Generalitat i govern espanyol xoquen en el tema del “procés”, però segueixen el diàleg amb comissions
Maragall destrossa la normalitat que vol vendre el govern espanyol
Batet diu que “no existeix el dret a l’autodeterminació”
La Comissió Bilateral Estat-Generalitat ha culminat avui sense “acords materials” i ha servit per a constatar la discrepància en els assumptes relatius al “procés”, però les dues parts s’han emplaçat a seguir dialogant obrint comissions sectorials.
Així ho ha explicat en roda de premsa la ministra de Política Territorial i Funció Pública, Meritxell Batet, després de la primera reunió de la Comissió Bilateral Estat-Generalitat des de 2011, que ha durat gairebé quatre hores.
Batet ha dit que “si volem resoldre el problema polític, cal fer política i això vol dir arribar a consensos i acords”, però en referència al “procés” i als presos polítics ha dit que “ni presos ni autodeterminació, no hi ha lloc a discussió.” Per a la ministra “no existeix el dret a l’autodeterminació.”
“La reunió ha estat franca, i afegiria que també ha estat dura” ha explicat Batet quan ha fet una valoració de la reunió.
Per la seva banda, el conseller Maragall ha explicat que les posicions entre el govern central i la Generalitat estan molt allunyades i no només en el tema del “procés”. “Sembla que aquesta sensibilitat sobre la magnitud del problema no és compartida ara per ara per la representació de l’administració de l’Estat”, ha dit el conseller.
Maragall afegeix que “sembla que estem molt lluny d’entendre què vol dir bilateralitat. Ells la neguen a la pràctica o la redueixen a una simple gestió tècnic-administrativa.” Maragall també ha afegit que “insistirem, continuarem dialogant i guanyarem malgrat que se’ns digui que hi ha temes dels quals no es pot parlar.”
Després de sentir les paraules de la ministra Batet, Maragall ha dit que “acabo de sentir que el govern espanyol té un projecte per a Catalunya. A la reunió no n’hem sentit a parlar, ni s’ha esmentat la paraula projecte.” Maragall ha volgut valorar la reunió i ha dit que “la conclusió, com és obvi, no pot ser de satisfacció, però sí que pot ser de convicció, de determinació: hem fet el que havíem de fer.”
Maragall ha posat com a exemple de les dificultats de la negociació que fins i tot en el tema de la llei que l’Estat va impugnar davant del TC i que havia de permetre donar solucions al tema de la precarietat de l’habitatge, les diferències amb el govern central estan lluny de donar una solució a curt termini. “Ni en això ha quedat clar que anàvem cap a una solució immediata. Encara no està clara quina posició tenen”, ha explicat Maragall.