Política

Lluís Amat

Alcalde

“Hem hagut de canviar la roda del cotxe en marxa”

“S’ha complert el programa a base de política de proximitat i no de partit”

Es va comprometre a dues legislatures i diu que és “un home de paraula”

Nouvingut a la política, Lluís Amat i Batalla prové del món associatiu, com la resta de membres del seu equip de govern, La Vall Plural, un grup independent associat a “el nostre germà gran”, ERC. Ha exercit de mestre molts anys i com a tècnic d’ensenyament a Olot abans no va decidir fer el pas a la política municipal, a la qual destina les 24 hores del dia. És pare (“molt orgullós”) de dues filles.

La Vall d’en Bas és un “poble de pobles” amb les seves “pròpies complexitats”, com diu Lluís Batalla, alcalde que fa tres anys va donar la campanada desbancant el partit que ho feia ininterrompudament des de 1983. Creu que la clau ha estat fer política de “proximitat” i no de “partit”, com remarca, i disposar segons ell d’un equip en què cada regidor esdevé “un referent” de cada poble que conforma aquesta vall.

Fa tres anys es va estrenar com a alcalde. Com se sent en el càrrec?
En primer lloc, és un honor immens poder treballar per al municipi. Personalment em sento amb la il·lusió del primer dia i amb el compromís intacte. En segon, humilment, podem dir que, havent transcorregut tres anys, hem fet tot el que vam dir que faríem i hem canviat la manera de fer a la vall. Vam prometre que escoltaríem la gent amb rigor, dedicació, compromís i responsabilitat, potenciant la sostenibilitat i la participació. Encara ens queda un any i ja hem portat a terme el programa. Per això ens sentim satisfets de ser coherents. No ha estat, però, gens fàcil, ja que ens hem trobat amb temes per resoldre i ha estat com canviar la roda amb el cotxe en marxa.
Quines han estat les tasques més important d’aquest mandat?
Pel que fa a la comunicació i la transparència, fer que la informació arribi a tothom, actualitzant el lloc web municipal i posant en marxa La Vall en un clic, una aplicació molt ben valorada i que la Diputació ha pres de model. Pròximament posarem en marxa dues línies de WhatsApp. Pel que fa a infraestructures, hem invertit a millorar el paviment de carreteres locals i hem equipat amb taules i cadires tots els locals socials de la vall. Quant a l’àmbit d’habitatge hem arrencat un projecte d’un pis de lloguer social que caldrà portar a terme quan tinguem finançament. Culturalment, hem reformat totalment Can Trona, que ja ha tingut 100.000 visites. El medi ambient és un dels punts en què hem apostat de valent fomentant el reciclatge, fins al punt d’estalviar 130.000 quilograms, i hem posat en marxa un pla de compostatge vegetal comunitari, de tal èxit que estem plantejant de fer-ho extensiu a la comarca. Per potenciar el treball, s’ha inaugurat un espai de cotreball a Sant Privat d’en Bas i tampoc ens hem oblidat de portar a terme iniciatives en l’àmbit educatiu, com ara el projecte Patis i el Consell d’Infants.
I el turisme, creu que és un motor econòmic clau que necessita la vall?
Nosaltres apostem molt pel turisme familiar en el seu espectre més ampli, però no en el de masses. Estem inscrits en la carta europea de turisme sostenible i treballem projectes plegats amb l’Associació de Turisme de la Vall i Turisme Garrotxa, amb qui hem aconseguit que una sèrie d’artesans siguin presents en l’Smithsonian Folk Fest, que se celebra a Washington. Creiem en el turisme responsable que conviu amb l’entorn i treballem amb la complicitat del sector.
Vuit anys després, l’edifici del centre per a la gent gran serà una realitat?
Estem a la recta final després de molts anys parat. Ho hem desencallat a través d’una empresa concessionària gràcies a l’ajut del Consorci d’Acció Social de la Garrotxa i l’esforç dels serveis territorials de Girona i la Dolors Bassa, que ens va ajudar molt. La residència serà una realitat aquest estiu, oferirà 40 places i 60 més com a centre de dia.
I la variant de les Preses, en quina situació es troba i com els afectarà?
Ens afecta de ple i ens preocupa moltíssim. És un conflicte que dura dècades. Es parla de la variant de les Preses però el 90% del terra que es trepitja és una plana agrícola extraordinària de la Vall d’en Bas. Hem lluitat molt, com ja hem manifestat sovint, per treballar que el traçat afecti al menys possible aspectes agraris i mediambientals. Els acords són d’allò més desorbitats de voler fer una autovia innecessària de doble carril a cada banda. Les dades de circulació ens avalen i, com a molt, volem un carril més un. És una variant, no una autopista! Formem part de la comissió de seguiment del projecte i transmetem les inquietuds al govern de la Generalitat. Volem que la ferida sigui feta amb cirurgia fina, com ens van prometre.
I l’arribada de la fibra òptica és bàsica?
Fins ara, llevat d’Olot, estàvem discriminats! Actualment estem desplegant la xarxa mancomunada Xafogar, amb l’ajut del Consell Comarcal. Avui dia la fibra òptica i una connexió ràpida resulten indispensables, tant en l’àmbit particular com per a autònoms i empreses.
Amb quines altres prioritats treballa l’equip de govern?
Ens preocupa molt el tema de la mobilitat i el medi ambient. Només acumulem tres anys però l’hem reforçat per millorar les estructures internes. I antics camins de connexió entre els pobles. Apostem per les energies renovables adaptant els edificis municipals i treballem amb una subvenció per a les plaques solars i fem proves amb cotxes elèctrics, que és el camí per on volem anar.
Tenen problemes de demografia com passa a altres municipis rurals?
Curiosament, mantenim un augment sostingut i assequible. Hem recuperat població i estem situats als 3.043 habitants des del març (50 persones més que l’últim cens).
Està disposat a presentar-se per complir un segon mandat?
Quan ens vam presentar vam fer una carta en què s’especificava que si fos el cas em comprometria a dues legislatures. Queda un any, que passa volant, i el dia a dia se’ns menja, però aviat haurem de fer una assemblea que em ratifiqui a la candidatura. Si l’equip ho vol, ja m’hi vaig comprometre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.