Política

Setge al procés sobiranista

Milers de persones clamen “llibertat” per als presos polítics

A l’espera del que resolen els magistrats del suprem, els catalans secunden una iniciativa d’ANC i Òmnium i es concentren al carrer

Centenars de persones s’han congregat avui a les 20 hores a la plaça de l’Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts per reclamar la llibertat del que va ser alcalde d’aquesta població del Baix Llobregat, Oriol Junqueras.

Junqueras ha demanat avui al Tribunal Suprem la fi de la seva presó preventiva per poder actuar en representació del milió de vots rebuts el 21D, però el fiscal s’oposa a la seva posada en llibertat encara que, segons fonts presents en la declaració, ha admès permisos puntuals per anar al Parlament.

“Llibertat” i “no hi ha dret, no hi ha justícia” són alguns dels crits que han llançat els concentrats, molts dels quals lluïen llaços grocs i cartells amb el lema “llibertat presos polítics”.

Durant la concentració, les entitats convocants, l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Òmnium Cultural, han llegit un manifest reclamant la posada en llibertat de Junqueras i de la resta de líders independentistes empresonats: Joaquim Forn, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart.

“Mai un procés judicial ha pogut resoldre un conflicte polític”, ha assegurat el vicepresident de l’ANC, Agustí Alcoberro, que ha cridat a persistir contra la “repressió” de l’Estat.

De la seva banda, el vicepresident d’Òmnium Cultural, Marcel Mauri, ha ressaltat que, concentracions com aquesta, evidencien la situació “d’absoluta anormalitat democràtica” que es viu a Catalunya.

“Som profundament cívics, pacífics i democràtics perquè som un poble de pau. La paraula és la nostra única arma”, ha recalcat.

Tots dos han coincidit a ressaltar que els resultats de les eleccions del 21 de desembre són una raó més perquè s’excarceri als líders independentistes que estan en presó preventiva, ja que la candidatura que encapçalava Oriol Junqueras va obtenir 32 escons i l’independentisme va revalidar la seva majoria absoluta en escons.

De fet, entre els participants en la concentració hi havia altres cares conegudes de l’independentisme, com el diputat d’ERC al Congrés Joan Tardà i l’exconseller i exportaveu del Govern Jordi Turull, que també va estar més d’un mes en presó preventiva per la seva relació amb la declaració unilateral d’independència.

“Hem vingut a mostrar el nostre suport a Junqueras perquè els qui el coneixem sabem que no només és una persona de pau, sinó que ha militat en el pacifisme. No té sentit que segueixi a la presó. Esperem que s’imposi el que hauria de ser el més normal, que és que persones com ell i com Forn, Sànchez i Cuixart, estiguin en llibertat”, ha dit Turull.

“Quantes vegades ens haurem de concentrar en places i carrers i quantes vegades ens hauran de reprimir fins que l’Estat entengui que som demòcrates defensant les nostres idees?”, ha exclamat l’alcaldessa de Sant Vicenç dels Horts, Maite Aymerich.

Hi ha hagut també concentracions a Tarragona i Girona, entre d’altres ciutats catalanes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ESTAT FRANCÈS

L’esquerra i Macron retiren més de 200 candidats per frenar Le Pen

BARCELONA

Els policies investigats per càrregues de l’1-O ja demanen l’amnistia

GIRONA
bce

Lagarde: “Estem molt avançats en el camí de la desinflació”

barcelona
països baixos

Constitueixen el primer govern neerlandès liderat per l’extrema dreta

barcelona
judicial

L’advocacia de l’Estat demana que s’apliqui l’amnistia a Marta Rovira i la resta d’investigats pel Tsunami

barcelona

ERC prepara una moció per dedicar un carrer a les llevadores del municipi

llagostera
política

El PSC de Girona proposa mesures urgents contra el sensellarisme

girona
política

El Govern veu vergonyós el cartell contra Maragall i se’n desvincula

barcelona
política

El 93% dels votants del 12-M repetiria el vot a les eleccions catalanes

barcelona