La majoria dels electors de les consultes són al Vallès, el Maresme i el Baix Llobregat
Fins a 131.506 persones poden votar avui en 29 referèndums sobre la independència a les comarques barcelonines
Al Maresme, el Baix Llobregat, el Vallès Occidental i el Vallès Oriental se celebren fins a tretze de les 29 consultes de la demarcació. Tot i això, vuit de cada deu persones que avui poden votar es troben en alguna d'aquestes quatre comarques. El Vallès és la zona amb més consultes: cinc al Vallès Oriental i una, Sant Quirze, al Vallès Occidental. En la majoria de les sis poblacions el vot anticipat s'ha situat sobre l'1%, amb l'excepció de Castellterçol, on ha arribat a gairebé el 8% –uns 150 vots sobre un cens de 1.953–. Tot i això, l'optimisme en localitats com ara Sant Feliu de Codines, on fins i tot s'ha fet una campanya porta a porta, és molt alt, amb una expectativa de participació de fins al 50%. També en la majoria dels municipis vallesans on es farà la consulta hi haurà la presència del líder del partit polític Indipendèntzia Repùbrica de Sardigna i conseller de la província sarda de Sàsser, Gavino Sale, en qualitat d'observador internacional.
Vot electrònic
Caldes de Montbui serà un dels quatre municipis que demà engegaran la votació electrònica. Els altres són el Vendrell (Baix Camp) i Vilassar de Mar i Alella (Maresme). Aquesta darrera localitat és l'única que ho fa a través de Decidim.cat i els únics que ho faran en tota la població. L'organització facilitarà als alellencs un codi d'usuari i una contrasenya i, amb aquestes dades, hauran d'entrar en un sistema informàtic i respondre a la pregunta que es formularà a les pantalles situades a Can Lleonart. El coordinador de la consulta, Joan Vilaseca, explica que hi haurà personal per donar suport a aquells votants que no dominin les eines informàtiques.
D'altra banda, també al Maresme, Vilassar de Mar organitza una gran cercavila que es dirigirà des de la Xinesca cap al centre del municipi amb la intenció d'incentivar la participació. Per la seva banda, Cabrils s'enfronta al repte de fer baixar la gran quantitat de persones que viuen a les urbanitzacions que ocupen bona part dels vessants de la serralada de Marina.
Arrencant cartells
L'organització de la consulta a l'Alt Penedès ha tingut dificultats sobretot a Gelida, on es va fer públic un manifest que denunciava no només la falta de suport per part del govern municipal (PSC amb majoria absoluta), sinó també els entrebancs que ha posat l'Ajuntament a la circulació de la informació. L'alcalde, Lluís Valls, ja s'havia mostrat contrari anteriorment a les consultes sobre la independència. En el moment en què va sorgir el moviment al seu poble, l'Ajuntament va deixar clar que no podria cedir locals municipals per a l'organització de la consulta perquè no hauria estat legal. Però la falta de suport del govern es va fer més palesa en el moment en què el regidor de festes personalment es va dedicar a arrencar els cartells que la plataforma Gelida Decideix va penjar en algunes façanes per demanar la participació. El regidor s'emparava en una suposada ordenança municipal que només és un projecte –encara no ha estat aprovada–. Tres municipis al Baix Llobregat, cinc al Bages, quatre al Berguedà i dos a Osona i l'Anoia completen la llista. (Aquesta informació ha estat elaborada per Cati Morell, Marc Cornet i Gerard Ariño.)
Molins de Rei, el municipi més poblat
Molins de Rei és la població barcelonina més gran que avui celebra el referèndum. Concretament, fins a 20.374 persones poden anar a votar en aquest municipi del Baix Llobregat, que serà punt de visita de molts polítics, com ara Joan Puigcercós, Joan Tardà, Anna Simó o Felip Puig. També serà en aquesta localitat on els representants de les altres localitats del Baix Llobregat que organitzen consultes (Begues i Torrelles de Llobregat) s'aplegaran aquest vespre per fer públics els resultats.