Política

Concentracions a contracor

Centenars de persones es manifesten cada dia des de fa prop d’un any en diferents poblacions per demanar l’alliberament dels presos polítics i el retorn dels exiliats

Barcelona, Terrassa, Tarragona, Reus, Vilafranca del Penedès, Sant Fruitós de Bages, Manresa i Bescanó són algunes de les localitats on hi ha concentracions diàries

“El que volem de veritat és deixar de manifestar-nos”, assenyalen els veïns que fan de portaveus de moviments apartidistes i oberts

L’Anna va anar a cercar la seva flauta, que feia 20 anys que no tocava Terrassa és, rere Barcelona, la ciutat que més cartes envia als presos
A Bescanó fan cassolades des del 16 d’octubre de l’any passat

Des que el 16 d’octu­bre de l’any pas­sat, avui fa 378 dies, la jut­gessa Car­men Lamela va dic­tar ordre de presó per a Jordi Cui­xart i Jordi Sànchez, i el dia 2 de novem­bre, avui fa 361 dies, va fer el mateix con­tra tot el govern de Cata­lu­nya que no havia mar­xat a l’exili, el país ha vist múlti­ples for­mes de pro­testa. Algu­nes han estat mul­ti­tu­dinàries, com les mani­fes­ta­ci­ons del car­rer Marina o de l’11 de Setem­bre, i altres de més o menys simbòliques, com el recent ascens a 18 cims d’arreu del país o la presència del color groc.

A més, però, cada població, col·lec­tiu, enti­tat s’ha orga­nit­zat per dur a terme la seva par­ti­cu­lar forma de pro­testa. Són cen­te­nars les pobla­ci­ons que s’han orga­nit­zat per un dia a la set­mana o dos mos­trar la seva repulsa per la repressió de l’Estat, però en un nom­bre molt més reduït de loca­li­tats aques­tes con­cen­tra­ci­ons de pro­testa són diàries, en alguns casos des d’ara ja fa un any. En mol­tes d’elles, el fil con­duc­tor és la música i, de fet, a la plana de Face­book Música per a la Lli­ber­tat s’hi poden tro­bar gran part de les con­vo­catòries. El prin­ci­pal objec­tiu d’aques­tes pro­tes­tes, com expli­quen els matei­xos impli­cats, “és dei­xar de fer-les perquè no hi hagi ni pre­sos polítics ni exi­li­ats”. Són, doncs, con­cen­tra­ci­ons a con­tra­cor. Aquests en són alguns exem­ples.

L’ori­gen de tot, una flauta?

Tot i que no es tracta pas de cap com­pe­tició, uns dels pio­ners en aquesta pro­testa diària són els veïns de Sant Fruitós de Bages. L’Anna Ortega va bai­xar al car­rer el dia 1 de novem­bre de l’any pas­sat, just el dia abans que la magis­trada Car­men Lamela empre­sonés tot el govern català que no havia mar­xat a l’exili, i va tocar la seva flauta tra­ves­sera acom­pa­nyada dels seus dos fills. L’Anna feia dies que volia tocar El cant dels ocells com a pro­testa per l’empre­so­na­ment dels Jor­dis, però no tro­bava un ins­tru­ment que feia almenys 20 anys que no tocava. En pocs dies, però, la seva acció havia cor­re­gut i ja no tocava sola. Però no només això: altres muni­ci­pis del Bages ja l’imi­ta­ven.

En David Vila, por­ta­veu dels veïns de Sant Fruitós, explica que, en l’ori­gen, “a banda d’El cant dels ocells es can­tava L’estaca i Els sega­dors, però ràpida­ment es va deci­dir que aquest no era un movi­ment inde­pen­den­tista, sinó de defensa dels drets civils, i per això només es toca El cant dels ocells”. La con­cen­tració es fa cada dia a les 9 del ves­pre a la plaça de la Vila.

A la comarca del Bages també hi ha con­cen­tra­ci­ons cada dia a Man­resa, a Artés i a Sant­pe­dor. En el cas de la capi­tal de la comarca, la Marta Torra explica que van començar “el dia després de Sant Fruitós”, el 2 de novem­bre, el mateix dia de l’empre­so­na­ment dels con­se­llers. A Man­resa es con­cen­tren cada dia a les 7 de la tarda en punt, “just quan aca­ben de tocar les cam­pa­nes de la Seu”, davant les vol­tes de l’edi­fici de l’Ajun­ta­ment, a la plaça Major.

