Llavaneres refà un dels convenis que s'investiguen en la «trama Pretòria»
L'edifici de La Bodega serà municipal a canvi d'uns terrenys més petits que abans per fer-hi pisos
La regidora d'Urbanisme, Sandra Carreras, va explicar ahir que l'interès públic de l'operació és poder aconseguir «un solar d'equipaments al centre del poble». La Bodega s'havia de convertir inicialment en un gran hotel d'entitats, però el nou govern de Llavaneres no vol concretar encara els usos d'aquest espai, encara que sí que admet que seran «culturals i socials». Tot i que l'anterior conveni urbanístic està sota investigació del jutge Baltasar Garzón, la regidora defensa «la legalitat» de l'acord. «L'informe que van encarregar manté que no incompleix la llei però nosaltres hem volgut canviar-lo perquè entenem que ara és més beneficiós per al municipi», va afegir-hi.
En aquest sentit, els termes de l'acord s'han negociat a la baixa, de manera que l'Ajuntament ha de cedir menys terrenys municipals per adquirir l'edifici modernista. Així, La Bodega s'intercanvia per una parcel·la d'uns 6.850 m² que hi ha a tocar de la urbanització Rocafarrera, que ara per ara no és urbanitzable però que un cop s'aprovi el nou pla general passarà a ser sòl urbà consolidat i, per tant, s'hi podrà edificar. Com a màxim, el conveni preveu que Cortijosa pugui construir 30 habitatges de règim lliure en cinc blocs de pisos. Carreras assenyala que el sostre edificable es redueix gairebé a la meitat respecte al que s'havia pactat amb l'anterior equip de govern del PP i el PSC. El nou acord es va aprovar en el ple de dimecres amb els vots favorables del govern de CiU, el PP, el PSC i Gent de Llavaneres. ERC es va abstenir i només SOS Llavaneres s'hi va oposar.
Un teatre auditori
A banda d'això, el nou conveni urbanístic obliga Cortijosa a fer-se càrrec de l'enderroc d'un immoble annex a La Bodega, així com de la construcció d'un gran auditori municipal que pugui funcionar també com a teatre i que pugui disposar d'unes tres-centes butaques. Si bé l'empresa haurà de fer certes reformes, sobretot estructurals, a l'edifici de La Bodega, no haurà d'assumir-ne la rehabilitació com preveia la primera proposta que ara s'ha revocat. Segons Sandra Carreras, l'Ajuntament, a través de diverses subvencions, s'encarregarà d'aquestes feines. «D'aquesta manera, també donem a Cortijosa menys metres quadrats per fer-hi pisos», justifica.
El primer conveni de La Bodega és investigat per l'Audiencia Nacional arran d'una denúncia de SOS Llavaneres perquè considerava que la permuta que s'havia acordat per obtenir la casa anava en detriment dels interessos municipals. A més, també es va donar la circumstància que després d'un seguit de compravendes el valor de l'edifici modernista s'havia multiplicat poc abans que se sabés l'interès que tenia l'Ajuntament per adquirir-lo.
La policia local critica l'actitud d'un regidor
Una carta signada per tota la plantilla de la policia local i adreçada al regidor d'ERC Joan Mora va obrir una altra polèmica en el ple. L'escrit, que l'alcalde va fer llegir al secretari, reprovava les afirmacions que havia fet Mora en un ple anterior sobre el fet que els agents havien trigat més de dues hores a atendre una trucada per un avís de robatori, unes manifestacions que, segons els agents, no són certes i que han creat «alarma social» i que es «malmetés la imatge del cos». La carta retreia al regidor que no conegués «la realitat de la policia» i lamentava que «es posés en dubte la seva professionalitat i dedicació». Tot i que li reclamaven una rectificació, Mora no va rectificar però sí que es va comprometre a reunir-se amb ells. «No estic en contra de la policia però sí de la política per gestionar el cos», va apuntar el republicà. En aquest sentit, va acusar tant l'alcalde com el regidor de Governació de no fer bé la feina i de permetre que els agents treballessin en unes condicions poc adequades. «Si no tenen noves dependències és perquè el govern local no ho ha volgut i ha prioritzat altres coses», va dir.