El PSC de Llançà s’empassa que el deixin sense l’alcaldia
El PSC llançanenc es queda al govern municipal tot i el trencament del pacte amb el PDeCAT
L’assemblea del partit ho va aprovar dimarts passat en una reunió
El PSC de Llançà no tindrà l’alcaldia fins a final de mandat tal com havia pactat amb el PDeCAT, però opta per continuar formant part del govern municipal liderat per Pere Vila (PDeCAT). L’assemblea de militants i simpatitzants del partit, reunida aquest dimarts, ha ratificat la posició que ja avançava el portaveu de la formació, Francesc Guisset, fa uns deu dies, apel·lant a un exercici de responsabilitat i a superar les querelles partidistes.
El cap de files del PSC llançanenc assegura que la decisió s’ha pres de manera unànime en l’assemblea (vegeu peça de l’entrevista), i que els veïns els han demanat d’actuar en aquest sentit. “La població ens diu que n’estan farts de querelles polítiques i d’inestabilitat”, assegura.
Projectes en marxa
Amb tot, l’argument més important del PSC per empassar-se que no tindran l’alcaldia però continuar al govern municipal, és que volen garantir la continuïtat de projectes que tenen entre mans: residència de gent gran, comissaria de policia i biblioteca municipal. El projecte d’una nova residència de gent gran, que Guisset porta directament a través de les regidories d’Urbanisme i Hisenda, està en la fase de redacció del plec de condicions del projecte, i s’hauria de posar a concurs abans de l’estiu. “Són projectes importants per al poble i que els veïns fa temps que ens demanen. No tenim cap garantia, si sortim ara del govern, que el PDeCAT ho tirarà endavant”, diu el portaveu socialista.
Relació de forces
El PSC té avui dos regidors que, sumats als cinc del PDeCAT, donen la majoria absoluta al govern. Deixar Pere Vila en minoria podria comprometre la continuïtat dels projectes que estan en preparació o fins i tot el funcionament de l’Ajuntament, argumenten els socialistes. Guisset també recalca que en la balança s’ha tingut en compte la dedicació de Pere Vila a la presidència de la Diputació: la sortida dels dos regidors socialistes deixava el govern municipal en minoria amb cinc edils i més inestabilitat a la vista.
En sentit estricte, però, aquesta garantia d’un govern estable no era únicament a les mans del PSC: Guillem Cusí, portaveu d’ERC, ja havia ofert el seu suport a Pere Vila. ERC, antic soci de govern del PSC a l’inici del mandat (i que es va quedar a l’oposició quan el PDeCAT i el PSC van pactar per treure els republicans de l’alcaldia), va reclamar a Pere Vila que trenqués amb el PSC i oferia a canvi “un suport extern”. ERC ja ha manifestat en un comunicat que la solució de no cedir l’alcaldia a Francesc Guisset i voler mantenir-lo al govern és “una decisió purament estètica que no resol la qüestió de fons”.
Per la seva banda, l’alcalde, Pere Vila, valorava ahir positivament la decisió del PSC: “Sabíem que no era una decisió fàcil per a ells perquè la pedra angular del pacte que teníem era cedir l’alcaldia i això s’ha trencat. Però en l’assemblea del PDeCAT prop d’un 80% els demanàvem que es quedessin al govern; si ara l’assemblea del PSC també diu el mateix ho agraïm i crec que és el millor”, diu l’alcalde. Preguntat sobre les futures relacions amb els regidors del PSC en el si del govern, Vila vol ser optimista: “Vull creure que no hi haurà problemes. D’alguna manera tornem a començar de zero, els 15 mesos de mandat que queden seran diferents del que havíem previst, però haurem de tornar a construir l’autoconfiança entre nosaltres”, diu l’alcalde.
LA XIFRA
LES FRASES
Càstig local per la política nacional
“No podem donar l’alcaldia al PSC tenint en compte tot el que ha passat. Hi ha hagut al voltant de 30 trencaments de pactes a Catalunya. Hi ha governs que es van trencar després de l’1 d’octubre i d’altres que ho faran en les pròximes setmanes”, deia Pere Vila a principi del mes de febrer. Faltaven menys de dos mesos perquè el PDeCAT, tal com havien signat les dues formacions el gener del 2017, entregui el càrrec d’alcalde a Francesc Guisset. Entremig, però, hi havia hagut la repressió policial del referèndum de l’1 d’octubre i l’aplicació de l’article 155. Unes mesures que en l’àmbit nacional d’alguna manera havien rebut el vistiplau del PSOE i el PSC. De tots els trencaments de pactes locals provocats per aquesta situació el cas de Llançà és possiblement el més insòlit perquè es resol d’una manera força suau: el PDeCAT i el PSC sembla que han acabat coincidint per salvar les aparences: un alcalde del PDeCAT no pot cedir l’alcaldia a un representant del PSC, però sí pot continuar governant amb ell.
“Hem pres la millor decisió en benefici del poble”
Francesc Guisset, portaveu del PSC llançanenc, defensa que mantenir-se al govern municipal, tot i el trencament del pacte que els ha imposat el PDeCAT, és un exercici de responsabilitat.