L’oposició a Maduro fa una crida a votar a les regionals per doblegar l’oficialisme
La MUD insta els veneçolans a vèncer l’abstenció i participar en l’elecció dels nous governadors
Denuncia la reubicació de centres electorals als seus feus
Dotzenes de milers de veneçolans aniran avui a les urnes a votar pel seu candidat a governador i s’enduran una sorpresa: el seu nom no figurarà en el cens del seu col·legi habitual. Concretament es trobaran en aquesta situació 715.000 veneçolans, segons va denunciar la Mesa de la Unitat Democràtica (MUD), on s’agrupen les forces opositores al president Nicolás Maduro. Fa tres dies, el Consell Nacional Electoral (CNE), un òrgan independent que, a la pràctica, està controlat pel govern, va decidir reubicar tots aquests milers de votants amb l’argument que hi havia “problemes d’infraestructura”. Els portaveus del CNE van dir aleshores que els canvis només afectaven l’1,5% dels 13.600 col·legis que avui obriran les portes a Veneçuela. Però la MUD va disparar l’alarma: en estats com Miranda, el baluard opositor que controla l’excandidat presidencial Henrique Capriles, els canvis d’última hora afecten 224.000 persones, gairebé un terç del total dels “reubicats”. Per l’antichavisme, aquesta maniobra [la reubicació] busca desanimar el vot opositor i per això va utilitzar les últimes hores de campanya per llançar missatges contra l’abstenció. “Cada veneçolà que no estigui afectat per favor que no ens deixi sols. Tots aquells que no han estat canviats, aneu-hi i participeu. El vostre vot és clau per a la victòria de les regionals”, va dir Capriles.
Veneçuela escull avui nous governadors als 23 estats del país. El govern en controla 20, però la MUD entén que la greu situació econòmica i la violència política del carrer, que ha deixat més de 150 morts des de l’abril, ha posat Maduro a les portes d’una derrota electoral sense precedents.
Una mostra de l’estat social van ser les legislatives del 2015, quan el chavisme va perdre el control del Congrés. Però la força parlamentària va quedar desarmada a l’agost per una Assembla Constituent paral·lela cent per cent oficialista, que ha ocupat el seu lloc després d’unes eleccions que la MUD va considerar fraudulentes. En aquest context, el govern va convocar les eleccions a governador, que havien d’haver-se fet l’any passat però que va ser ajornades sense gaires arguments per Maduro fins avui. La MUD ha denunciat que els comicis es fan sense garanties de transparència i amb el govern decidit a guanyar sigui com sigui. L’oposició es va arribar a plantejar no presentar candidats, una forma de protesta utilitzada en el passat, però sense resultats polítics concrets. El chavisme ho va guanyar tot i continua sol. Per això en les eleccions d’avui hi ha 23 candidats de la MUD. Tots ells saben que el principal repte serà vèncer les maniobres per desencoratjar el vot opositor. “Estan tan segurs de la nostra victòria, que som majoria, que intentaran impedir que les persones votin”, va dir Gerardo Blyde, cap de campanya de l’aliança opositora.
Viatge a Rússia
El gran dubte de dilluns és si Maduro acceptarà uns resultats que li poden ser desfavorables i si l’oposició tindrà la unitat suficient per fer-los valer. En qualsevol cas, el govern ha optat per radicalitzar les posicions a favor de l’ala militar de l’executiu, enmig d’un entorn internacional cada cop més advers als seus interessos. El Mercosur ha aplicat la Carta Democràtica a Veneçuela, que traduït a la pràctica implica l’expulsió del país del bloc, i ja no hi ha cap país de la regió que li doni suport.
El president Maduro va viatjar aquesta setmana a Rússia a la recerca d’oxigen, sobretot financer. Tornant de Moscou, Maduro va anunciar que el seu país celebrarà amb “magnificència” el centenari de la revolució bolxevic, “la primera revolució obrera i camperola de la història”.