Política

Setge al procés sobiranista

Menys llum, i llaços grocs

La majoria dels ajuntaments descarten l’apagada permanent de l’enllumenat de Nadal en protesta per la presó de part del govern

Sí que es plantegen accions simbòliques, però limitades, per fer palesa la queixa institucional

La situació política a Catalunya i la mobilització en contra de l’empresonament de part dels consellers del govern de la Generalitat, així com dels presidents de l’ANC i d’Òmnium Cultural, no provocarà grans canvis en els actes de Nadal als diferents municipis catalans. Tan sols alguns ajuntaments de poblacions petites s’han sumat a la proposta d’anul·lar l’encesa de les llums de Nadal als carrers, mentre que altres municipis comencen a plantejar-se l’adopció de mesures simbòliques més limitades per fer palesa la protesta institucional en aquestes dates, però buscant un equilibri amb la dinamització comercial.

Cornudella de Montsant, al Priorat, i Linyola, al Pla d’Urgell, són les dues úniques poblacions que han fet pública fins ara la seva decisió de no encendre les llums de Nadal mentre continuïn estan empresonats els consellers (Porqueres, al Pla de l’Estany, ho està estudiant). A Avià, al Berguedà, a través d’una enquesta interactiva han decidit penjar les llums però no encendre-les fins que s’alliberin els presos. En el cas de Linyola, a més, tampoc es faran actes com el pessebre vivent.

Malgrat que encara diversos ajuntaments es troben en procés de confecció dels seus programes de Nadal, l’apagada permanent de les llums no sembla que hagi de tenir molt de recorregut en poblacions mitjanes o grans amb un teixit comercial que, o bé es paga el cost de l’enllumenat, o bé se’n beneficia de manera evident. L’Associació Catalana de Municipis (ACM) va acordar, en una reunió de la seva executiva, no afegir-se a aquesta proposta precisament referint-se al fet que podria suposar un perjudici per als botiguers, tot i que la decisió es deixa, òbviament, a l’arbitri de cada ajuntament. L’Associació de Municipis per la Independència (AMI) també se’n manté al marge, així com l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), que, tot i això, en algunes de les seves territorials, com ara al Pla de Santa Maria (Alt Camp), va enquestar els seus associats sobre el tema.

Davant d’això, algunes poblacions estan proposant apagades simbòliques. A Valls (Alt Camp), es plantegen apagar les llums fora de l’horari comercial (inclosos els dies que no obrin els comerços), i Banyoles (Pla de l’Estany) estudia reduir-ne l’horari. A Ripoll l’enllumenat estarà apagat el dia de Nadal, i estudien estendre la mesura a altres dates assenyalades. A Solsona, han posat sobre la taula apagar les llums cada dia a una mateixa hora.

En altres municipis, a més, s’ha plantejat donar un toc reivindicatiu a l’enllumenat. És el cas de Calella (Maresme), on s’han encarregat uns llaços grocs il·luminats per distribuir-los entre els comerços del municipi. Els llaços grocs, de fet, estaran presents en altres poblacions als arbres de Nadal (com a Cornellà del Terri, al Pla de l’Estany), en diferents punts de la ciutat (Olot) o a la façana de l’Ajuntament (a Gironella, al Berguedà). L’Ajuntament de Barcelona, de fet, ha decidit aquesta setmana, a instàncies del PDeCAT, il·luminar de groc la seva façana i la d’altres edificis municipals durant les festes de Nadal. En altres llocs, han preferit expressar-se amb música, com ara a Arenys de Mar (Maresme), on cada vespre sonarà a la plaça de l’Ajuntament El cant dels ocells.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.