Comín, Puig i Serret queden en llibertat preventiva
El jutge d’instrucció belga descarta la presó per als consellers destituïts pel 155 i només aplica mesures cautelars
La defensa dels consellers constata que “la justícia europea funciona molt bé”
Bèlgica se suma al revés alemany a la justícia espanyola. En un gran dia judicial per a l’independentisme català, el magistrat d’instrucció de Brussel·les va decretar ahir, poc després que es fes pública de manera inesperada la posada en llibertat de Carles Puigdemont a Alemanya, no empresonar tampoc els tres consellers antics destituïts pel 155 de manera provisional, mentre decideix si els entrega a l’Estat espanyol.
Ni la justícia britànica ni la belga i ni tan sols l’alemanya han considerat necessari privar de llibertat els polítics catalans requerits pel jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena, mentre estudien si entregar-los o no, a diferència del magistrat espanyol.
Mesures cautelars
En concret, el magistrat belga només va imposar ahir mesures cautelars als tres polítics catalans actualment a Bèlgica, però no els va exigir una fiança per la seva llibertat. Entre les condicions hi ha tenir una residència fixa local, estar disponible per presentar-se davant la justícia quan es requereixi, i no marxar del país, segons va dir Comín, tot i que la fiscalia de Brussel·les no va concretar quines eren. Aquest cop el jutge no ha estimat necessari que cap dels tres informi sobre els seus moviments al país, tal com va explicar el mateix Comín.
Visiblement contents per la seva llibertat i l’inesperat anunci de la imminent sortida de Puigdemont de la presó, els consellers destituïts pel 155 Toni Comín, Meritxell Serret i Lluís Puig van celebrar la decisió de la justícia belga, alemanya i britànica de no aplicar la presó preventiva en primera instància.
Un Comín pletòric va admetre la “satisfacció immensa” per les dues notícies, que considera de “transcendència màxima”.“És una victòria de les nostres defenses”, va dir el polític d’ERC agraït per la feina de tot l’equip d’advocats tant a Catalunya com a l’estranger.
El conseller destituït d’ERC no va oblidar els nou companys que sí que són a la presó i va reclamar a l’Estat espanyol la seva “llibertat immediata” perquè, segons ell, “ja hi ha una primera decisió de la justícia europea que diu clarament que el delicte de rebel·lió no s’ha produït”.
En aquest sentit, un dels dos advocats belgues que van acompanyar ahir els consellers destituïts a la vista, Christophe Marchant, va constatar que “la justícia europea funciona molt bé” i que envia el missatge “als seus companys espanyols que hi ha una altra manera de respondre a la situació amb els fets polítics” que s’han produït a Catalunya.
Pel que fa als propers passos de l’euroordre, Comín va assegurar que tots tres afronten “amb tota la tranquil·litat del món” el procés judicial que els espera a partir d’ara.
La fiscalia belga ja va informar ahir que, com ja va fer el novembre passat durant el primer procés d’extradició en què Llarena es va fer enrere, el seu cas passa ara a la Cambra del Consell, que farà una audiència on decidirà sobre l’execució de les ordres europees d’arrest activades per la justícia espanyola.
La portaveu del fiscal va deixar clar que no hi ha una data límit per prendre aquesta primera decisió, però que es podria produir en les properes setmanes.
Investigació escoltes
La fiscalia de Brussel·les va afirmar ahir que s’estan fent investigacions sobre les denúncies que els serveis secrets espanyols van col·locar un geolocalitzador al cotxe de Puigdemont.
Tanmateix, la seva portaveu no va poder confirmar que s’obriran diligència contra l’Estat espanyol per aquests fets, ja que el cas l’està portant la fiscalia competent a la província del Brabant Való, on es troba Waterloo.