Política

Josep Lloret

Alcalde de Cadaqués

“Ens hem d’esforçar per créixer en qualitat”

L’alcalde de Cadaqués es presentarà per aspirar a un segon mandat d’ERC

Creu que s’ha fet endreça i que ara cal treballar a més llarg termini

Josep Lloret es va traslladar a Cadaqués fa uns 22 anys, amb un objectiu molt concret: aprendre l’ofici de mestre d’aixa. Ha treballat deu anys en aquest sector; després va canviar de ram i es va dedicar al transport sanitari. Creu que el fet de ser nouvingut a Cadaqués, sense lligams familiars ni patrimonials al poble, facilita que pugui treballar com a alcalde sense pressions.

Josep Lloret es va estrenar com a cap de llista d’ERC a Cadaqués en les últimes eleccions, en què va guanyar l’alcaldia per una diferència de cent vots i va deixar a l’oposició CiU, que havia governat en el mandat anterior. Després de tres anys com a alcalde, Lloret ja ha anunciat que serà candidat a repetir.

El 2015 els cadaquesencs van votar per un canvi. Què creu que demanaven?
Crec que el que demanava la gent és que al capdavant de l’Ajuntament hi hagués persones que es cuidessin del poble, persones properes al ciutadà, i no pas persones amb voluntat de dedicar-se a la política més enllà de Cadaqués.
Creu que ha satisfet el canvi demanat?
El 2019 em vull presentar a les eleccions. Però, vingui qui vingui, no es trobarà un consistori com el que em vaig trobar jo. Entre la feina interna a l’Ajuntament i el que hem arreglat al carrer, passi el que passi ens donem per satisfets amb la feina feta en aquest mandat.
Quina feina interna s’ha fet?
Fa dos anys que treballem per reagrupar i ordenar l’Arxiu de Cadaqués, que estava desgavellat; també estem negociant amb els sindicats un conveni marc dels treballadors de l’Ajuntament. Fins avui ningú s’havia preocupat de definir quina feina ha de fer cadascú; és una necessitat tant per a nosaltres com per als treballadors. Ho estem negociant, i caldrà arribar a un acord. Hem heretat un consistori en què s’han anat fent les coses perquè s’han fet tota la vida així, però l’administració ens demana cada vegada més coses i ho hem endreçat. Tot això són feines que no es veuen, però que són importants; a més de l’enjardinament, la neteja i tot el que s’hagi de fer al carrer.
Què queda per fer en aquest mandat?
A finals d’any tenim dues fites importants, dues concessions que caduquen i que s’han de renovar: l’abastament d’aigua i la recollida d’escombraries. També tenim el projecte fet per, a principis del 2019, començar a arreglar el moll de Portlligat.
S’ha complert el programa presentat?
La veritat és que s’arriba amb un programa, però no tot es pot complir, perquè també surten coses que s’han de fer i que no estaven previstes. Ens agradaria fer més; ens falta elaborar projectes a més llarg termini, treballar a llarg termini, buscar subvencions, però hi havia una feina prèvia que calia fer i és el que estem fent. M’hauria agradat fer més. Tenim el museu, que hem de restaurar, i n’hem de redefinir els espais; el geriàtric de Cadaqués, que volem intentar traslladar a un espai més adient, amb més places, i amb això aniria bé traslladar el CAP, que ara és a la part vella del poble, amb aparcament difícil. Tot això vol dir que hem de reactivar la renovació del POUM. Hem hagut de demanar nous informes a l’ACA; ara contractarem un equip redactor i esperem que d’aquí a un any es pugui tornar a posar a exposició pública.
Sigui quin sigui el govern, a Cadaqués les mobilitzacions veïnals sempre són tenses, amb molta pressió...
És qüestió de posar-ho damunt la taula; ja em sembla bé que la gent es mobilitzi i ens digui “aquí potser us equivoqueu”. També és veritat que a Cadaqués hi ha molta pressió i molts interessos en joc. Però, pel fet de ser de fora –fa 22 anys que visc a Cadaqués–, no tinc patrimoni, ni interessos ni família a Cadaqués, i crec que això és bo. Ens podem equivocar, però intentem fer el que creiem que és bo per al ciutadà i bo per al poble.
S’ha tancat la crisi dels plàtans que l’Ajuntament volia tallar?
Està aparcada, però es tornarà a posar damunt la taula, perquè la intervenció és necessària. Tenim un carrer que era carretera, que s’ha incorporat com a vial urbà en l’últim mandat, però sense demanar que s’arreglés. Hi ha una obra important per fer; no sé quan es podrà fer, però cal fer subterrània la línia elèctrica, renovar canalitzacions d’aigües, desguassos... Això vol dir obrir tot el carrer, i afectarà les arrels d’aquests arbres, que ja estan tocats.
Ho afrontarà en el pròxim mandat?
M’agradaria poder-ho fer, però tenim molts fronts oberts. I si la gent és tan refractària a canviar, s’ha de tenir en compte. Al cap i a la fi, hauran de ser els mateixos comerciants del carrer els que decideixin si aquest projecte s’ha de tirar endavant o no. Sense aquest suport, no es podrà fer. És necessari perquè molts d’aquests arbres estan ben fotuts. Es van plantar quan això era un camí, sense construccions; quan se’ls va tallar l’altura, va començar el mal. Les construccions s’hi han afegit; estan sentenciats... No vol dir que això no pugui continuar dos anys o deu més com ara, però tard o d’hora hi haurà d’haver un canvi, sigui jo l’alcalde o un altre. Tot evoluciona.
A Cadaqués hi ha sentències de conflictes urbanístics amb ordres d’enderroc pendents d’execució. S’executaran?
És un dels temes complicats del poble. Tenim contenciosos i sentències que s’arrosseguen des de fa 10 i 15 anys, i un parell de temes calents, amb sentències que s’han d’aplicar. Hem demanat un projecte d’enderroc a l’Incasòl, que s’està elaborant, per a un d’aquests enderrocs pendents d’execució.
Cadaqués encara pot créixer?
Sí, però estem envoltats pel parc natural i tenim l’espai que tenim. En aquest mandat no s’han aprovat noves urbanitzacions, però a sa Guarda es torna a activar una urbanització aprovada anteriorment de 73 cases i un hotel, i als Caials comença l’obra d’unes 40 cases. També s’està tramitant la reconstrucció de l’hotel Rocamar i esperem que al setembre puguin començar. Tot això vol dir que ens hem d’esforçar per créixer en clau de qualitat d’imatge, als carrers, enjardinaments... Hem de créixer en qualitat i no en quantitat; el nostre espai és limitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.