Herrera reafirma el federalisme d'ICV a una setmana de les consultes del 28-F

Els ecosocialistes es reivindiquen com a única força que aglutina independentistes i federalistes

Segons Herrera, al PSC no hi ha independentistes i a ERC només hi ha sobiranistes. Així, l'única força que aglutina sota el mateix paraigua els partidaris d'aquesta opció i alhora els federalistes és ICV. Totes aquestes reflexions arriben una setmana abans de la segona tongada de consultes plurimunicipals, en què hi ha implicats molts regidors i alcaldes d'Entesa pel Progrés Municipal, vinculats al partit d'Herrera.

En l'àmbit nacional, la cúpula d'Iniciativa no dóna suport explícit a les consultes, per bé que proclama que la formació sempre ha defensat el dret a decidir. L'ala sobiranista d'ICV la personifica gairebé en exclusiva l'eurodiputat Raül Romeva. En canvi, el secretari general i cap de llista a les eleccions vinents, Joan Herrera, aposta pel «federalisme plurinacional», tal com va recordar ahir. De fet, el cap de llista ecosocialista va contraposar aquesta opció amb les consultes del 28-F i les aspiracions nacionals d'ERC i Reagrupament. «El federalisme plurinacional no és cap quimera inassolible, ni tampoc cap renúncia o mal menor», va indicar.

Sobre el fet que aquesta fórmula no generi grans eufòries a l'Estat espanyol, Herrera va assegurar que als anys setanta tampoc no hi havia massa autonomistes però avui l'Estat autonòmic està «consolidat». Per Herrera, l'Estatut ha fet avançar a «quotes impensables» els nivells d'autogovern, i considera un error posar com a única meta acceptable a curt termini la independència, «perquè això desautoritza i infravalora qualsevol avenç en l'autogovern, per ambiciós que sigui», com ara l'aprovació de l'Estatut o l'acord de finançament. En una intervenció propera a les «falses dreceres» de l'independentisme que deplorava el president José Montilla en el discurs institucional de Cap d'Any, Herrera va advertir que «horitzons que impliquen el tot o res poden suposar la frustració en el dia a dia, el contrari del que li convé a una nació que vulgui avançar i aspirar a més».

Monopoli del catalanisme

Herrera va subratllar que el «monopoli catalanista» que fins el moment abanderava CiU s'ha trencat, i pensa que actualment bona part de les formacions polítiques aixopluguen votants d'aquest pensament. També veu superada l'hegemonia d'ERC amb l'independentisme, i va presentar ICV com a única força política capaç de formar un moviment «on totes les opcions possibles del catalanisme hi quedin representades».

Descrivint ICV com un partit català autònom i independent, Herrera va dir que és tan «simplificador» l'argument socialista que Catalunya s'autodetermina cada cop que vota, com que tot «es redueix a convocar un referèndum».

La jornada sobre l'horitzó nacional s'organitza després que en la darrera assemblea nacional del partit, celebrada l'any passat a Sabadell, s'aprovés una resolució que incloïa la convocatòria d'una convenció sobre el fet nacional. Membres del sector sobiranista del partit, com Josep Maria López i Llaví, consideren que «l'opció federalista és una nebulosa que alguns defensen com a majoritària al si d'ICV».

EUiA troba els federalistes «desapareguts»

EUiA va exigir ahir als federalistes catalans que «surtin de l'armari», i va instar l'esquerra que defensa aquesta opció tant a Catalunya com a l'Estat a no «continuar desapareguda en el terreny social, sindical, universitari i mediàtic». Per aconseguir-ho, impulsarà una xarxa per estendre el federalisme plurinacional com a model d'Estat i «com a aprofundiment de la democràcia» a activistes socials, sindicalistes, persones del món universitari, de la cultura i de la premsa. «Cal que el federalisme ampliï la seva base social més enllà dels partits que es defineixen en favor d'un model federal d'Estat», asseguren els socis d'ICV.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.