Al Bages, però, hi ha una altra con­vo­catòria des­ta­ca­ble, la que té lloc al pla de Lle­do­ners, al cos­tat de la presó, i en la qual hi par­ti­cipa gent d’arreu de la comarca. De fet, s’ha creat una espècie de movi­ment, Omplim Lle­do­ners , que ser­veix per coor­di­nar la mul­ti­tud de col·lec­tius, enti­tats, grups de música, que hi volen anar. La con­vo­catòria ofi­cial és ara els diu­men­ges al mig­dia, després que, com explica Vila, la dar­rera tro­bada noc­turna reunís més de 5.000 per­so­nes i una tren­tena de músics.

“Ara al ves­pre es fa fosc més ràpid i moure tanta gent en un espai tan petit començava a ser com­pli­cat; per això, i d’acord amb els fami­li­ars dels pre­sos polítics, es va deci­dir fer-ho els diu­men­ges al mig­dia, com un ver­mut, coin­ci­dint amb l’hora que ells són al pati”, comenta.

Deu minuts de cas­so­lada diària

A Bes­canó, al Gironès, també són pio­ners de les pro­tes­tes diàries con­tra l’empre­so­na­ment i l’exili dels polítics cata­lans. La con­cen­tració es va ges­tar el 16 d’octu­bre de l’any pas­sat, el dia de l’empre­so­na­ment dels Jor­dis. D’aquell dia, la Berna Sedó explica: “Un grup de veïns de diver­ses edats vam seguir la con­vo­catòria de fer una cas­so­lada, però en lloc de fer-ho des dels bal­cons, vam bai­xar al car­rer.” I així va ser com va néixer aquesta pro­testa, que, més d’un any després, encara con­ti­nua, cada dia al ves­pre, de 9 a 9 i 10 minuts, de diu­menge a dijous a la plaça U d’Octu­bre, i diven­dres i dis­sabte a la plaça de les Naci­ons. En aquest cas, la pro­testa és, encara avui, una cas­so­lada, com es va fer el pri­mer dia, per tot seguit escol­tar una petita dis­ser­tació sobre algun capítol de la història de Cata­lu­nya i, per cloure l’acte, es canta Els sega­dors.

Sedó hi afe­geix que el grup de veïns s’auto­a­no­me­nen Els Esque­llo­tai­res de Bes­canó i que van ser con­vi­dats, l’agost pas­sat, a pro­nun­ciar el pregó de la festa major. A més, pel pròxim dia 10 de novem­bre han orga­nit­zat un sopar groc per recap­tar fons per als fami­li­ars dels pre­sos i exi­li­ats. A les comar­ques giro­ni­nes hi ha altres ini­ci­a­ti­ves, com ara la dels veïns de Banyo­les, que, també cada dia, es con­cen­tren, al mig­dia, davant de l’ajun­ta­ment en una ini­ci­a­tiva que va ini­ciar un empre­sari jubi­lat de Por­que­res, Josep Gar­cia.

Espon­tani, veïnal i obert a tot­hom

A Bar­ce­lona, una de les con­cen­tra­ci­ons diàries es fa a la plaça Enri­queta Galli­nat, a l’Eixam­ple esquerre, i va començar el 6 de novem­bre de l’any pas­sat. La Rosa Pelli­cer explica: “Va ser espon­tani; sortíem als bal­cons a fer les cas­so­la­des i vam deci­dir bai­xar i ajun­tar-nos, tot i que lla­vors la majo­ria ni ens coneixíem.” Aquest pri­mer dia eren tants que van arri­bar fins i tot a tallar el car­rer. Ara es mouen en una mit­jana de 50 per­so­nes diàries, “tot i que en dies asse­nya­lats arri­bem a la vui­tan­tena”. La seva insistència és tal que arri­ben a fer torns per garan­tir que els dies més com­pli­cats sem­pre hi hagi algú. “A l’estiu la gent gran es va ofe­rir per tapar els dies en què els més joves esta­ven de vacan­ces i així, encara que fóssim menys, sem­pre hi ha hagut algú”, explica Pelli­cer.

