Sabadell dóna suport a les consultes amb el PP en contra perquè el text és «descafeïnat»

ERC s'hi absté pel mateix motiu, CiU i l'Entesa l'aproven tot i titllar la moció d'«ensarronada» i la PAS n'està «relativament satisfeta»

«La moció final ens satisfà relativament. És ambigua i sabem que el govern municipal no hi està d'acord, però volíem que es manifestessin i ho han fet», apuntava el portaveu de la PAS, l'escriptor Antoni Dalmases. Al marge del suport genèric a les consultes –les paraules independència o Estat propi no estan escrites enlloc–, el text també diu que «la democràcia representativa assegura la participació dels ciutadans en la gestió de la cosa pública a través de les institucions democràtiques», i subratlla que les consultes poden tenir «relació amb qualsevol aspecte de la vida pública».

El portaveu del PSC, Joan Carles Sánchez, defensa que la moció garanteix el dret a consultar i ser consultat, però no va entrar a valorar les matèries consultables. Només que «hauran d'estar lligades al marc legal de la nova llei de consultes i a l'ordenament jurídic».

Sobre aquesta darrera condició es basen les crítiques de CiU, l'Entesa i d'ERC, que es va abstenir. El portaveu de la federació, Carles Rossinyol, hi va votar a favor «perquè ningú interpreti que posem traves a la PAS», igual que el regidor de l'Entesa, Isidre Soler. Però tots dos coincidien que el text «pot anar fins i tot en contra de les consultes sobiranistes». I Rossinyol va aventurar-hi que d'aquí a unes setmanes «la plataforma s'ho trobarà quan demani permís al govern del PSC» per celebrar la consulta.

En termes similars es va manifestar el portaveu d'ERC, Magí Rovira, malgrat que ell no va votar a favor «amb la pinça al nas», com admetien CiU i l'Entesa. Rovira creu que és un text «buit» i «ultralight», i també que els socialistes han «enredat» la PAS, perquè no va aconseguir esgarrapar el compromís que el govern doni suport a la convocatòria.

D'altra banda, la portaveu d'ICV-EUiA, Carme Garcia, va votar-hi a favor perquè la PAS havia promogut la moció i compartia el redactat final. No va voler opinar sobre el caràcter més o menys sobiranista del text. Soler hauria volgut debatre el text al ple, cosa que el PSC preferia evitar per no embrancar-se en un debat que incomoda la direcció nacional. Garcia també descartava el ple, que només hauria servit per provocar «confrontació».

El PP també la troba tova

El contingut de la moció només va acabar satisfent del tot el PSC. El vot contrari del PP entrava dins de qualsevol càlcul, però no pas els arguments: «El que va presentar la PAS als diferents grups municipals en les reunions tenia un esperit diferent i la moció socialista no és la mateixa, sinó una versió descafeïnada.» Tampoc haurien donat suport al text original: «Aleshores li haurien trobat massa cafeïna», ironitzava Dalmases. El portaveu de la plataforma no deixava de veure-hi el got mig ple: «No ens han fet cap gol perquè demà continuarem fent el mateix que hem fet fins ara.» Pel que fa a la implicació del consistori, va ser contundent: «No esperem grans suports de l'Ajuntament; només li demanem que no ens posi pals a les rodes.»


LES REACCIONS

JOAN CARLES SÁNCHEZ
PORTAVEU DEL PSC
«Defensem el dret ciutadà a promoure una consulta i ser consultats. Sobre les matèries consultables no hi tenim res a dir, però hauran d'estar lligades al marc de la nova llei»
CARLES ROSSINYOL
PORTAVEU DE CiU
«Hi hem votat a favor perquè ningú digui que posem traves a la iniciativa. Però només s'hi emparen les consultes amb cobertura legal, i això n'exclou les sobiranistes. El PSC ha aixecat la camisa a la plataforma»
CARME GARCIA
PORTAVEU D'ICV-EUiA
«No és la nostra moció, sinó la d'un col·lectiu que vol fer una consulta. Sempre que es tracti de defensar valors democràtics ens hi trobaran. No entraré a valorar si el text podria haver estat més o menys contundent»
JORDI SORIANO
PORTAVEU DEL PP
«Entenc que el que va presentar la PAS als diferents grups municipals en les reunions tenia un esperit diferent i la moció socialista no és la mateixa, sinó una versió descafeïnada per afavorir-ne l'aprovació»
ISIDRE SOLER
PORTAVEU DE L'ENTESA
«Hi hem donat suport perquè era una proposta de la PAS, malgrat que no en compartim el contingut i fins i tot pot anar en contra de les consultes sobiranistes. S'hauria hagut de debatre al ple»
MAGÍ ROVIRA
PORTAVEU D'ERC
«No és un text light, sinó ultralight. He instat el govern que donés cobertura a l'organització del 25-A i m'ha deixat clar que no hi ha cap compromís en aquest sentit. No és una actitud sincera»


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.