Josep Maria Padrosa
Alcalde de Riumors
“Els alcaldes hem de fer política municipal”
“La demografia del poble s’ha rejovenit perquè ha vingut gent nova”
“Ens van demanar suport quan ni estava convocat”
Josep Maria Padrosa és alcalde de Riumors des del 2007 amb un grup independent vinculat al PSC. També forma part del Consell Comarcal de l’Alt Empordà, pel grup no adscrit
Amb poc més de 260 habitants, Riumors basa l’economia en l’activitat agrícola i ramadera. Padrosa n’és alcalde des de fa onze anys. Quatre dels cinc membres del consistori pertanyen al seu grup i CiU es va quedar a l’oposició amb un regidor.
Hi va haver uns anys en què el municipi només feia que perdre població, i ara en canvi se n’ha guanyat. A què és degut?
Potser és perquè s’ha regularitzat el cens, i també hi ha gent que hi ha vingut a viure perquè són propietaris de cases que estaven buides, potser eren dels avis i ara les tornen a ocupar.
Això significa un rejoveniment de la població, doncs.
Sí, sempre hi ha gent gran, però s’ha rejovenit perquè ha vingut gent nova. Això no vol dir que després no s’integrin o participin al poble, però com que és petit tampoc és que hi hagi gaire oferta.
El fet de ser un poble petit limita econòmicament a l’hora d’emprendre accions?
Bàsicament el que fem és el manteniment del serveis que tenim i si hi ha obra nova també la fem. De grans obres als pobles petits no en pot fer ningú. El Pla d’Obres i Serveis era molt important; ara es parla de tornar-lo a posar en marxa. El problema és fer el manteniment, perquè cada cop que es posa en marxa un nou servei s’ha de conservar. Realment el finançament no és un problema; de fet som el poble que més ràpidament paga els proveïdors. Ara hi ha liquiditat. No sé per què, amb el 155, els pobles més petits vam cobrar més ràpidament.
La proximitat dels Aiguamolls de l’Empordà significa un revulsiu turístic per al municipi?
No en tenim pas de turisme, només un restaurant. Aquí bàsicament tenim pagesia i ramaderia.
A diferència de més de 700 municipis catalans, Riumors no va signar el text de suport al referèndum de l’1 d’octubre. Per què?
Va ser un acord de ple. Quan ens van proposar firmar, encara no havia sortit cap referèndum ni res. Nosaltres estem d’acord que es faci un referèndum, però si no estava convocat ni res en ferm... què hem de dir? Res.
El va convocar la Generalitat.
Quan ens ho van preguntar no hi havia res convocat. No se sabia si es faria o no. L’Ajuntament no té cap problema a donar suport a aquestes iniciatives, al contrari.
Finalment van cedir local per a les votacions, però.
Sí, vam fer una mica de peripècia. Intuíem que hi hauria càrregues policials com les que hi va haver i hi vam destinar el local que habitualment se cedeix, però en realitat el lloc de les votacions era un altre, d’acord amb tota la gent del poble.
Es tornarà a presentar?
Amb els socialistes no. No tenim clar encara amb qui formarem candidatura.
Es va donar de baixa del grup del PSC al Consell Comarcal.
Estic al grup no adscrit.
Podria ser com a independent o dins d’algun partit?
Les opcions estan obertes. El problema que tenen els partits és justament que et fan prendre partit en determinades idees que ells tenen. Jo crec que la gent ha de ser lliure, sobretot en pobles petits que no decidim res. Llavors et sents pressionat i penses que les coses no van com haurien d’anar. Si et fan prendre partit davant d’una situació, malament per a alguns veïns. Si ho fas per l’altra, malament per a uns altres. En un poble petit tothom es coneix. Jo soc partidari d’intentar arreglar els problemes que té el poble i les altres coses... Fan que molts alcaldes s’impliquin en coses que no crec que els toqui. Els alcaldes hem de fer política municipal.
Escriure un comentari
Identificar-me.
Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar.
Vull ser usuari verificat.
Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.