El col·lec­tiu es defi­neix com a apar­ti­dista –“Tenim gent del PDe­CAT, d’ERC, de la CUP, ve gent dels Comuns a donar-nos suport, dels Comitès de Defensa de la República, de l’Assem­blea Naci­o­nal Cata­lana”– i deixa clar que la con­cen­tració és oberta a tot­hom qui vul­gui defen­sar “els drets humans”. Molta de la gent gran que se’ls acosta ho fa amb emoció, ja que són des­cen­dents de repre­sa­li­ats pel fran­quisme, “i aquesta situ­ació els col­peix molt”. Durant la con­cen­tració mos­tren pan­car­tes en què dema­nen la lli­ber­tat dels pre­sos polítics i pen­gen llaços grocs o alguna pan­carta. “Inten­tem, però –defensa en Josep Joven­teny, també un dels impul­sors de la ini­ci­a­tiva– que tot es faci amb seny i sense moles­tar a ningú.” Tot i això, algun dia algun con­duc­tor para i els insulta. “Sí, ha pas­sat –diu Pelli­cer–, però la majo­ria toquen el clàxon o ens fan símbols amb el dit polze amunt.”

De fet, alguns dels veïns que es mani­fes­ten cada dia no són pas de l’Eixam­ple, n’hi ha de les Corts o fins i tot d’Esplu­gues, com la Desiré: “Un dia els vaig veure i m’hi vaig afe­gir; ara vinc sem­pre que puc.” El col·lec­tiu ha dut a terme altres acci­ons, com ara sopars grocs, samar­re­tes o uns panots amb la intenció de reco­llir fons, i fa, de manera periòdica, ingres­sos al compte cor­rent de l’enti­tat que dona suport als fami­li­ars dels pre­sos. A més, la situ­ació els ha unit molt com a veïns: “Abans molts ni ens coneixíem i ara ens aju­dem els uns als altres”, asse­gura Pelli­cer.

A l’estil Madres de la Plaza de Mayo

El 7 de novem­bre del 2017 un grup de 16 per­so­nes per­ta­nyents al col·lec­tiu Avis i Àvies de Reus per la Lli­ber­tat es va con­cen­trar a la plaça del Mer­ca­dal de la capi­tal del Baix Camp per exi­gir l’alli­be­ra­ment dels pre­sos polítics. Es van mani­fes­tar, donant tres tombs a la plaça, a l’estil de les Madres de la Plaza de Mayo, en silenci. El movi­ment ha anat aga­fant embran­zida i ara reu­nei­xen una mit­jana de 200 per­so­nes cada dia a 3/4 de 12 del mig­dia i, en dies asse­nya­lats, expli­quen la Coia i l’Albert, poden arri­bar a reu­nir unes qua­tre-cen­tes per­so­nes. La idea ori­gi­nal la va tenir l’Àngels Ollé quan va rebre un mis­satge d’una amiga seva de Mollet expli­cant que ho feien un cop per set­mana. Aquesta era la idea ini­cial, però el col·lec­tiu es va engres­car a fer-ho cada dia, i se’n va sor­tir, amb nota.

Els Avis i Àvies per la Lli­ber­tat de Reus, a més, han anat crei­xent en nom­bre, fins al punt d’acon­se­guir omplir el Tea­tre Bar­trina en el que va ser la pre­sen­tació de Taca d’Oli, la unió de grups d’avis i àvies d’arreu del país amb el mateix objec­tiu. A hores d’ara, Taca d’Oli ja reu­neix 22 pobles d’arreu del Prin­ci­pat, des del Mas­nou fins a Mataró o Bala­guer, que, per tant, també duen a terme ini­ci­a­ti­ves per recla­mar l’alli­be­ra­ment dels pre­sos polítics.

Els avis i àvies de Reus es mani­fes­ten a la plaça del Mer­ca­dal de dilluns a dis­sabte, però, a més, els dijous van a sopar davant de la presó del Cat­llar, on hi ha empre­so­nada Carme For­ca­dell, orga­nit­zen sopars grocs o auto­cars per anar a altres con­cen­tra­ci­ons de suport als pre­sos polítics i exi­li­ats arreu del país, com ara demà mateix, que assis­ti­ran a la con­cen­tració set­ma­nal dels Avis i Àvies de Santa Perpètua de Mogoda per a la Lli­ber­tat, al mig­dia, i a una con­cen­tració davant la presó de Lle­do­ners, a la tarda. La Coia i l’Albert asse­gu­ren que el grup és obert a totes les ide­o­lo­gies polítiques “però no dei­xem que cap par­tit ens ins­tru­men­ta­litzi”. “El nos­tre grup és trans­ver­sal i l’objec­tiu de tots, votin a qui votin, és la lli­ber­tat dels pre­sos, cosa que fa que acon­se­guim també la presència de gent vin­cu­lada als comuns”, acla­rei­xen.

