Política

Eleccions 21-D

Puigdemont vol explorar un acord que li permeti tornar

JxCat i el PDeCAT condicionen el retorn a un “pacte polític previ” amb l’Estat, i reclamen una mesa “valenta” per investir-lo a distància si cal

Posen a Bèlgica les bases de la negociació amb ERC

Arribar a un acord amb els estaments de l’Estat que permeti a Carles Puigdemont tornar per ser reinvestit president, i a la resta de diputats electes exiliats o empresonats prendre possessió de l’acta in situ. Aquesta és la gran prioritat que s’ha marcat Junts per Catalunya, que no vol ni sentir a parlar de plans b –i menys d’investir Oriol Junqueras–, i que ahir verbalitzava el diputat i responsable d’acció política del PDeCAT, Ferran Bel. Segons ell, qualsevol retorn està condicionat a un “pacte polític previ” amb l’Estat, que “s’haurà d’instrumentalitzar”. “Els problemes polítics han de tenir una resposta política”, insistia a Cuatro quan li preguntaven si veu possible un acord amb la fiscalia.

Fonts de JxCat, de fet, confirmaven a El Punt Avui que “sempre hi ha contactes”, inclòs amb jutges i fiscals, i que si reben “garanties suficients” del govern espanyol tornaran tant Puigdemont com la resta de consellers a l’exili. Els advocats del president adduirien que, si tornés i el cridessin a declarar, no hi hauria pas perill de fuga, i menys tenint en compte que revalidaria el càrrec.En aquest sentit, des de la llista troben una pedra de toc important, per veure si els contactes poden fructificar, la decisió que prengui avui el Suprem sobre l’aixecament de la presó provisional a Junqueras. Si surt –escenari que òbviament també vol ERC, per posar a més una altra carta sobre la taula– “seria un bon precedent”, diuen.

JxCat no descarta com a pla b, si no hi ha acord, que Puigdemont presenti el programa de govern i sigui investit a distància, per videoconferència o “altres vies no presencials”. “El reglament del Parlament és molt obert”, recorden. Això sí, com que l’unionisme ja ha avançat que s’hi oposarà i probablement ho impugnarà, des de la llista del president reflexionen que “caldrà una mesa amb valor i coratge” per validar aquest sistema. I això fa que donin per fet que la majoria hi serà independentista –dos integrants de JxCat i dos d’ERC, a més de dos de Cs i un del PSC– i descartin l’opció de cedir-hi un seient als comuns, que “no aguantarien la pressió”. Tots plegats estan pendents de si Carme Forcadell accepta revalidar el càrrec, i per ara ERC –que entén que li pertocaria proposar noms si Puigdemont efectivament és reinvestit– no ha plantejat altres opcions.

Una delegació republicana encapçalada per Pere Aragonès i Roger Torrent –en absència de la secretària general Marta Rovira, a casa amb grip– precisament va posar dimarts a Brussel·les les bases de la negociació amb una delegació de JxCat, encapçalada per Puigdemont i els seus col·laboradors més propers, com Elsa Artadi o Eduard Pujol. Totes dues parts admeten que s’està “molt a les beceroles”, i que la reunió, de tres hores, només va servir perquè el president marqués els eixos bàsics en què estan d’acord: exigir respecte al resultat del 21-D, l’aixecament del 155 i la restitució del govern i la mesa legítims. Des d’ERC, que avui valorarà la situació en una reunió de l’executiva, asseguren que la trobada “va anar bé”, i que els propers dies hi ha la voluntat de continuar parlant més amb profunditat tant de la mesa com de la investidura. Les converses seguiran també a Barcelona, ja amb Rovira, i on els consellers Jordi Turull i Josep Rull, que no poden viatjar per les mesures cautelars del jutge, es poden afegir a l’equip negociador. Des de JxCat es compta que “el 31 com a màxim” Puigdemont haurà estat reinvestit, amb la qual cosa donen per fet implícitament que la CUP hi votarà a favor, ja que si no s’assolís la majoria absoluta caldria un altre ple, dos dies després, en què n’hi hauria prou amb majoria simple, és a dir, amb l’abstenció dels cupaires.

Forn i Sànchez, diputats

Tot plegat, això sí, sempre que els cinc diputats a l’exili i els tres que continuen a la presó puguin ser a la cambra per votar. En espera de saber, en els propers dies, si ho podran fer, de moment ahir ja es van registrar les actes de diputat del conseller Joaquim Forn i el número 2 de JxCat, Jordi Sànchez, que seran a la presó com a mínim fins al dia 11, quan el Suprem decidirà. Ni Junqueras ni els consellers a Brussel·les han fet per ara el tràmit.

De moment les converses no han entrat a fons en l’opció que alguns hagin de plegar abans, tot i que això no caldria si els comuns s’abstinguessin en les votacions. Fonts de la formació, davant la insistència de Cs de mirar d’aprofitar les absències per assumir el control de la mesa o fins i tot la presidència, ja van aclarir ahir a l’ACN que en cap cas ho faran, ni tan sols si els oferissin la presidència del Parlament.

LA FRASE

Sense garanties per al president, caldrà buscar i explorar qualsevol possibilitat
Ferran Bel
responsable d’acció política del pdecat i diputat al congrés


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.