Política

Identificats en 70 hores

Un total de 191 metges forenses de Catalunya van treballar per identificar les setze víctimes mortals dels atemptats, en tres dies

Més simulacres, més formació en atenció posttraumàtica i evitar rumors a les xarxes, els deures

Els foren­ses també van dei­xar les vacan­ces abans d’hora per aju­dar els afec­tats dels atemp­tats giha­dis­tes de fa un any. La direc­tora de l’Ins­ti­tut de Medi­cina Legal i Ciències Foren­ses de Cata­lu­nya (IMLCFC), Aina Esta­re­llas, recorda que aquell 17 d’agost pas­se­java pels car­rers enga­la­nats de les fes­tes de Gràcia quan van infor­mar-la del tràgic succés. “Va haver-hi una gran impli­cació i volun­ta­ri­e­tat dels com­panys de l’ins­ti­tut”, asse­gura Esta­re­llas, que com a cap d’aquesta ins­ti­tució va tenir clar que per ser més eficaç calia fixar torns de tre­ball, vuit hores i des­cans. “En 70 hores van estar totes les vícti­mes mor­tals iden­ti­fi­ca­des”, des­taca la direc­tora, que afe­geix: “Hem de donar una res­posta ràpida i segura científica­ment perquè sabem que les per­so­nes no poden començar el dol fins que no tenen la cer­tesa que és el seu fami­liar.” Diu que l’ins­ti­tut “té capa­ci­tat de res­posta per iden­ti­fi­car 200 cadàvers” en aquests extrems.

Pel 17-A, es van mobi­lit­zar 191 met­ges foren­ses a Cata­lu­nya (a l’IMLCFC n’hi tre­ba­llen prop de 300). D’aquests, 71 foren­ses eren a la demar­cació de Bar­ce­lona.

En casos de suc­ces­sos amb vícti­mes múlti­ples, com els atemp­tats de Bar­ce­lona i Cam­brils, s’aplica un pro­to­col naci­o­nal d’actu­ació medi­co­fo­rense, i en l’ano­me­nada ofi­cina ante mor­tem, foren­ses, psicòlegs i cos­sos poli­ci­als i d’emergències cen­tra­lit­zen la tasca d’aten­dre les famílies i reco­llir les pro­ves biològiques per iden­ti­fi­car els cadàvers. Lídia Ser­ra­tu­sell, cap de l’àrea de Repa­ració i Atenció a la Víctima del Delicte, del Depar­ta­ment de Justícia, explica que aquesta uni­tat d’atenció es va coor­di­nar a les ins­tal·laci­ons de la Ciu­tat de la Justícia, a tocar de l’edi­fici dels foren­ses. La norma també exi­geix que s’ha de crear un cen­tre d’inte­gració de dades per reco­llir les mos­tres dels fami­li­ars per iden­ti­fi­car els morts. Un cop la víctima era iden­ti­fi­cada, se n’infor­mava el jutge de guàrdia, que és qui auto­rit­zava a comu­ni­car-ho als fami­li­ars. Alguns fami­li­ars es van mos­trar des­con­cer­tats que se’ls dema­nes­sin mos­tres si ja sabien qui era el seu difunt.

Ser­ra­tu­sell, psicòloga de pro­fessió, recorda que van ser qua­tre dies molt inten­sos en l’acom­pa­nya­ment de les famílies. “Recordo que venia la família d’Austràlia del nen mort i en veure la sala plena de jogui­nes, vam córrer per treure-les.” Arran dels atemp­tats, els depar­ta­ments de Justícia, Inte­rior i Salut han ulti­mat un docu­ment de bones pràcti­ques per coor­di­nar-se millor en aquests suc­ces­sos. Un d’aquests, i que ja ha estat fet per 75 pro­fes­si­o­nals, és més for­mació en situ­a­ci­ons post­traumàtiques, i dotar un punt de coor­di­nació de pri­mers auxi­lis amb psicòlegs. En el 17-A, la sort és que les ins­tal·laci­ons judi­ci­als eren bui­des en ser agost. Evi­tar fal­sos rumors a les xar­xes soci­als (com el cas del nen que es deia que estava per­dut), i rea­lit­zar més simu­la­cres en són algu­nes pri­o­ri­tats. Esta­re­llas, per la seva part, exposa, que la plan­ti­lla de foren­ses està pre­pa­rada i fa força simu­la­cres. Una nove­tat és que tot el per­so­nal de l’ins­ti­tut va fer dues ses­si­ons d’ajuda psi­cològica, ofer­tes pel cen­tre d’emergències soci­als de Bar­ce­lona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.