L’atrac­tiu turístic de Reus fa que el col·lec­tiu hagi edi­tat els seus fullets expli­ca­tius en dife­rents idi­o­mes, ja que “molts dels nos­tres visi­tants se’ns atan­sen per pre­gun­tar què fem”, expli­quen la Coia i l’Albert.

La música com a pro­ta­go­nista

La plaça de la Vila de Vila­franca del Penedès acull, des del 12 de novem­bre de l’any pas­sat, una con­cen­tració per l’alli­be­ra­ment dels pre­sos polítics i el retorn dels exi­li­ats en què la música té gran pro­ta­go­nisme. Mit­jançant un grup de What­sApp els veïns es comu­ni­quen i saben quants músics seran a la plaça aque­lla nit, a 2/4 de 10 del ves­pre entre set­mana i a les 8 els caps de set­mana i dies fes­tius. En David i en Sergi expli­quen que l’objec­tiu, a banda d’acon­se­guir la fi de la repressió, “és treure’ns l’angoixa, demos­trar que no ens atu­rem, que no vivim una situ­ació de nor­ma­li­tat”. Tots dos coin­ci­dei­xen a expli­car que van deci­dir impul­sar la tro­bada quan van veure el que l’Anna Ortega havia impul­sat a Sant Fruitós de Bages.

L’acte con­sis­teix a tocar El cant dels ocells els músics que hi par­ti­ci­pin aquell dia, des de qua­tre o cinc fins a una vin­tena algu­nes vega­des, alguns de pro­fes­si­o­nals i altres d’ama­teurs, encara que tots una miqueta orde­nats per mes­tres de l’escola de música de la loca­li­tat. Després d’El cant dels ocells es reci­ten, un a un, els noms de tots els polítics empre­so­nats; tot seguit es canta L’estaca i, per cloure l’acte, es diuen els noms de tots els polítics a l’exili i es canta Els sega­dors.

Els músics de Vila­franca del Penedès han assis­tit també a altres con­cen­tra­ci­ons, en altres pobles de la comarca o fora d’ella, i a més els dime­cres can­vien d’ubi­cació i duen la pro­testa a algun dels bar­ris de la capi­tal de l’Alt Penedès. A més, com ja s’havia fet ante­ri­or­ment, estan estu­di­ant tor­nar a ins­tau­rar que algun dia es lle­gei­xin frag­ments de les car­tes que reben dels pre­sos polítics.

Cançons adap­ta­des

“Tot el poble can­tarà la melo­dia dels indig­nats. És Cata­lu­nya que es rebel·la i lluita per la lli­ber­tat; que els batecs dels nos­tres cors res­so­nin forts com mil tam­bors i que un nou dia comenci ara quan surti el sol.” Aquesta és només una part de l’adap­tació de La cançó dels indig­nats que cada dia, des del 14 de novem­bre de l’any pas­sat, can­ten al raval de Mont­ser­rat de Ter­rassa a 2/4 de 8 del ves­pre. La música i les cançons són l’ingre­di­ent prin­ci­pal de la con­cen­tració de Ter­rassa, una tro­bada on és habi­tual veure fami­li­ars dels polítics repre­sa­li­ats, ja que tant Josep Rull, a la presó, com Lluís Puig, a l’exili, són de la coca­pi­tal valle­sana.

El músic Car­les Llon­gue­ras explica que la idea de con­cen­trar-se cada dia va sor­gir al vol­tant “del Con­ser­va­tori de Ter­rassa, amb pro­ta­go­nisme de la Mont­ser­rat Solé, i de la Banda de Mata­de­pera”. A poc a poc s’hi van anar unint altres músics fins a gene­rar una con­cen­tració que “fins i tot en els dies més dolents és difícil que baixi del cen­te­nar de per­so­nes”. En dies asse­nya­lats, com el 16 d’octu­bre, per exem­ple, s’omple tota la part del Raval més pro­pera a l’ajun­ta­ment.

