Política

Una justícia (im)previsible

La vulneració per part de l’Estat de la seguretat jurídica, que subratlla la previsibilitat dels delictes, serà un punt bàsic en la defensa dels líders independentistes

Una sentència recent d’Estrasburg avala l’argument

Una de les nor­mes bàsiques en qual­se­vol democràcia és la segu­re­tat jurídica. Això és: que un estat es regeix per regles i prin­ci­pis cone­guts que per­me­ten als ciu­ta­dans anti­ci­par els pro­ble­mes legals que poden tenir segons les acci­ons que facin, ja que això lla­vors fa que puguin actuar en con­seqüència. “La pre­vi­si­bi­li­tat és una cosa molt bàsica, és l’abecé de l’estat de dret”, expo­sava dijous Jorge Cagiao, pro­fes­sor de civi­lit­zació espa­nyola con­tem­porània de la Uni­ver­si­tat de Tours, des de la Uni­ver­si­tat Cata­lana d’Estiu de Prada. No cal dir que Cagiao ho deia per l’actu­ació judi­cial de l’Estat pel que fa al procés català: que acabés als jut­jats “estava can­tat”, indica, però la impu­tació de rebel·lió “trenca tots els esque­mes de la lògica i la segu­re­tat jurídica”, que segons ell “ha bri­llat per la seva absència”.

El pro­fes­sor creu que els líders inde­pen­den­tis­tes, que sem­pre van apel·lar a un procés pacífic i mai a la força per asso­lir la inde­pendència, “ben segur que havien fet aquest càlcul”, perquè la rebel·lió exi­geix una violència que mai hi va ser, si bé després els jut­ges se l’han vol­gut inven­tar. “Hi ha una impro­vi­sació sobre la marxa, i la justícia no es pot impro­vi­sar, perquè l’estat de dret ha de ser molt exi­gent, ha de posar límits al poder arbi­trari”, asse­nyala Cagiao, que creu que tot ple­gat no és fruit d’altra cosa que del fet que l’Estat espa­nyol té la pae­lla pel mànec tant pel seu con­trol abso­lut de la inter­pre­tació jurídica com, fins i tot, pel mono­poli en l’ús de la força. “Té una enorme man­dra intel·lec­tual per argu­men­tar res, perquè no ho neces­sita, ja té tot el poder”, refle­xi­ona.

Cagiao creu que si la causa arriba al Tri­bu­nal de Drets Humans “els magis­trats al·luci­na­ran” que hi hagi pogut haver un tren­ca­ment “tan bèstia”. I és que, de juris­prudència a Estras­burg en aquest sen­tit, de fet, ja n’hi ha, i molta. La més recent, de fa menys d’un any, en con­cret de l’octu­bre pas­sat, quan va con­dem­nar Rússia per sentències “arbitràries i poc rao­na­des” con­tra el líder opo­si­tor Alek­sei Navalni i el seu germà Oleg. Els tri­bu­nals naci­o­nals els havien con­dem­nat el 2014 per delic­tes de frau comer­cial i blan­queig de capi­tals per uns trac­tes anys enrere de la seva empresa de ser­veis logístics, però la cort euro­pea ho va tom­bar, ja que va con­si­de­rar que s’havien vul­ne­rat els arti­cles 6 (dret a un judici just, i a la pre­sumpció d’innocència) i 7 (no hi pot haver pena sense llei) del Con­veni Euro­peu dels Drets Humans. En con­cret, va con­si­de­rar que la juris­dicció russa havia donat una “inter­pre­tació àmplia i no pre­vi­si­ble” als delic­tes segons el Codi Penal del país, ja que era “impos­si­ble de pre­veure” que les pràcti­ques comer­ci­als dels con­dem­nats pogues­sin cons­ti­tuir cap delicte, atès que eren legals quan les van acor­dar, i va ser l’auto­ri­tat judi­cial la que en va esten­dre la inter­pre­tació en uns ter­mes “tan amplis i ambi­gus” que no satis­fe­ien els requi­sits de pre­vi­si­bi­li­tat.

Aquesta sentència jus­ta­ment la subrat­llava aquesta set­mana, també a Prada, un altre pro­fes­sor de teo­ria política, ni més ni menys que el vice­pre­si­dent del Par­la­ment, Josep Costa. I Rai­mon Tomàs, advo­cat d’una de les pro­ces­sa­des, l’expre­si­denta del Par­la­ment Carme For­ca­dell, ja con­fir­mava que n’havien pres bona nota amb vista a uti­lit­zar-la en el judici. Com en el cas rus, Costa con­si­dera que el català “és un procés polític total­ment impre­vi­si­ble”. Ho és que les mobi­lit­za­ci­ons del 20-S dones­sin lloc a sedició, i que l’1-O sig­ni­fiqués rebel·lió, delicte del qual recorda que “no es va començar a par­lar fins al 27-O”, i menys amb el pre­ce­dent que els jut­jats pel procés par­ti­ci­pa­tiu del 9-N ho havien estat per deso­bediència i mal­ver­sació, delicte que fins i tot va caure. “L’Estat espa­nyol actua sense cap tipus de límit als seus poders, i l’única garan­tia que queda és la de la justícia inter­na­ci­o­nal”, con­cloïa Costa.

Això sí, fins i tot en el cas que Estras­burg els acabi donant la raó, el pro­fes­sor Cagiao aler­tava en el seu semi­nari que la decisió que pren­gui podria tenir poc impacte en la justícia espa­nyola, que sovint en fa cas omís. “Ja hi ha juris­prudència recent sobre la crema de fotos del rei, que es va con­si­de­rar una acció empa­rada per la lli­ber­tat d’expressió, i no ha estat obs­ta­cle perquè hagin con­dem­nat Valtònyc a una pena de presó”, cons­ta­tava.

Monopoli
El professor Cagiao va recordar a Prada que l’Estat espanyol té “un monopoli absolut” sobre la seva legalitat, i que hauria pogut fer evolucionar “de manera molt diferent” el conflicte català, per la qual cosa el fa responsable de la “degradació de l’estat de dret” a què s’ha arribat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.