La consulta sobre la independència a Sabadell s'ajorna fins al 30 de maig
La plataforma es dóna un altre mes de marge per arribar a tots els barris i fer elevar la participació
Del 25-A fins al 30-M, els impulsors del referèndum ciutadà han marcat dues dates clau en el calendari. D'una banda, la Diada de Sant Jordi, quan ja preveien fer l'últim esforç mobilitzador. I de l'altra, l'Aplec de la Salut, un esdeveniment que aprofitaran per plantar la paradeta als voltants del santuari.
La data no coincideix, de moment, amb cap altra consulta prevista: «A Sabadell, cadascú va per ell», diu la dita que va recordar Dalmases. En el si de la plataforma, hi havia força partidaris de mantenir el referèndum a l'abril, però ahir divendres es va assolir el consens. La consigna, però, ha estat fer-la abans de l'estiu. Però amb més marge respecte a la imminència de les vacances de Setmana Santa, que els hauria restat entre 10 i 14 dies de feina molt a prop de la data del 25-A.
Arribar a tothom i als barris
Quan arribi el 30-M, Sabadell serà la ciutat més gran a celebrar una consulta popular. Però l'escàs ressò que la plataforma ha trobat en alguns mitjans de la ciutat ha fet que «fins i tot al Centre molta gent només n'ha sentit campanes», va apuntar el portaveu. Als barris perifèrics la situació encara és més feixuga. Ara, sumen prop de 440 voluntaris, dels 1.100 que necessitaran durant la jornada electoral. Tot i així, voluntaris d'altres municipis de la comarca els han garantit un cop de mà.
A més de la divulgació pels mercats, l'anunci que exhibiran als cinemes, els cartells i les xerrades que aniran fent per tota la ciutat, la PAS també organitzarà actes sectorials, com ara una trobada amb el Cercle Català de Negocis dimarts vinent a l'auditori de Caixa Sabadell. Ahir a la tarda també van participar en una sessió convocada per la Joventut Nacionalista de Catalunya local.
Traves per trobar locals
L'objectiu de la plataforma és disposar d'uns 30 col·legis electorals, amb 130 meses repartides homogèniament pel nucli urbà. Encara no han iniciat les converses amb l'Ajuntament per disposar d'espais de titularitat municipal la jornada de la consulta. Però de moment estan topant amb dificultats burocràtiques per aconseguir sales per fer xerrades, reunions o convocar una roda de premsa com la d'ahir, que van haver de celebrar en una acadèmia privada on s'imparteixen classes de reforç.
Altres entitats privades de la ciutat no els han volgut cedir locals perquè els estatuts impedeixen celebrar-hi actes amb contingut polític, i «també hi ha molta gent d'associacions subvencionades per l'Ajuntament que no es belluguen si no saben què en pensa l'alcalde», va afegir-hi Dalmases. A l'altre extrem hi ha alguns dels voluntaris de la PAS que posaran a la seva disposició locals sense cap cost per al dia de les votacions. «Hem de fer la nostra feina i no ens hem de refiar gaire de la feina dels altres», sentenciava el portaveu, que malgrat tot va opinar que els partits favorables podrien fer gestos per no quedar descol·locats. Per evitar cues als col·legis, posaran urnes itinerants en els dies previs al 30-M.