Política

LA CRÒNICA

Sardana amb samarreta

Amb motiu de la festa major local, la plaça de la Vila d’Amer va reviure dijous a la nit una vella tradició, la Sardana de l’Alcalde, que aquest any ha adquirit un to reivindicatiu. Part dels balladors van entrar a la plaça amb una samarreta amb la imatge dels dirigents polítics i líders d’entitats sobiranistes que són a la presó o a l’exili. Va ser una iniciativa del Comitè de Defensa de la República (CDR) d’Amer, que va rebre el suport de companys d’altres pobles.

La imatge de la dotzena de representants polítics i líders socials és de Jordi Magrià, conegut com a Vicman. Aquest il·lustrador gràfic de Sant Cugat del Vallès (Vallès Occidental) ha treballat en disseny i embalatge i ara contribueix a difondre la imatge de les víctimes de la repressió de les institucions de l’Estat espanyol.

Durant l’acte, Magrià exposava d’on arrenca el seu activisme i la vinculació amb Amer. “L’1 d’octubre, mentre feia guàrdia, vaig fer un retrat del president, Carles Puigdemont, i el vaig penjar a Twitter. Quan van empresonar els Jordis [16 d’octubre del 2017], tenia el sentiment de voler fer alguna cosa i, com que no sé escriure, vaig fer-los un retrat amb bolígraf [a en Jordi Cuixart i a en Jordi Sànchez] i el vaig regalar a les famílies. A partir d’allò, n’he fet d’en [Joaquim] Forn i del [Oriol] Junqueras..”. Una exposició aplegarà els retrats de Magrià, que recorrerà municipis com ara Vic i Sant Cugat. A l’octubre arribarà a Girona.

Magrià era dijous a la plaça de la Vila d’Amer i va acceptar de bon grat que els seus retrats fossin utilitzats per a la sardana. “Quan vaig fer entrega del retrat d’en Puigdemont a la família, l’Anna [la germana] em va trucar per si podia fer servir el seu retrat”, recorda Vicman, que ha col·laborat les últimes setmanes amb membres del CDR d’Amer, com ara en Mingo Berrio, soci d’Òmnium.

Berrio també va ballar la sardana i ho va fer justament amb la imatge de la samarreta de l’amerenc Carles Puigdemont. “Teníem ganes que estigués amb nosaltres gent que, per desgràcia, no hi són per una cosa o altra”, explicava el ballador sobre la iniciativa. La Sardana de l’Alcalde és una dansa diferent “singular”, amb pocs exemples similars al país. N’hi ha una a Rupit (Osona), recordava l’alcaldessa, Maria Rosa Vila (CiU). És una sardana oberta, que es va recuperar el 1949. “És com el poble català, un poble obert”, deia Vila.

L’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas (CiU), va presidir la Sardana de l’Alcalde. Abans que joves i no tan joves ballessin la dansa més “més bella de les danses que es fan i es desfan”, en paraules del poeta Joan Maragall, la diputada Madrenas va lamentar que una dotzena de persones hagin perdut “la seva llibertat per haver defensat la nostra”, en referència a les persones que són a l’exili, com ara l’esmentat Puigdemont, o a la presó, com el vicepresident Oriol Junqueras.

Tres pancartes amb el retrat de Jordi Cuixart, Jordi Sànchez, Joaquim Forn, Dolors Bassa, Toni Comín, Clara Ponsatí, Carme Forcadell, Jordi Turull, Meritxell Serret, Lluís Puig, Anna Gabriel, Raül Romeva, Marta Rovira, Josep Rull i els esmentats Junqueras i Puigdemont, van presidir l’acte. A la celebració hi eren els diputats Eduard Pujol (Junts per Catalunya) i Magda Casamitjana (ERC) i nombrosos alcaldes i regidors de la Selva.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.