Puigdemont refusa convocar eleccions si no té garanties
Admet que va sospesar dissoldre el Parlament si no s’aprovava el 155, però ho va desestimar perquè el govern de l’Estat no s’hi va comprometre
Deixa la decisió final en mans del Parlament
No hi haurà eleccions autonòmiques. O almenys ahir no les va convocar el president, tot i que la possibilitat va planar i fins i tot es va donar per feta durant bona part del dia, fins al punt que alguns diputats del PDeCAT ja van anunciar a Twitter la intenció de plegar, de l’acta i del partit, com a protesta. Després d’una nit i un matí de bojos, amb tot de reunions a tots nivells i d’especulacions en tots els sentits, Carles Puigdemont va comparèixer a les cinc de la tarda a la galeria gòtica del Palau de la Generalitat –on ja havia endarrerit la sortida, primer a dos quarts de dues i després a dos quarts de tres– iper anunciar finalment que no convocaria eleccions, tot i que ho havia estat sospesant seriosament, per deixar així en mans del Parlament la resposta a la probable aprovació avui de l’article 155 de la Constitució al Senat. O sigui, li passava el testimoni per fer la més que probable declaració d’independència.
Puigdemont va admetre que, per evitar la dràstica mesura impulsada pel govern espanyol, i arran de les interpel·lacions que havia rebut en els últims dies, havia estat considerant la possibilitat d’uns comicis pel seu “deure i responsabilitat” d’esgotar totes les vies per una via dialogada i pactada. I d’entrada, amb la mediació entre altres del lehendakari basc Iñigo Urkullu, al matí semblava que havia arribat a un principi d’acord amb el govern espanyol per convocar eleccions a canvi que el Senat no aprovés avui l’aplicació del 155. Un escenari, de fet, que ja s’havia anat dibuixant en la reunió a Palau que s’havia acabat a altes hores de la matinada. Puigdemont fins i tot va avançar la decisió al matí als diputats de Junts pel Sí, però a l’hora de la veritat l’anunci públic es va ajornar. El compromís final de Madrid no arribava, ja que el PP seguia esbombant que ni les eleccions aturarien la suspensió de l’autogovern. I el compromís no va arribar mai, per la qual cosa Puigdemont va decidir no dissoldre el Parlament ahir mateix per convocar eleccions el 20 de desembre, com estava disposat a fer al matí, ja que no va aconseguir que des de l’altra banda li donessin “les garanties per celebrar-les en normalitat”. És a dir, sense l’autogovern segrestat, o el que és el mateix, “sense repressió i en condicions d’absència de violència”. “Això no ha obtingut una vegada més una resposta responsable”, lamentava el president en la seva al·locució pública, que va fer, després d’una nova reunió amb el vicepresident, Oriol Junqueras, acompanyat dels consellers de la Presidència, Jordi Turull; d’Interior, Joaquim Forn, i de Territori, Josep Rull.
El president refermava que ningú els pot retreure la manca de diàleg, i expressava la seva “decepció” perquè només a ells se’ls exigeix responsabilitat, i no pas a l’altra part. I donava per bo el pla inicial, consistent a derivar la responsabilitat al Parlament perquè “procedeixi de la manera que determini la majoria parlamentària”. Això sí, Puigdemont encara tenia una última petició: que el poble mantingui fins al final el seu “compromís per la pau i el civisme”.
Després no va voler donar detalls al Parlament, reservant-se segurament per intervenir avui, però la nit passada es preveia llarga en reunions, perquè les pressions perquè convoqui eleccions hi seran fins al moment que el Senat aprovi el 155. I fins llavors tot està obert, admetien fonts properes. Tot el peix encara no està venut.