Només ERC s'aboca a les consultes

CDC fa un acompanyament de perfil baix als municipis i el PP aprofita la convocatòria per carregar contra la federació

A diferència de l'anterior onada de consultes, CiU es va relaxar en el seu seguiment nacional de la jornada. El 13 de desembre passat, el número dos de CDC, el sobiranista Felip Puig, va deixar-se veure a Osona en un calculat equilibri amb la disparitat de sensibilitats nacionals que conviuen a CiU, d'acord amb la premissa aprovada per l'executiva que la federació «no impulsarà» consultes però «respectarà» la llibertat d'acció dels grups municipals. Però ahir van ser ben pocs els dirigents que es van fer sentir. Només els diputats Josep Rull, Jordi Turull i Jordi Cuminal van intervenir al llarg de la jornada. I això que el dia abans la federació havia desplegat els seus dirigents en una quarantena de municipis per fer sortir la precampanya al carrer. Rull va interpretar els referèndums com una manera d'expressar, també, l'«enuig» cap als «incompliments» del govern espanyol. També va emplaçar les formacions a no aprofitar els referèndums per fer «partidisme».

ERC, en canvi, va desplaçar dirigents arreu del territori, començant pel seu president. Joan Puigcercós va ser a Caldes de Montbui, Molins de Rei, Santa Maria d'Oló, Llinars del Vallès i Begues. Des de Caldes, Puigcercós va emplaçar els independentistes catalans a mobilitzar-se encara que l'Estat hagi optat per l'estratègia d'ignorar les consultes. El líder d'ERC va situar la falta d'oposició de la Falange i els intents de l'advocat del'Estat per evitar la celebració de la segona onada de referèndums com un intent de «no aixecar recels» i «desmobilitzar» els votants. També va subratllar la importància de les consultes com un exercici d'afirmació a favor de l'autodeterminació. Són l'assentament de les bases, va dir, per a un futur referèndum nacional.

A les comarques gironines, Joan Ridao va rivalitzar amb el líder de Reagrupament, Joan Carretero, que va protagonitzar un reguitzell d'actes durant tot el cap de setmana. Per Carretero, els referèndums són un «exercici de pedagogia» perquè la gent associï la independència amb la democràcia. El líder de Reagrupament, que va «pentinar» el territori gironí durant el cap de setmana, va lloar la «mobilització popular» que va generar la convocatòria.

El PP va aprofitar les consultes per carregar contra la «deriva radical» que considera que ha emprès CiU. El president del grup dels populars a l'Ajuntament de Barcelona, Alberto Fernández, va demanar a Artur Mas que aclareixi si convocarà un referèndum d'autodeterminació si governa. Ciutadans va tornar a convocar una botifarrada contra les consultes: el botifarrèndum. «Els catalans no volem divisions ni fronteres amb Espanya, i per això la millor manera de lluitar contra les consultes és un dinar de germanor», va justificar el seu líder, Albert Rivera. «Les consultes –va al·legar– són il·legals per definició.»

JOSEP RULL
diputat de CIU
«El partit dóna suport a les consultes, però no les impulsa perquè no és la via de Convergència. Entenem què hi ha al darrere»
JOAN PUIGCERCÓS
president d'eRC
«És un acte de reafirmació democràtica. Les consultes fan que Catalunya avanci»
JOAN CARRETERO
PRESIDENT DE REAGRUPAMENT
«Són un acte de pedagogia perquè la ciutadania relacioni democràcia amb independència»
ALBERTO FERNÁNDEZ
president del pp a l'ajuntament de barcelona
«No ens interessen les consultes, sinó la consulta de la gent»


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.