L’acte s’ini­cia, sem­pre, amb un minut de silenci. Tot seguit s’inter­preta El cant dels ocells i es lle­geix el mani­fest. El text fa esment de tots els pre­sos polítics, tots els exi­li­ats “i també la resta de repre­sa­li­ats, com ara els tres mem­bres dels CDR de Ter­rassa o Mata­de­pera encau­sats per haver-se enca­de­nat davant el Tri­bu­nal Supe­rior de Justícia de Cata­lu­nya, el Pere Soler [l’exdi­rec­tor gene­ral de la poli­cia cata­lana i també ter­ras­senc], la Tamara o l’Adri”, explica Llon­gue­ras.

Acte seguit, s’anun­cien els actes de la set­mana, es lle­geix alguna carta dels pre­sos polítics i se segueix amb els cants: L’estaca, La cançó dels indig­nats, el Torna, torna Ser­ra­llonga o el Bella Ciao , a banda de, per aca­bar, Els sega­dors . Llon­gue­ras des­taca la per­se­ve­rança dels músics, de la gent –“N’hi ha que venen cada dia, cada dia, tant si plou com si fa sol o fred”– i dels que, voluntària­ment, “venen cada dia a mun­tar els micròfons, els alta­veus, etcètera”. Tot i això, el col·lec­tiu ter­ras­senc no es mos­tra sorprès per la reacció de la ciu­tat: “Els sor­pre­sos són els pre­sos, ja que, després de Bar­ce­lona, Ter­rassa és la segona ciu­tat en nom­bre de car­tes que reben.”

Enfo­cats a jut­ges, fis­cals i poli­cies

Cada dia de dilluns a diven­dres un grup de veïns de Tar­ra­gona es con­cen­tra davant dels jut­jats de la ciu­tat, con­cre­ta­ment davant de la parròquia de Sant Pau. La seva acció és un pèl dife­rent de les altres de diàries que es fan a Cata­lu­nya, ja que, a banda de denun­ciar l’existència de pre­sos polítics i, òbvi­a­ment, dema­nar-ne l’alli­be­ra­ment, es diri­geix direc­ta­ment a jut­ges, fis­cals i poli­cies. L’acció Silenci con­tra la repressió, per la lli­ber­tat, rebel·leu-vos con­tra la injustícia reclama als mem­bres d’aquests col·lec­tius “que no callin davant la injustícia”. Els mem­bres d’aquest grup tar­ra­goní, més o menys un cen­te­nar, es reu­nei­xen cada dia entre les 9 del matí i les 2 del mig­dia, però l’acció prin­ci­pal té lloc entre les 12 del mig­dia i 2/4 d’1, quan pro­tes­ten en estricte silenci.

Un dels seus por­ta­veus, el doc­tor en dret penal Lluís Pas­trana, resu­meix la seva acció amb una frase de Mar­tin Lut­her King: “El que més em pre­o­cupa no és el crit dels vio­lents, dels cor­rup­tes, dels des­ho­nes­tos, dels sense ètica. El que més em pre­o­cupa és el silenci dels bons.” No és estrany aquest refe­rent en un col·lec­tiu que beu direc­ta­ment de l’objecció de consciència, de la insub­missió i de la deso­bediència civil, més que direc­ta­ment de l’inde­pen­den­tisme. El col·lec­tiu va ini­ciar la seva pro­testa l’11 de juny i la va atu­rar durant el mes d’agost per la inac­ti­vi­tat en aquell període dels jut­jats. El 12 de setem­bre van rei­ni­ciar la pro­testa, fins avui.

Pas­trana defensa que “la llei ha d’estar al ser­vei de la política i el jutge del Suprem Pablo Lla­rena ho fa al revés... quan, si una llei no fun­ci­ona, doncs es can­via!”. “És pre­o­cu­pant –hi afe­geix– que el que fa en Lla­rena es pugui jus­ti­fi­car, però, per a nosal­tres, encara ho és més que hi hagi jut­ges o fis­cals que ho vegin i callin.” Pas­trana també implica la poli­cia en aquesta queixa: “Només que hagues­sin com­plert el seu propi codi ètic, que al punt qua­tre diu que han de com­plir les ordres rebu­des sem­pre que s’ajus­tin als cri­te­ris de lega­li­tat i ètica pro­fes­si­o­nal i opo­sar-se a dur a terme totes aque­lles que puguin vul­ne­rar drets fona­men­tals o vagin con­tra la Cons­ti­tució o les lleis, l’1 d’octu­bre no hau­rien actuat com van actuar.”

