Setge al procés sobiranista
Pendents del president
Jornada marcada per manifestacions convocades i desconvocades gairebé alhora per la possible opció de convocar eleccions
Els estudiants surten al carrer contra l’article 155 i en defensa de l’escola catalana
Dia de desconcert, nervis i confusió. Ahir tothom va estar pendent de les xarxes socials i dels mitjans de comunicació per saber què anunciaria el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i què passaria al Parlament. Centenars d’estudiants van sortir, al matí, al carrer a Manresa i Berga contra l’article 155 i en defensa de l’escola catalana, però moltes altres mobilitzacions previstes van acabar sent anul·lades. De fet, hi va haver concentracions que gairebé es van convocar i desconvocar al mateix temps. A més, a la regió, la possible convocatòria d’eleccions autonòmiques després descartada va provocar la reacció a les xarxes socials d’alcaldes i càrrecs locals d’ERC, el PDeCAT i la CUP. L’alcalde d’Igualada i l’alcaldessa de Vic, per exemple, deien que no volien eleccions. I en el mateix sentit piulava a Twitter la diputada de JxSI Adriana Delgado que deia que no acceptava cap més possibilitat que acceptar el mandat de l’1-O.
Arreu de la regió
La situació de desconcert es va repetir arreu de la regió. Al Bages, el Comitè de Defensa del Referèndum (CDR) de Manresa va convocar una cassolada davant la seu del PDeCAT, que s’havia de fer quan Puigdemont fes la seva compareixença, que llavors es preveia que seria per convocar eleccions. En ajornar-se la ponència, el CDR va congelar la convocatòria. Quan es va anunciar que el president no sortiria fins a la tarda, el comitè va dir primer que desconvocava la cassolada, però minuts més tard la va tornar a convocar. Finalment, 20 persones es van aplegar davant la seu del PDeCAT amb estelades, però van marxar a buscar un bar per escoltar Puigdemont. Quan el president va deixar a mans del Parlament la decisió, els ànims es van calmar.
Situació idèntica a l’Anoia. El CDR d’Igualada i la Conca d’Òdena va fer al matí una crida per seguir la compareixença de Puigdemont. Ja sigui per l’estret marge de temps o pel fet que el discurs s’havia anat endarrerint, la crida va aplegar pocs assistents. Un seguiment similar al que va tenir la convocatòria per veure el ple des del local de l’Alzinar, a Masquefa. El CDR convidava a estar atents per a noves convocatòries ahir al vespre, però finalment ningú va acabar convocant cap nova mobilització.
També a Vic, el CDReferèndum va convocar al matí una manifestació a la plaça Major per dir que no a les eleccions i cridar “República ja!”. Un centenar de persones van estar-se allà seguint els canvis d’última hora per la ràdio i atents als mòbils, però en veure que Puigdemont ajornava la compareixença van anar marxant. L’estat de desànim i desconcert era general. Després, l’ANC de Vic va fer convocatòria per a les 6 pel discurs de Puigdemont, en pantalla, a la plaça Major, però hi va haver molt poca assistència.
Al Berguedà, la Taula per la Democràcia va desconvocar les manifestacions del matí, però poc després algunes entitats de Berga van convocar la població a les set de la tarda. Finalment, la concentració no es va acabar fent, mentre alguns partits de la ciutat es reunien en petit comitè a les seves seus, pendents del que estava passant al ple del Parlament. Els canvis de guió van fer suspendre el ple extraordinari i urgent del Consell Comarcal, convocat per aprovar les mocions contra l’article 155.
Continuen les mocions
Mentrestant, en els ajuntament continuen les mocions. Jorba és el primer municipi de Catalunya que té un carrer dedicat a l’1 d’octubre, tot i que el petit municipi de Vilagrasseta –a la Segarra– ja li va dedicar una plaça. Així ho ha aprovat el ple per unanimitat. I a Borredà, Bagà i Vilada, tres municipis del Berguedà amb alcalde o alcaldessa socialistes, han aprovat la moció en contra de l’article 155.
Informació de