El Homrani referma davant els agents socials que el desplegament de la renda garantida és una prioritat del govern
El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies manté les primeres reunions institucionals com a membre de l’executiu amb CCOO, UGT i la Taula del Tercer Sector
Els sindicats reclamen una “resposta clara” a “l’emergència social de la precarietat i la pobresa”
El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, s’ha marcat com a prioritat de la legislatura el desplegament de la renda garantida de ciutadania.
Ho ha reafirmat aquest dijous a la tarda després de mantenir la seva primera reunió institucional com a membre de l’executiu amb els secretaris generals de CCOO i UGT, Javier Pacheco i Camil Ros.
El Homrani ha insistit que la renda garantida és “un dels primers elements” que volen tirar endavant i ha celebrat que el Consell de Govern hagi aprovat aquest mateix dijous una partida pressupostària de prop de 40 milions d’euros destinats a finançar-ne el funcionament.
Els líders sindicals han traslladat al conseller la necessitat de “donar una resposta clara” a “l’emergència social de la precarietat i la pobresa” amb el desplegament “total” de la renda garantida.
El secretari general d’UGT ha celebrat el retorn a “una normalitat democràtica” després de set mesos sense poder reunir-se amb un conseller de Treball, i ha recordat la predecessora de el Homrani, Dolors Bassa. Ros, ha afirmat que seran “exigents” amb el compliment dels “reptes” que té el país i han quedat “encallats” els darrers mesos. “Esperem poder concretar coses i avançar”, ha dit.
Per la seva banda, el secretari general de CCOO ha dit que el nou conseller ha donat el “missatge clar”, reunint-se amb els agents socials. que “com a mínim” té la intenció de donar un “caràcter social” a les polítiques del seu govern. Pacheco ha insistit que cal lluitar “contra la precarietat del mercat de treball” i ha subratllat que calen més polítiques actives d’ocupació i més inspecció i vigilància amb la Inspecció de Treball.
Encara que la principal exigència dels dos sindicats amb més representació a Catalunya ha estat la renda garantida de ciutadania, també han exigit al nou conseller que es potenciï la formació professional, es millori l’ocupació i la lluita contra les irregularitats. Com a exemple han citat els casos de falses cooperatives al sector carni. El Homrani també ha recollit demandes concretes, com potenciar el centre d’FP d’automoció a Martorell o impulsar la llei de participació institucional.
Després d’aquesta primera trobada amb els sindicats majoritaris a la seu del departament, el Homrani s’ha reunit amb representants de la Taula del Tercer Sector.
El Tercer Sector demana més coordinació entre administracions i entitats per garantir l’acollida d’immigrants
La Taula del Tercer Sector ha reclamat més coordinació entre les administracions públiques i les entitats socials per a una bona acollida i inclusió de les persones migrades i refugiades.
Ho ha demanat en el marc de la jornada que ha organitzat aquest matí a l’Ateneu Barcelonès, juntament amb la Plataforma d’Infància de Catalunya, sobre Migració i Refugi. Acollir per a una major cohesió social. L’acte també ha servit per instar a la millora de la coordinació entre els diferents departaments de la Generalitat per donar una resposta integral a les necessitats de les persones.
En aquest sentit, les entitats socials han avisat que els esforços que s’estan portant a terme “seran en va si no es disposa d’un model integral d’acolliment i protecció que permeti planificar les necessitats a curt, mitjà i llarg termini”.
La Taula del Tercer Sector també s’ha referit a les dificultats que té en la gestió de l’acollida i l’acompanyament a les persones migrades i refugiades i ha alertat que la falta de finançament i els retards en els cobraments posen en risc la sostenibilitat dels serveis i suports que actualment ofereixen a les persones.
Així mateix, també s’ha mostrat preocupada per la falta de concreció sobre el rol del Tercer Sector en l’atenció a les persones, sobretot de les que es troben en situació administrativa irregular.
Per això, a més d’una major coordinació entre les administracions i les entitats socials, la Taula ha elaborat un manifest que reclama augmentar la inversió pública en temes migratoris i ha alertat que cal destinar recursos econòmics en àmbits essencials com l’educació, l’habitatge, la formació i el treball.
També ha reclamat una reforma del marc legislatiu estatal amb l’impuls de mesures que permetin reactivar l’“ascensor” social i laboral de les persones migrades, a més d’assegurar el seu accés a àmbits on estan infrarepresentades, com la funció pública, les universitats i els mitjans de comunicació.
En aquesta línia, ha reclamat que es garanteixin els drets dels infants migrats i refugiats, com marca la Convenció de l’ONU sobre els drets de l’infant, i que les polítiques migratòries posin per sobre de tot l’interès superior de l’infant, “sense perjudici de garantir-li el plus de protecció que la seva situació requereixi”.
La Taula s’ha compromès a garantir els suports que les persones migrades i refugiades requereixen, independentment de la seva situació administrativa i a fer ús de totes les eines d’incidència per exigir a les administracions la resposta, previsió i els recursos que garanteixen una bona acollida, a més de denunciar la vulneració dels drets de les persones per part de les Administracions i donar suport a l’administració per avançar en la defensa d’un Pacte d’Estat per a l’acolliment, l’atenció integral i la inclusió social de les persones migrades i refugiades.