El col·lec­tiu Silenci, Rebel·leu-vos ja s’ha reu­nit amb l’ante­rior comis­sari dels Mos­sos d’Esqua­dra a Tar­ra­gona, dos cops amb el fis­cal en cap de la demar­cació i amb el jutge degà, per expli­car-los el perquè de la seva acció. El pre­si­dent de l’Audiència de Tar­ra­gona, ara per ara, s’ha negat a rebre’ls. Tot i que, com la resta de pro­tes­tes diàries que hi ha a Cata­lu­nya tenen per objec­tiu la lli­ber­tat dels pre­sos polítics i el retorn dels exi­li­ats, Pas­trana és clar en asse­gu­rar que “si els dei­xen anar de manera pro­vi­si­o­nal, nosal­tres segui­rem, ja que volem el retorn de les lli­ber­tats i els drets que ens han pres; s’ha d’assu­mir la deso­bediència civil pacífica com una forma d’avançar”. “En tot cas, ens ho podríem plan­te­jar si s’arxi­ven totes les cau­ses, i quan dic totes, hi incloc, per exem­ple, la del Valtònyc”, pun­tu­a­litza.

El col·lec­tiu ha con­vi­dat dife­rents polítics a la con­cen­tració, i hi anat l’expre­si­dent del Par­la­ment Ernest Benach o el dipu­tat de la CUP Car­les Riera o l’exdi­pu­tat de la mateixa for­mació David Fernàndez. Fernàndez, a més, va coin­ci­dir amb Pepe Beúnza, el pri­mer objec­tor de consciència empre­so­nat a l’Estat espa­nyol després d’haver pas­sat per un con­sell de guerra per haver-se negar a com­plir el ser­vei mili­tar.

JOAN BONANIT

“Estic content que això els ajudi”

En Joan Bonanit s’ha convertit en un fenomen mediàtic, ja que cada nit s’acosta a la presó de Lledoners a desitjar bona nit als presos polítics.

Com va començar aquesta aventura?
Al juliol vaig anar a la concentració per rebre’ls i vaig veure que, des de la part de darrere, es veia a la cel·la. Els vaig cridar consignes i vaig sentir clarament com responien.
I llavors ho va perfeccionar?
Sí, vaig anar-hi amb un megàfon. Cada nit crido el nom de cadascun d’ells i a darrere hi afegeixo: “Us volem a casa, llibertat.”
Té constància que l’escolten?
I tant! L’Oriol Junqueras m’ha respost més d’una vegada; en Jordi Cuixart em citava en una carta a TV3; m’han fet arribar una samarreta signada per tots, i he canviat l’hora de l’acció, que abans era a les nou menys cinc i ara és a tres quarts de nou, perquè ells ho van demanar, ja que a aquella hora estan tots junts i els fa il·lusió escoltar-me.
Com se sent?
Jo no volia pas aquesta repercussió mediàtica. El que importa, per a mi, és el que es fa i no pas qui ho fa, però estic molt content que això els ajudi.
ÒSCAR CID

“Feia setze anys que no tocava el saxo”

Òscar Cid toca el seu saxo, avui farà 102 dies, davant de la presó Mas d’Enric del Catllar per acompanyar Carme Forcadell.

Com se li va ocórrer aquesta acció?
Doncs quan portava la meva filla de colònies i vaig passar per davant de Lledoners, vaig pensar: “Deu estar molt sola i molt trista la Carme Forcadell a la presó de Tarragona.”
Llavors encara no hi era?
No, se sabia que l’hi traslladaven, cosa que em va donar temps per assajar, perquè feia 16 anys que no tocava el saxo... Toco també la guitarra, però vaig pensar que no se sentiria.
Té constància que la Carme Forcadell l’escolti?
No, des d’on ho faig cada dia a les set de la tarda, segur que no. Però els diumenges ho fem dos cops, a les cinc i a les set, i a les cinc ho fem en un bosc des d’on l’acústica permet que arribi el so al pati, on és ella a aquella hora.
Quines peces toca?
Començo sempre amb un petit discurs i després toco El cant dels ocells. A partir d’aquí, depèn del dia, el Bella Ciao, La cançó dels indignats, L’estaca, Els segadors... I si ve algú a acompanyar-me i porta partitures, doncs els que toqui.
Així, hi ha dies que té companyia?
És un acte obert, tothom hi és benvingut, a tocar, a cantar, a acompanyar... Els divendres, després de l’acte, fem el sopar de la carmanyola; els dijous venen els Avis i Àvies per la Llibertat de Reus, etcètera.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia