Creu i ratlla a la monarquia
Torra va a la inauguració dels Jocs a Tarragona perquè ningú el “foragitarà” de Catalunya, però anuncia que no es convidarà més Felip VI ni s’anirà a cap acte que organitzi
Participa abans en una protesta contra la figura reial
Complir amb Tarragona, però en cap cas fer el joc a la monarquia espanyola actuant com si res hagués passat. Ans al contrari, participar ahir mateix en les concentracions de protesta per la presència a la ciutat de la figura reial, i trencar-hi al capdavall com a govern, anunciant que se li farà el buit a partir d’ara. Aquesta és la mesurada i reflexionada decisió que va prendre finalment ahir el president Quim Torra, després d’uns dies d’incertesa sobre si acabaria coincidint amb Felip VI en un acte oficial, la inauguració dels Jocs Mediterranis, per primer cop des de l’1-O i el seu incendiari discurs del 3-O, en què va avalar la repressió contra la majoria del poble català. Després d’unes hores prèvies en què s’havien disparat les especulacions, Torra va comparèixer al migdia al Palau de la Generalitat, acabat d’arribar de visitar Carles Puigdemont a Berlín, per comunicar una solució que pretenia satisfer totes les sensibilitats. “He esperat fins a l’últim moment perquè he esperat que el rei reflexionés, però l’espera ha estat en va”, justificava, després que dimecres li enviés una carta demanant-li una reunió i una reflexió profunda sobre el seu rol a Catalunya.
La casa reial ho va obviar i va passar la pilota a l’executiu espanyol, que va descartar cap trobada de contingut “polític” amb el monarca, ni avui ni mai, però Torra tampoc volia deixar d’exhibir el suport institucional a Tarragona en un esdeveniment internacional de primera magnitud. “Els Jocs es fan a Tarragona i a Catalunya, i s’han organitzat i pagat, sobretot, des del nostre país”, recordava el president, que ja havia denunciat dimecres que el finançament de l’Estat al certamen ha estat lluny del que s’esperava, i a més sempre ple de problemes, que fins i tot el van obligar a endarrerir-lo un any. Torra va agrair l’esforç organitzatiu de les institucions de la ciutat, i en especial de l’alcalde Josep Fèlix Ballesteros, per fer possible els Jocs, i li va desitjar tot l’èxit “perquè també serà el de Catalunya”. I per tot això va decidir ser-hi ahir. “No foragitaran el president i el govern del país de casa nostra, mai més”, va etzibat, per cloure: “La presència de rei d’Espanya no condicionarà les nostres decisions; a Catalunya manen els catalans.”
Trencar relacions
Aclarit tot plegat, això sí, Torra recordava que tampoc podia fer “com si res” davant tot el que ha passat des de la tardor, i la situació d’excepcionalitat que viu el país, amb presoners polítics, exiliats i centenars de perseguits judicialment. D’aquí que anunciés altres mesures amb què en la pràctica el govern fa creu i ratlla a la corona. D’una banda, ni ell mateix com a president ni cap membre de l’executiu convidaran el rei a cap acte que organitzi la Generalitat. De l’altra, tampoc ningú del govern acceptarà la invitació a cap acte que organitzi la casa reial. El mateix president predicava amb l’exemple, ja que signava a la tarda la renúncia al càrrec d’honor que tenia com a vicepresident de la Fundació Princesa de Girona, que dijous vinent munta una altra visita de Felip VI a Catalunya. I és que Torra troba “incomprensible” que el rei no hagi volgut obrir cap espai de diàleg, i continuï avalant la repressió. “Volem dignitat i no fotografies; volem dignitat i no menyspreu a la institució de la presidència de la Generalitat”, reblava.
Torra va acabar anant a Tarragona hores abans de la inauguració, per fer acte de presència en la mobilització convocada per Òmnium i l’ANC, per mostrar el seu malestar amb la corona, i davant d’unes 500 persones va reiterar la petició que Felip VI demani perdó. No va ser l’única protesta, ja que un centenar de convocats pels CDR es van congregar també vora l’estadi, no gaire lluny d’unes poques desenes d’espanyolistes cridats per Vox. Des d’allà, el diputat de la CUP Carles Riera va deixar clar que el grup no comparteix la celebració dels Jocs, però que va decidir ser-hi per “denunciar i boicotejar aquest circ de l’especulació i de la repressió”. Riera va demanar a Torra que boicotegés la presència del rei: “Amb la monarquia no es dialoga, se l’expulsa de Catalunya.” [Més informació a L’Esportiu.]
Torra entrega un llibre i els informes de l’1-O al rei
Torra volia evitar la foto amb Felip VI, però ell mateix en va propiciar una, la que li van fer a l’avantllotja del Nou Estadi poc abans de l’inici de l’acte, quan va lliurar-li un exemplar del llibre de fotografies de l’1-O Dies que duraran anys, amb textos de diversos autors i imatges de Jordi Borràs, que fins i tot l’hi va dedicar. Torra va entregar també al monarca els informes del Síndic de Greuges sobre la violència policial de l’1-O i la persecució judicial posterior.
Després, Torra –que va rebre xiulets del públic, com el rei– va seguir el protocol i va entrar amb la resta d’autoritats a la llotja, on hi havia també la cap de l’oposició, Inés Arrimadas, i el del PSC, Miquel Iceta, per seure entre el president espanyol, Pedro Sánchez, i la ministra de Política Territorial, Meritxell Batet.