Política

Sant Julià reactiva el procés d’independència de Medinyà

ERC presenta a la junta de portaveus una moció amb la qual es pretén restituir Medinyà de nou com a municipi

La intenció és aprovar-la en un ple extraordinari un cop hi haurà govern català

Quatre mesos després de la dissolució de la comissió gestora que va intentar governar Medinyà els darrers dos anys, Sant Julià de Ramis en reactiva el procés de restitució com a municipi. El grup d’ERC a Sant Julià de Ramis va presentar ahir a la junta de portaveus una moció per recuperar la independència del municipi de Medinyà.

L’alcalde de Sant Julià de Ramis, Marc Puigtió (ERC), va assenyalar que amb la moció es vol restaurar la unitat municipal per tal de treballar per a la independència de Medinyà. Puigtió va destacar que d’ençà de l’aplicació del 155 i de la sentència del Tribunal Constitucional (TC) que va tombar la llei de segregació, aprovada pel Parlament el juny del 2015, no s’havia fet res per defensar la independència de Medinyà: “Va quedar tot sobre la taula, no es va fer cap ple extraordinari ni cap declaració de rebuig.” Hi va afegir que gràcies a l’acord municipal es va aprovar la llei de segregació de Medinyà de Sant Julià de Ramis: “Cal tornar a transmetre aquesta unitat a la Generalitat; ens cal trobar una solució.”

En aquests mesos, cap representant de l’Estat ni de la Generalitat s’hi ha posat en contacte, va destacar Puigtió. “És trist per als veïns”, va lamentar l’alcalde, que posa èmfasi en la necessitat de tenir a punt la moció un cop hi hagi nou govern a la Generalitat. “És moment de recuperar aquesta unitat. Medinyà també agrairà veure que tots els seus polítics estan d’acord per trobar una solució en el poble.”

Municipi 222è

La moció, de quatre punts, destaca “l’esforç i la tenacitat de la gent i l’acord unànime” que va fer possible que Medinyà fos el municipi 222è de les comarques gironines. En la moció es recorda com el PP, que ho havia avalat al Parlament, va portar la llei de creació del municipi davant del TC, el qual va anul·lar “les aspiracions de Medinyà de tornar a ser un poble amb tots els drets, tal com ho havia estat fins al 1972, quan un decret franquista el va annexionar a Sant Julià”. El primer punt de la moció referma la voluntat i el compromís de Sant Julià de Ramis per “liderar tots els passos necessaris amb les institucions implicades perquè Medinyà pugui tornar a esdevenir municipi independent”. El segon acord insisteix en la unitat d’acció de tots els partits i en el tercer punt els insta a “proposar canvis legislatius” per fer possible la independència de Medinyà. Finalment, acorda traslladar-ho a a les institucions de país i comarcals.ERC va presentar la moció a la resta de grups municipals: Medinyà 1972, CiU, Candidatura de Progrés - Independents per Sant Julià de Ramis i Medinyà i dues regidores, no adscrites a cap partit.

LA DATA

13.10.2017
Dia de publicació
en el BOE de la sentència del TC que estimava el recurs del govern del PP contra la llei.

LES FRASES

La meva intenció és recuperar la unitat al consistori per treballar per la independència de Medinyà
Marc Puigtió
alcalde sant julià de ramis
Des del 155 i la sentència del TC que va fer unir els dos municipis, no s’havia fet res, cap declaració de rebuig, per defensar Medinyà


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia