Política

Anna Vayreda

Alcaldessa de Beuda

“Un gran repte és la transició energètica”

“No fem política, fem poble, i treballar només pensant en el poble és molt més efectiu”

“Cal fer arribar la fibra òptica a totes les cases”

Vayreda (PDeCAT) va ser alcaldessa per primer cop el juny del 2009 després d’un pacte amb ERC per repartir-se l’alcaldia. El 2011 un sorteig la va dur a l’oposició i el 2015 va recuperar l’alcaldia.

Q

uin balanç fa d’aquest mandat, que encara és vigent?
Aquest mandat s’ha treballat per tal d’integrar les diverses sensibilitats veïnals. Així mateix, s’intentarà acabar projectes que fa anys que estan engegats, com és l’abastament d’aigua a tot el municipi, i altres de nous, com per exemple l’adequació de la pista esportiva que ja s’ha fet, la millora de la senyalització turística i l’edició de tríptics informatius municipals i l’adequació de camins, entre altres. Queda pendent la transició energètica a Beuda, com a treball clau de cara al futur, així com la connexió dels diferents veïnats a la fibra òptica. El balanç és positiu, a l’equip de govern, i aquest mandat també ho puc fer extensiu a l’oposició, no fem política, fem poble, i treballar només pensant en el poble és molt més efectiu a l’hora de gestionar el dia a dia.
Com han funcionat els processos participatius?
Els processos participatius estan de moda i sembla que aniran en augment com a bona eina d’implicació ciutadana, però més enllà d’això crec que és un sistema extremament eficient per fer que la gent que no està implicada en l’administració pública s’adoni que no tot es pot fer ni tot es pot demanar, i serveix per fer reflexionar els veïns sobre quines necessitats té el poble més enllà de les necessitats personals. El procés participatiu a Beuda s’ha fet en dues anualitats, de manera que els veïns podien presentar propostes que eren validades o no per un equip tècnic que valorava que l’Ajuntament les pogués fer efectives sense sortir de les seves competències. A partir d’aquí s’obria un termini de votacions i l’Ajuntament es comprometia a realitzar les més votades amb un límit econòmic de 10.000 euros. Les propostes que no han sortit elegides també poden ser objecte d’implementació en el futur, ja que poder sortir bones idees que es poden tenir en compte.
Quins són els principals reptes de Beuda?
El principal repte de futur és fer arribar la fibra òptica a totes les cases. Aquest és un projecte que aviat començarà i que segurament durarà molts anys, però igual que en el seu dia es va començar la xarxa d’aigua i s’ha anat desplegant per fases, entenem que amb la fibra pot arribar a passar el mateix. Si volem que la gent pugui seguir vivint a Beuda caldrà treballar perquè així sigui. L’altre gran repte és la transició energètica, peça clau del futur més pròxim. És clar que els recursos naturals són suficients per fer-ho possible, però tots hi hem de posar de la nostra part; tant de bo Beuda sigui pioner en aquest sentit.
El baix nivell demogràfic pot ser un problema?
Beuda té la mala fama de ser un poble ric. És cert que no tenim endeutament, en part pels recursos derivats de dues grans empreses i també pels ingressos derivats del fet que l’abocador comarcal es troba ubicat dins el nostre terme. Aquest fet, però, queda eclipsat per la dimensió del municipi i la dispersió de la gent que hi viu, a qui s’han de garantir els serveis si no volem que el territori quedi deshabitat, amb les seves conseqüències. Beuda ja fa anys que intenta fer polítiques per afavorir que la gent no marxi del municipi, amb ajuts als estudiants, bonificacions per a algunes obres, i ajustant els preus de taxes i impostos en la mesura del que un ajuntament pot regular. Així mateix, Beuda té un patrimoni arquitectònic que també cal fer valdre i l’Ajuntament intenta vetllar per la seva conservació sempre que pot. L’altre gran valor del municipi és el factor humà: la diversitat de gent que habita Beuda és notable, hi conviuen els beudanencs amb arrels familiars amb gent vinguda d’arreu del país i de l’estranger, cosa que segur que passa arreu, però en un poble de 200 habitants posa en evidència la necessitat del respecte mutu per tal que la convivència sigui la normalitat, com ho és aquí.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.