Política

El Parlament acusa May de fer els ulls grossos al blanqueig de diner rus

Una comissió demana al govern que deixi de permetre blanquejar fons provinents de Moscou

Considera que es dona un missatge ambigu a Putin

La important comissió d’Afers Estrangers del Parlament de Westminster va advertir ahir que el govern de Theresa May està posant en risc la seguretat nacional permetent “als cleptòcrates i abusadors dels drets humans fer servir el barri financer de Londres per blanquejar els fons aconseguits de manera bruta per evitar sancions”. Considera que el govern adopta una posició massa relaxada a l’hora de combatre el blanqueig internacional de diners “a mans de règims que podrien perjudicar el Regne Unit, els seus interessos i els seus aliats”.

Al contundent informe de la comissió, titulat L’or de Moscou: corrupció russa al Regne Unit, es considera que la primera ministra s’està mostrant ambigua en aquest sentit. “Malgrat la forta retòrica [de Theresa May], el president Vladímir Putin i els seus aliats han estat capaços de continuar operant com sempre ocultant i blanquejant els seus actius corruptes a Londres”, s’afirma a l’informe. I s’hi afegeix: “Aquests actius donen suport directament o indirecta a la campanya del president Putin per subvertir el sistema internacional, minar els nostres aliats i erosionar les xarxes internacionals que reforcen mútuament la política exterior del Regne Unit.”

El Regne Unit està en plena guerra diplomàtica amb Rússia. La tensió va pujar després de l’enverinament de l’exespia Sergei Skripal i la seva filla en territori britànic el 15 de març passat, i Londres va acusar Moscou d’estar-hi al darrere. Com a represàlia, May va fer fora 23 diplomàtics russos.

Injecció fraudulenta

Segons l’informe, dos dies després de l’expulsió dels diplomàtics, Rússia va recaptar 4.000 milions de dòlars (3.400 milions d’euros) en emissions d’eurobons, la meitat dels quals van ser comprats per inversors del Regne Unit. I la firma energètica russa Gazprom va recaptar 750 milions d’euros en venda de bons, alguns dels quals van ser comprats per inversors del Regne Unit.

Transparència Internacional (TI), la principal organització no governamental contra la corrupció, ja va denunciar l’any passat que milers de milions de diners provinents de fons públics robats o de suborns de països estrangers són injectats al sistema financer britànic cada any sense problemes.

El president de la comissió, el conservador Tom Tugendhat, va demanar al govern que ho deixi ben clar: “La corrupció que prové del Kremlin ja no és benvinguda en els nostres mercats, i actuarem contra ella”, va dir. El govern britànic es va defensar assegurant que estan compromesos a posar fi al blanqueig de diners.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.