Marc Parés
Número 9 de Catalunya en Comú-Podem per Barcelona i portaveu a la Catalunya Central
“El que s’ha demostrat no viable és la unilateralitat”
Nascut a Barcelona el 1979, és professor de geografia de la UAB i investigador de l’IGOP. Des de l’abril és responsable d’anàlisi, polítiques públiques i programa de Catalunya en Comú
Per què fa un pas més enllà de la política municipal –va ser regidor a l’Ajuntament del Figaró del 2003 al 2007– i es presenta de candidat al Parlament?
Per diverses raons. La primera és per la il·lusió que em genera la creació d’un nou espai de l’esquerra transformadora a Catalunya. La segona raó és perquè tens ganes de fer coses i entenc que la política institucional és una manera de poder incidir. I en tercer lloc, pel moment que viu el país, que és molt especial, i tens ganes de contribuir-hi.
El recurs contra el 155 que ha presentat Podemos és electoralista?
No. Nosaltres ens hem manifestat sempre en contra de l’aplicació de l’article 155, creiem que és un dels grans desastres dels últims anys perquè per primer cop perdem autogovern. Més que per oportunisme, ho fem per responsabilitat i compromís amb el país.
En una piulada del 27 de novembre deia: “El 21-D volem que es voti a favor de solucions i no en contra d’un dels dos blocs.” Es pot ser equidistant?
No és una qüestió d’equidistància. Creiem que per fer tirar el país endavant té més sentit votar en positiu, a favor de trobar solucions, de millorar l’autogovern, de tenir una hisenda pròpia, d’avançar cap a una relació bilateral amb l’Estat espanyol... La via unilateral no només ho és en relació amb l’Estat espanyol, sinó amb una meitat del poble de Catalunya, i ja s’ha vist on ens ha portat, a un abisme. La via que nosaltres plantegem potser és més lenta, però és transitable, ens porta a algun lloc. Hi ha qüestions que podríem aplicar a partir del dia 22.
Per exemple?
La hisenda pròpia. Entenem que el PSC, ERC i el PDeCAT estarien disposats a parlar-ne. Hi ha transferències concretes que podríem arribar a acordar amb aquesta mateixa majoria a Catalunya. Al mateix temps podem continuar insistint i dialogant per arribar a un referèndum pactat, plantejar un nou marc constituent a Catalunya que superi el marc estatutari –no necessàriament vol dir la independència– i que ens permeti establir una relació de bilateralitat. Hem de ser els catalans els que decidim quines competències compartim i quines competències exclusives són blindades. Espanya ha de ser un estat realment plurinacional, i Catalunya i Espanya han de tenir una relació de tu a tu. El que s’ha demostrat no viable és la unilateralitat.
Perquè van aplicar el 155.
Sí, però estem on estem. La llei de transitorietat jurídica és una llei que substitueix l’Estatut. Per a una reforma estatutària es necessiten dos terços del Parlament i no es van tenir, per tant està mancada del suport democràtic necessari. Això no és justificar el 155, ni molt menys, sinó que s’ha d’anar per vies sòlides com la del Pacte Nacional per al Referèndum.
Què és el que no els agrada, de la independència?
No és que no ens agradi. Dins la nostra formació i el nostre electorat hi ha gent que és independentista, però no tota. El que a nosaltres ens uneix com a formació és la defensa dels drets socials de la ciutadania i posar la gent al centre de la política. Aquests anys anàvem encegats amb un full de ruta i ens hem oblidat dels problemes de la gent. En la qüestió nacional el que ens uneix és la defensa de la sobirania i del dret a decidir sobre totes les qüestions, no només la relació amb Espanya.
Aquestes eleccions seran el referèndum que no va ser l’1-O?
Això és fals. El 9-N, el 27-S, l’1-O... Ara per quarta vegada dir que és el referèndum que no ens han deixat fer... Nosaltres estem d’acord a fer un referèndum, però no utilitzem mecanismes que s’han d’utilitzar per a altres qüestions com és escollir un Parlament per fer coses que al final no ens serveixen. Aquestes eleccions han de servir per girar full i desbloquejar la situació actual.
Frases com la de Pablo Iglesias i Juan Carlos Monedero dient que l’independentisme ha despertat el feixisme, no els deuen ajudar gaire...
Segur que es poden dir les coses d’una altra manera. Crec que el que volia dir Pablo Iglesias és que el procés ha fet créixer la dreta, i, si no, mirem els resultats que tindrà Cs. Igual que el PP ha estat una màquina de crear independentistes a Catalunya, la via unilateral ha estat una màquina de crear votants de dretes. Aquesta situació d’enorme polarització pot portar a situacions molt extremes.
La seva formació seria capaç de fer president Puigdemont?
No. Nosaltres diem que no farem president ni Puigdemont ni Arrimadas.
I Junqueras o Rovira?
Ja ho veurem, depèn. Nosaltres serem decisius perquè el país faci un gir a l’esquerra, dialogarem amb tots els que estiguin disposats a superar la situació de blocs. Entenem que som el vot útil de l’esquerra.
Escriure un comentari
Identificar-me.
Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar.
Vull ser usuari verificat.
Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.