Política

Tensió a Tunísia davant l’onada de protestes

Les manifestacions per la puja d’impostos s’estenen per diferents punts del país

Hi ha més de 500 detinguts

Els darrers dies 565 persones han estat arrestades a Tunísia durant les violentes protestes a tot el país contra les polítiques austeritat, segons va indicar ahir el Ministeri d’Interior. Tunísia viu una escalada de tensió, motivada per les polítiques econòmiques de retallades i l’augment d’impostos del govern.

Les manifestacions van començar dilluns en almenys dotze ciutats, incloent-hi la capital, Tunis, i en els centres turístics de Susa, Hammamet i Sidi bu Said. A Tebourba ( a 40 quilòmetres a l’oest de la capital), un manifestant de 55 anys va morir, segons els testimonis, atropellat per un cotxe patrulla, fet que ha inflamat encara més els ànims. El portaveu del ministeri de l’Interior, Jelifa Chibahi, assegurava que 21 agents de seguretat han estat ferits i deu vehicles policials han estat danyats en els disturbis. “Hi ha 328 persones implicades en actes de sabotatge i robatoris que van ser arrestades ahir a la nit”, va precisar el responsable.

Fa un any, el govern tunisià es va comprometre amb l’FMI (Fons Monetari Internacional) a dur a terme retallades en l’administració i les polítiques socials a canvi d’un préstec a quatre anys per valor de 2.300 milions d’euros. D’aleshores ençà, el primer ministre, Iussef Chahed, ha augmentat els impostos, ha acomiadat funcionaris públics i ha retallat les ajudes socials. Els principals partits de l’oposició han fet una crida en els darrers dies a continuar les manifestacions. “Continuarem als carrers i incrementarem el ritme de la protesta fins que es retiri la llei pressupostària”, va declarar Hamma Hammami, líder del Front Popular. Per la seva banda, Nurdin Tabubi, dirigent del sindicat UGTT, va exigir la pujada del salari mínim i de les ajudes als més pobres.

Crida a la calma

El primer ministre, que encapçala una coalició de partits seculars i islamistes, ha demanat calma i assegura que el 2018 “serà un any difícil per als tunisians”. “La gent ha d’entendre que la situació és extraordinària i que el país té dificultats”, ha explicat.

En aquest ambient de tensió, diumenge hi ha convocada una gran marxa que coincidirà amb el setè aniversari de la que es va anomenar la revolució dels gessamins, que va posar fi a la llarga dictadura de Zine al-Abidine Ben Ali, que va arribar al poder el 1987. L’expresident tunisià va fugir el 14 de gener de 2011 a l’Aràbia Saudita després d’un mes de manifestacions i disturbis a tot el país que també van comportar l’esclat de les ara asfixiades “primaveres àrabs”.

Les protestes d’un jove venedor ambulant, Mohammed Bouazizi, que es va immolar després que la policia li requisés la mercaderia, va ser l’espurna que va fer esclatar la revolta. Bouazizi va morir poques setmanes després.

Davant d’aquesta situació i la previsió de possibles incidents al llarg del cap de setmana, els ministeris de Defensa i de l’Interior han decidit augmentar la seva presència als carrers.

Tunísia és pràcticament l’únic país on les revoltes de la “primavera àrab” de 2011 han donat com a resultat un govern democràtic i una ampliació de les llibertats civils. No obstant això, el país viu una contínua inestabilitat política, amb nou executius des de la fugida de Ben Ali.

LA FRASE

El 2018 serà un any difícil per als tunisians. El país té dificultats
Iussef Chahed
primer ministre tunisià


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.