Loles Morilla
Núm. 38 de Catalunya En Comú-Podem per Barcelona
“Tenim un Estat espanyol que és autoritari i absolutista”
Va néixer a Barcelona el 1967 però viu a Premià de Mar des de fa 20 anys. És membre dels Cercles Feministes Estatals i de la Memòria Històrica i Drets Humans de Podem Catalunya
Quin és el repte de la seva formació en aquests comicis?
Guanyar les eleccions i posar Xavier Domènech de president. També volem reactivar les polítiques socials i posar una mica de seny entre els dos blocs (l’independentista i el constitucionalista), perquè veiem que cada vegada estan més decidits a no parlar l’un amb l’altre.
En aquest sentit, el seu partit s’erigeix com a tercera via. Quina és la recepta per desmarcar-se dels dos grans blocs?
Diàleg i drets socials. Som un partit que no ve a defensar banderes perquè la nostra és la de la igualtat. Volem garantir el dret a una sanitat gratuïta i a l’educació, entre d’altres.
Tot i les enquestes, la seva formació s’entreveu com a clau a l’hora d’investir el proper president. A qui donarien suport?
No donarem suport a cap partit que estigui de la banda de la unilateralitat. Ara bé, per què hem de ser el partit frontissa? Per què hem de formar part d’un bloc o d’un altre si nosaltres som el partit del diàleg? Més aviat ens hauríem de preguntar per què no podríem ser nosaltres els que rebéssim els suports per fer president Xavier Domènech.
El seu partit sempre ha defensat un referèndum d’autodeterminació pactat i legal. Com es pot aconseguir això?
A través de la modificació de la Constitució. Tenim clar que Catalunya és el motor del canvi, i aquest motor ens pot ajudar a canviar la resta de l’Estat. Això s’ha de fer a través d’un procés constituent. La Constitució actual ha quedat molt antiga i ja no ens representa des de molts vessants. Tampoc representa el que és el territori.
Què creu que s’ha fet malament en el procés?
Hi ha hagut molta intransigència. Hi ha hagut un bàndol que, sabent que hi havia la població dividida, ha seguit endavant. Hem de comptar amb tot el poble català, no solament amb els que volen sí o els que volen no. També crec que s’ha volgut anar amb trucs a la ciutadania, com dir que era factible la independència i després, tal com va dir Forcadell, manifestar que tot era un simulacre. Em sembla lamentable que a la gent que ha seguit el procés se li digui això i més quan s’han posat davant de la policia amb el risc de ser colpejats.
Ha estat adequada la resposta de l’Estat?
Gens. Hi ha la intransigència per una banda i la tossuderia per l’altra. Tenim un Estat espanyol que és autoritari i absolutista i governat per “M. Rajoy”, i això ho tenim clar. L’únic bo que crec que ha passat amb tot això del procés és que ens hem adonat que si no canviem de la recentralització estatal no podrem fer res.
Com valora l’actitud d’Europa en aquest afer?
Ha adoptat una actitud còmoda. Europa no vol que els estats es puguin dividir, per conveniència pròpia i perquè es trobaria en la situació que d’altres pobles també posarien damunt la taula aquesta qüestió. El que vol Europa és la política d’austeritat, i volen seguir així.
Ada Colau tanca la llista de la seva formació. No creu que no aprofiten prou la seva figura en aquesta campanya?
En absolut. El fet que una persona que ha estat dins els moviments veïnals i que és alcaldessa de Barcelona tanqui la llista ens dona més força, perquè es posa la figura d’una dona lluitadora.
Amb candidats a la presó o a l’exili, creu que en aquests comicis s’imposarà més que mai el vot emocional?
Aquest fet hi és present des del principi, i és un dels problemes amb els quals ens trobem. A nosaltres ens diuen equidistants, però no ho som en absolut perquè no volem estar ni amb els partidaris de la unilateralitat ni amb els del 155. El vot emocional s’imposa perquè és el que surt de dins. Crec que això és una pena.
Què en queda del moviment del 15-M al seu partit?
Penso que encara en queda molt, d’aquest esperit. El problema és que ens passem la vida convocant eleccions i no tenim prou temps per estar al carrer amb els grups socials participant i formant-ne part. La nostra gent surt d’allà. De fet, som una candidatura on més de la meitat de les persones que en formen part venen del 15-M. Jo mateixa no he estat mai en cap àmbit institucional ni del partit. El que ens fa falta és parar, pensar i reestructurar el moviment social.
Com a maresmenca, quines polítiques creu que s’haurien d’impulsar per a la comarca des del Parlament?
Moltes. Una seria l’habitatge, i també impulsar la igualtat en el treball. A la comarca també s’ha de treballar per l’educació o l’ecologia –sobretot pel nostre front marítim– i resoldre tot l’àmbit de la mobilitat.
Escriure un comentari
Identificar-me.
Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar.
Vull ser usuari verificat.
Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.