Mig milió de persones demanen a Londres un nou referèndum del ‘Brexit’
Es tracta de la manifestació més gran contra la sortida de la UE des que es va prendre la decisió
Va unir personalitats de totes les forces polítiques
Més de mig milió de persones es van manifestar, ahir, a Londres en la que està considerada com la demostració més gran contra el Brexit des que es va prendre la decisió. La marxa d’ahir va coincidir amb una de les setmanes més complicades per a la primera ministra, Theresa May, després de la cimera europea en què es va comprometre a ampliar el període de transició.
La marxa estava organitzada per la plataforma People’s Vote (‘El vot de la gent’), creada per demanar un nou del referèndum sobre el pacte final amb la UE, un opció descartada de manera reiterada per May. La marxa va estar liderada per l’alcalde de Londres, Sadiq Khan, i, segons els organitzadors, va congregar 670.000 persones. Es podien veure tota mena de missatges a les pancartes. “No, no, no, no, no signarem això” o “Eton Mess” (‘L’embolic d’Eton’), en referència a l’escola elitista on van estudiar David Cameron i Boris Johnson i la resta de líders polítics conservadors. O “Fins i tot Baldrick tenia un pla”, en referència al company i burro de càrrega de L’Escurçó Negre, la sèrie de la BBC dels anys vuitanta.
“Me’n recordo de la confrontació a Irlanda del Nord. No podem donar per suposat l’estatus que es va aconseguir. La gent oblida massa aviat els beneficis dels acords de pau”, va declarar en George, de 60 anys, que portava una boina amb la bandera europea i la irlandesa i era amb un grup de companys. En Derick, de 35, anys, amb el col·lectiu de gais i lesbiana, expressava la seva preocupació: “Soc transsexual i la majoria dels meus drets provenen de la UE.”
També era present el col·lectiu d’estudiants i el de metges i infermers, un dels més afectats pel Brexit i més combatius. “Oposar-se a una nova consulta és com prometre’s amb algú, adonar-te que és un psicòpata i estar obligat a casar-t’hi”, comentava un metge. Hi havia gent vinguda d’arreu del país.
La manifestació va recórrer els carrers de Londres i va acabar a la plaça del Parlament, on, en una pantalla gegant, es van projectar missatges de personalitats com ara la primera ministra escocesa, Nicola Sturgeon, que va assegurar que dona suport a una nova votació que els permeti seguir en la UE. Entre els qui van pujar a l’escenari hi havia la diputada tory Anna Soubry, que va dir a la multitud: “És clar que som bastants i ens encarregarem d’arreglar aquest desordre.”
El laborista Lord Adonis va declarar que “el Brexit s’ha convertit en menjar per a gossos”. “El caos i la confusió d’aquesta setmana demostren que, fins i tot el millor pacte que puguem aconseguir, serà dolent per al país”, hi va afegir. En el seu torn, Kahn va expressar: “Diuen que una altra votació no seria ni democràtica ni patriòtica, però és tot el contrari. Què hi ha més democràtic i més britànic que confiar en el vot de la gent?”
La plataforma Brexit Means Brexit (‘Brexit significa Brexit’) va convocar una contramanifestació a la mateixa hora a Londres i a què només van assistir un miler de persones. El fundador de la plataforma, Richard Tice, va declarar que “la idea de convocar un segon referèndum seria molt nociu i afectaria la confiança en la democràcia”.