Girona no els trobarà a faltar
Les entitats econòmiques i socials responen amb indiferència a la decisió de la Fundació Princesa de Girona de deixar de celebrar l’entrega dels seus premis anuals a la ciutat
Tan sols el sector promonàrquic lamenta la pèrdua
Girona es va llevar ahir amb tota normalitat i sense laments l’endemà de l’anunci de la Fundació Princesa de Girona (FPdGi) de deixar de celebrar l’entrega dels seus premis anuals a la ciutat. El gruix d’entitats econòmiques, socials i polítiques han reaccionat amb total indiferència davant d’aquesta decisió. De fet, ja fa més d’un any que part de la societat gironina va donar l’esquena d’una forma clara als Borbons. El dur discurs contra Catalunya que el monarca espanyol Felip VI va oferir dos dies després de la violència policial contra els catalans que volien votar en el referèndum de l’1 d’octubre va fer que les autoritats catalanes giressin l’esquena a la fundació i als Borbons. Tant és així que aquest any els organitzadors han hagut de buscar-se la vida i trobar una alternativa fora de la ciutat i van haver de marxar al Mas Marroch, a Vilablareix, i a l’Hotel Camiral de Caldes de Malavella. El 2019 hauran d’anar més lluny, a Barcelona, lluny de les comarques gironines.
El monarca no ha demanat perdó pel seu discurs després de les patacades de l’1 d’octubre i l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, ha reiterat i reitera que s’oposarà a cedir espais municipals perquè la Fundació Princesa de Girona pugui celebrar els seus premis a la ciutat. El discurs del monarca “fomentant l’«a por ellos»” és un fet massa gruixut per deixar-ho passar sense més ni més. El rei “ha perdut la legitimitat”, segons el govern de Girona; per això en el ple del 24 d’octubre se’l va declarar persona non grata. No és només l’Ajuntament de Girona; el govern de la Generalitat també els va donar l’esquena l’any passat, així com la Cambra de Comerç –que va decidir desvincular-se’n– o dos científics que van renunciar als respectius premis Princesa de Girona per la posició de la casa reial respecte al conflicte entre l’Estat espanyol i Catalunya.
“La fundació és una entitat privada, pot donar els premis on vulgui”, assegurava ahir la regidora d’ERC-MES Maria Mercè Roca, que alhora reconeixia que “no els hem volgut mai”. L’escriptora fa la reflexió que totes les operacions que s’han fet fins ara per acostar la monarquia als gironins i gironines han fracassat rotundament i estrepitosament. “S’ha demostrat que aquí, a Girona, no els volem, i alhora les actuacions que ha fet la monarquia també han demostrat clarament que no hi pot haver acostament possible”, sosté Roca. “Em sembla bé que ho facin en un altre lloc, és més còmode per a tots”, conclou la republicana.
Els que sí que van reaccionar amb indignació van ser els partits polítics promonàrquics. El diputat de Ciutadans (Cs) a les comarques gironines, Jean Castel, va “lamentar” ahir que el Patronat de la Fundació Princesa de Girona “s’hagi vist obligat a prendre aquesta decisió”. Per ell, la marxa “és conseqüència del nacionalisme excloent” i en culpa l’equip de govern de Girona, “que va decidir trencar amb les institucions de l’Estat”. En aquest sentit, recorda que l’alcaldessa va “encoratjar els comandos separatistes” perquè es manifestessin contra el rei espanyol en l’edició anterior.
“Boicot sistemàtic”
“És un boicot sistemàtic a una entitat que aviat farà deu anys que està lliurant premis de primer ordre i que han servit per projectar Girona internacionalment”, assegura Castel. “La nostra ciutat continua perdent oportunitats per culpa d’un govern que es tanca en banda i que utilitza la institució per fer el seu discurset”, lamenta el diputat. En la mateixa línia es va pronunciar la portaveu del grup municipal del PP a l’Ajuntament de Girona, Concepció Veray, que va assegurar que el que ha passat “és culpa de l’activisme separatista de l’alcaldessa de la ciutat”. “Madrenas no actua com a alcaldessa de tots els gironins i gironines, i es comporta com una hooligan de l’independentisme”, va assenyalar. Veray va lloar la tasca de la Fundació Princesa de Girona i va assegurar que “des de l’any 2009 és un referent en el suport al desenvolupament professional i personal dels joves del nostre país”.