May es manté inflexible
La primera ministra descarta suavitzar el seu pla pel ‘Brexit’ i fer un nou referèndum tot i la pressió cada cop més forta de la població
El seu cap de campanya estaria conspirant per derrocar-la i col·locar Johnson en el seu lloc
Theresa May va assegurar ahir que no suavitzarà el seu pla del Brexit ni es deixarà intimidar per la Unió Europea (UE) durant la recta final de les negociacions les properes setmanes. La primera ministra també va descartar un altre cop un nou referèndum del Brexit malgrat la pressió popular cada cop més gran perquè torni a col·locar les urnes.
“Milions de persones van anar a votar el 2016 per dir el que pensaven. En molts casos era la primera vegada en dècades que votaven i van confiar que el seu vot comptaria i que les seves veus serien escoltades després d’anys de sentir-se ignorats pels polítics”, va escriure May al Sunday Telegraph. “Plantejar la pregunta una altra vegada seria una traïció total a la nostra democràcia i una traïció de la confiança”, hi va afegir.
El pla que ha presentat Theresa May a Brussel·les, en què proposa alinear algunes parts de l’economia a la legislació europea, és una solució intermèdia que no agrada ni als proeuropeus ni als antieuropeus i té únicament el suport del 12% de la població. Londres i Brussel·les estan a punt d’endinsar-se en la fase decisiva de les negociacions. Volen arribar a un acord abans del Consell Europeu del proper 18 d’octubre perquè tant el Regne Unit com la resta dels estats membres tinguin temps per debatre i ratificar el tractat. En el cas britànic, el Parlament tindrà l’última paraula. “Els propers mesos seran decisius per definir la forma del futur del nostre país”, va assegurar May.
May va dir que confiava que aconseguirien un bon tracte però que també estaven preparats en el cas que no hi hagués cap acord. La data de sortida de la UE és el 29 de març i les dues parts van acordar un període de transició fins al desembre del 2020 en què tot es mantindria igual. Aquesta transició desapareixeria si no hi hagués entesa. “No permetré que ens empenyin a acceptar compromisos en el pla de Chequers [com es coneix la seva proposta] que vagin en contra del nostre interès nacional”, va garantir May. Les línies vermelles de May són eliminar la lliure circulació de persones i la supremacia de la jurisdicció europea sobre la britànica.
Per la seva banda, el cap negociador europeu, Michel Barnier, també va ser contundent i va mostrar la seva “oposició absoluta” a la proposta de cent pàgines –el pla de Chequers– que li va enviar Theresa May. En declaracions al diari alemany Frankfurter Allgemeine Zeitung, Barnier va dir que l’oferta de la UE sobre el futur acord comercial només arribaria a 15 o 20 pàgines (de les 100) perquè no hi ha terreny comú sobre la relació econòmica.
Theresa May proposa una zona de lliure comerç per a mercaderies en què el Regne Unit retindria els acords reglamentaris i duaners existents. Pretén controlar els seus propis aranzels a través d’una política comercial independent i recaptar també els impostos europeus per a tots els vehicles que passen per la frontera i enviar-los més tard a Brussel·les. “No podem cedir el control de les nostres fronteres exteriors i els ingressos a un tercer país, això no és legal”, va advertir Barnier. I va afirmar que “la seva proposta no és pràctica perquè és impossible definir on acaba un producte, si en el mercat intern o en el britànic”, i que la idea de tenir un “manual comú” no reflecteix el món modern del comerç.
“Tenim un mercat per als béns, serveis, capital i persones, aquest és el nostre ecosistema, no pots jugar amb això elegint només algunes peces”, va criticar Barnier. “Els britànics poden quedar-se en el mercat únic com Noruega, que tampoc és membre de la UE, però aleshores han d’adoptar totes les normes associades i contribucions a la solidaritat europea. És decisió seva –hi va afegir–. Però si els deixem que es quedin només amb les regles que vulguin, aleshores altres països podrien demanar el mateix, i aquest seria el final del mercat únic i del projecte europeu.”
Mentrestant, l’exministre del Brexit David Davis, que va dimitir al juliol junt amb Boris Johnson en senyal de protesta pel pla de May, va advertir ahir que el pacte final podria ser molt pitjor del que hi ha actualment i va criticar que May reconegués que hauria de fer noves concessions per arribar a un acord (sempre que, com diu May, no vagin en contra de l’interès nacional).
El principal enemic de May ara mateix és a dins del seu partit, on hi ha una oposició molt forta al pla de Chequers. S’insinua en la premsa britànica que el director de la campanya del 2017 de May, l’australià Lynton Crosby, està conspirant contra la primera ministra per posar fi al seu controvertit pla i col·locar en el seu lloc Boris Johnson, a qui ja va ajudar a guanyar les eleccions a l’alcaldia de Londres el 2008 i el 2012.
LES FRASES
Previsió econòmica divergent
El ministre de Comerç Internacional, Liam Fox, es va negar ahir a acceptar l’avís del ministre de finances, Philip Hammond, sobre el dany que podria causar una sortida sense acord en l’economia. Hammond, que encapçala el sector europeista conservador, va preveure que el deute del país pujaria a 80.000 milions de lliures anuals a partir del 2033 i que el PIB cauria un 7,7%, en un avís qualificat de catastrofista. “No crec que es pugui preveure el deute amb 15 anys d’antelació”, va dir Fox, partidari de sortir sense pacte. Fox va dir que va donar suport al pla de May perquè qualsevol cosa és millor que quedar-se a la UE. La discrepància reflecteix la divisió al govern de May.