El Parlament vol dur al ple la suspensió dels diputats
El president i la mesa resten en espera de com Llarena concreta la notificació sobre els polítics processats i mentrestant es remeten al reglament
Cs exigeix per escrit que se’ls aparti immediatament
El president i la mesa del Parlament resten en espera de com el jutge Pablo Llarena els notifica la suspensió dels set diputats de qui la sala d’apel·lacions del Suprem va ratificar dimecres el processament per rebel·lió, suspensió que segons l’article 384 bis de la llei d’enjudiciament criminal és “automàtica” quan un acte de processament és ferm, i mentre està ordenada la presó provisional a individus “terroristes o rebels”. Els dirigents de la cambra esperaran la comunicació judicial, que ahir al vespre no havia arribat, abans de decidir com actuen, tot i que fonts properes ahir es remetien a l’article 25 del reglament de la cambra, que és igual de clar que la llei citada, i hi entra en franca contradicció. El text diu que els diputats poden ser suspesos dels seus drets, previ dictamen motivat de la comissió de l’estatut dels diputats, “si és ferm l’acte de processament i el ple del Parlament ho aprova per majoria absoluta”. Altres fonts admetien que, en no haver-hi precedents a la cambra no hi ha una pauta d’actuació clara, i feien notar que el cas dels exiliats pot ser diferent del dels empresonats. La mesa, en tot cas, no decidirà per si mateixa i podria donar trasllat a la notificació, quan arribi, a la comissió –que es va constituir sota la presidència del llavors diputat Quim Torra, i que no s’ha reunit més per rellevar-lo– perquè encarregui l’informe als serveis jurídics, un fet que podria allargar uns dies el procediment.
“Les decisions del Parlament passen pel Parlament”, indicava ahir genèricament el portaveu adjunt de JxCat, Eduard Pujol, després d’admetre que arribat el moment hauran d’“acabar de precisar” la posició. Qui la té clara és Cs, que ja va presentar escrits a la secretaria general i a l’oïdor de comptes perquè els anul·li tant el dret a votar, com a delegar, com al sou. “No hi ha interpretació possible, esperem que el Parlament no incompleixi una altra notificació judicial”, exigia Inés Arrimadas. El popular Xavier García Albiol instava també Torrent a “acatar” la decisió judicial per “no repetir episodis lamentables” que ja es van viure.
Trapero i els caps d’Interior, a un pas del judici
La sala d’apel·lacions de l’Audiencia Nacional va confirmar ahir el processament del major Josep Lluís Trapero, l’exdirector dels Mossos Pere Soler, l’exsecretari general d’Interior Cèsar Puig i la intendent Teresa Laplana, pels delictes de sedició i grup criminal. El tribunal sosté que Trapero va mantenir un “tebi suport” als agents d e la Guàrdia Civil en els escorcolls del 20 de setembre, i que va “cooperar en el pla secessionista”. Tots, a un pas del judici.