC i Òmnium i van omplir el passeig de Lluís Companys per seguir el discurs de Puigdemont

L’hora de demora en l’inici del plenari va incrementar la tensió pel desenllaç polític de la jornada

La declaració d’independència i posterior suspensió genera desconcert

Tres segles, unes quan­tes dia­des mul­ti­tu­dinàries de l’11 de setem­bre, una hora d’espera i des­con­cert espe­rant el dis­curs del pre­si­dent, Car­les Puig­de­mont, i encara unes set­ma­nes més. Aquest és el tempo que ha seguit fins ara i que encara haurà de seguir el procés que ha de por­tar al nai­xe­ment de la República de Cata­lu­nya. Ahir, els milers de per­so­nes que van acu­dir al pas­seig de Lluís Com­panys per assis­tir a la vin­guda al món d’un nou estat d’Europa es van haver de con­for­mar a veure el cap a la cri­a­tura i poca cosa més. Si és mas­cle o feme­lla, si pujarà dreta o es torçarà, no se sap. Caldrà espe­rar i tenir paciència, una vegada més. El pre­si­dent va manar calma, va dema­nar temps i va pro­po­sar el diàleg, i la gent ho va aca­bar ento­mant, no de molt bona gana, però tam­poc amb grans mos­tres de des­a­pro­vació.

Eren quarts de vuit del ves­pre, la fosca d’aquests dies més curts de tar­dor ja havia pres posi­ci­ons al pas­seig de Lluís Com­panys i men­tre la mega­fo­nia des­ple­gada al lloc començava a difon­dre les pri­me­res parau­les del dis­curs de la cap d’opo­sició, Inés Arri­ma­das, una gen­tada començava a des­fi­lar, aban­do­nant el lloc. Cap visca la República de Cata­lu­nya! Cap abraçada memo­ra­ble, ni plor d’ale­gria incon­te­ni­ble. Cap sen­sació d’haver assis­tit a una jor­nada històrica i sí molta remor, molt de mur­muri, molt de xiu­xi­ueig, molta con­versa entre la gent men­tre s’allu­nyava del lloc ana­lit­zant la situ­ació en la què el dis­curs de Puig­de­mont aca­bava de dei­xar el país. No s’havia gua­nyat, però tam­poc s’havia per­dut. Si això fos fut­bol, Puig­de­mont va por­tar, ahir, el país a una pròrroga i ja se sap que els temps extres, quan les for­ces estan esgo­ta­des, poden ser traïdors i sense intel·ligència es pot aca­bar per­dent allò que es creia gua­nyat.

La con­cen­tració d’ahir va ser molt dife­rent de les que el món inde­pen­den­tista ha orga­nit­zat cada 11 de setem­bre des del 2012, i no perquè ahir a l’Arc de Tri­omf es con­centrés més o menys gent –l’ampli pas­seig cen­tral era ple de dalt a baix de molts bar­ce­lo­nins, però també de ciu­ta­dans vin­guts d’arreu de Cata­lu­nya, bom­bers i page­sos amb els seus trac­tors–, sinó perquè, ahir, no era cap dia rei­vin­di­ca­tiu, ni cap festa de famílies embo­li­ca­des amb este­la­des.

En l’ambi­ent surava un estat d’ànim car­re­gat de gra­ve­tat, d’una tensió con­tin­guda davant la incògnita de quin seria el dis­curs de Puig­de­mont, i així es veia a les cares de tants i tants ciu­ta­dans que hi van acu­dir molt abans de les sis de la tarda, per aga­far un bon lloc davant una de les dues pan­ta­lles gegants de tele­visió que havien de retrans­me­tre la sessió par­la­mentària. Tot­hom hi assis­tia amb el desig que, quan tot ple­gat s’acabés, ho fes­sin trans­por­tats a una nova república, però ningú tenia la cer­tesa que això acabés així, i les cares eren el viu reflex d’aquests dub­tes.

“Estem expec­tants pel que dirà el Pre­si­dent, però tenim clar que hem de mar­xar, encara més després del que va pas­sar el dia 1 i els insults i les des­qua­li­fi­ca­ci­ons que ens han llançat des d’ales­ho­res”, expli­cava una dona, actu­ant com a por­ta­veu de dues pare­lles d’amics, gent a les por­tes de la ter­cera edat. La senyora par­lava a tocar de l’Arc de Tri­omf, quan encara fal­ta­ven trenta minuts per a l’hora fixada per a l’inici de la inter­venció de Puig­de­mont i quan la part alta del pas­seig de Lluís Com­panys era ales­ho­res una riuada inces­sant de gent i més gent que feia cap al lloc.

Les pan­ta­lles de tele­visió i la retrans­missió de les pri­me­res imat­ges de dins el ple­nari, amb la des­fi­lada d’Inés Arri­ma­das, Xavier Gar­cia Albiol i Miquel Iceta, van ser­vir per ani­mar la con­currència, que els va esbron­car con­ve­ni­ent­ment. Va aplau­dir rabi­o­sa­ment les pri­me­res imat­ges del pre­si­dent, va ento­nar alguns crits d’inde­pendència, però poca cosa més. Con­tenció, expec­tació i ner­vis, molts ner­vis, com si milers de ciu­ta­dans s’hagues­sin aple­gat per conèixer la pun­tu­ació d’un exa­men a què s’hagues­sin pre­sen­tat de forma col·lec­tiva i ningú tingués clar si l’apro­va­ria.

Pot­ser per aquesta angoixa una dona va dibui­xar una ganyota d’indub­ta­ble neguit quan, en mirar el rellotge, va com­pro­var que fal­ta­ven només qua­tre minuts per les sis. Es va fer l’hora i el pre­si­dent no apa­rei­xia. Ales­ho­res, va córrer la notícia que l’inici del ple s’ajor­nava una hora. Des­con­cert sobre el des­con­cert. Telèfons a l’ore­lla per inten­tar par­lar amb algú per saber què estava pas­sant i una esban­dida impor­tant de molta gent que va deci­dir llançar-se sobre algun dels bars que hi ha a banda i banda del pas­seig per anar-se a pro­veir d’alguna cosa de men­jar, d’alguna ampo­lla d’aigua per beure i també de cer­vesa, molta cer­vesa.

Si algú està tra­ient pro­fit a aquests dies de follia ciu­ta­dana al car­rer no són els grans bancs del país, sinó els llau­ners –gent fora la llei o, si més no, fora de les orde­nan­ces muni­ci­pals–, que s’han fet farts de ven­dre llau­nes i més llau­nes de cer­vesa a gent aban­de­rada, ja sigui amb l’este­lada o l’espa­nyola. Ahir, els asse­de­gats i els qui havien de matar una hora d’espera que es va fer molt tensa i també molt llarga van ser els par­ti­da­ris de la inde­pendència.

Encara amb mola gent amb la llauna a la mà, va arri­bar el moment tan espe­rat i es va fer el silenci més abso­lut a l’Arc de Tri­omf quan la pre­si­denta Carme For­ca­dell va donar la paraula a Car­les Puig­de­mont. Pas­sa­ven 13 minuts de les set de la tarda i havia arri­bat l’hora de la veri­tat. La gent dreta, escol­tant amb molta atenció, alguns amb els ulls tan­cats per con­cen­trar-se més en allò que esta­ven sen­tit, escol­tant tots com pot­ser mai fins ara havien parat atenció a la inter­venció d’un polític, espe­rant també que el dis­curs del pre­si­dent arribés al moment cul­mi­nant de la decla­ració d’inde­pendència.

Puig­de­mont va tri­gar 25 minuts a situar el seu par­la­ment allà on espe­rava tota la gent con­cen­trada. Durant aquest pri­mer tram de la inter­venció, va arran­car una allau d’aplau­di­ments quan va anar des­gra­nant els argu­ments, però la gent es guar­dava l’ovació defi­ni­tiva per al final. I va arri­bar l’ins­tant en què el pre­si­dent es va com­pro­me­tre a assu­mir el man­dat del poble i, per tant, la decla­ració d’inde­pendència. La gent escol­tava amb molta atenció. Dues noies que sem­bla­ven ger­ma­nes es mira­ven volent dir: “Ja està? Ja hi som?” I de seguida va venir allò de dei­xar en sus­pens la decla­ració, “unes set­ma­nes”, per abraçar el diàleg. Es van sen­tir alguns, pocs, xiu­lets, i les ger­ma­nes i molta més gent va fer cara de no estar ente­nent gaire res.

La imme­di­ata des­fi­lada de molts ciu­ta­dans així que Puig­de­mont va aca­bar va dei­xar al pas­seig Lluís Com­panys un regust de festa ina­ca­bada, o no començada. Ahir, defi­ni­ti­va­ment, va ser dia de cer­vesa per fer-se pas­sar la set en un moment aspre, i no de cava per cele­brar l’adve­ni­ment de la nova cri­a­tura.

Duel al cel d’helicòpters
. Els barcelonins comencen a estar una mica cansats de l’helicòpter de la Policía Nacional que sobrevola els terrats a baixa altura. Ahir, l’aparell va tornar a vigilar una concentració independentista, però aquesta vegada no ho va fer sol. L’helicòpter dels Mossos també estava sobrevolant la zona, com a part del dispositiu de seguretat a l’entorn del Parlament. Durant una estona, els dos aparells va semblar que se situaven cara a cara, com desafiant-se. Només ho va semblar.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.