May supera la moció de censura al Parlament per una ajustada majoria
La primera ministra del Regne Unit aconsegueix el suport de 325 diputats, només 19 més que els contraris
La líder conservadora parlarà ara amb els grups per buscar una posició comuna
La primera ministra del Regne Unit, Theresa May, ha superat aquest dimecres la moció de censura al Parlament britànic impulsada per l’oposició laborista, amb el suport de liberal demòcrates, verds i nacionalistes escocesos i gal·lesos.
Tot i la contundent derrota patida ahir a la Cambra dels Comuns en la votació de l’acord de sortida de la Unió Europea (UE) pactat amb Brussel·les, avui May ha obtingut la confiança del Parlament. 325 diputats han donat suport al govern i 306 diputats han censurat la seva gestió, només 19 de diferència. I és que l’ala més euroescèptica del seu partit i els socis parlamentaris del Partit Democràtic Unionista (DUP) nord-irlandès, que dimarts van rebutjar els termes del Brexit, aquest vespre han preferit mantenir l’actual govern davant l’alternativa d’un executiu liderat pel laborista Jeremy Corbyn.
Després de conèixer el resultat, la premier ha garantit que continuarà treballant per “complir amb la solemne promesa” de materialitzar el resultat del referèndum del juny de 2016, en el qual va guanyar el Brexit. “Tenim la responsabilitat d’identificar un camí endavant que ens permeti obtenir el suport d’aquesta cambra”, ha afegit.
May obrirà ara converses amb diversos diputats i partits per intentar aconseguir un posicionament conjunt per renegociar el divorci amb la Unió Europea. Part dels conservadors i el DUP exigeixen a la líder tory que torni a Brussel·les per obtenir concessions sobre el mecanisme de salvaguarda irlandesa, dissenyat per evitar una frontera dura a Irlanda del Nord. Els encara socis europeus, però, rebutgen de moment la possibilitat de renegociar l’acord.
La primera ministra encara disposa de temps fins al proper dilluns per tornar al Parlament amb una proposta alternativa de cara al Brexit, que es materialitzarà el proper 29 de març si no es pacta un ajornament.
En el seu discurs previ a la votació per defensar el seu govern, May ha alertat que la convocatòria d’unes eleccions anticipades provocaria “més divisió” en un moment en què els britànics “necessiten unitat”. “Portaria caos quan necessitem certesa, i ens comportaria un retard quan ens cal tirar endavant, i per això crec que la cambra hauria de rebutjar la moció”, ha dit la primera ministra. “En aquest moment crucial de la història de la nostra nació, unes eleccions generals simplement no és en l’interès nacional”, ha afegit.
Per la seva banda, el líder laborista, Jeremy Corbyn, ha acusat May d’haver “fallat al país” i li ha exigit que dimiteixi per donar pas a nous comicis. “Qualsevol altre primer ministre que s’hagués enfrontat a una derrota de l’escala que va patir [May] ahir a la nit hauria dimitit i aquest país podria elegir el govern que desitgi”, ha etzibat.
La pèrdua de la moció de censura posa ara pressió sobre Corbyn des de l seu propi partit per donar suport a la convocatòria d’un segon referèndum del Brexit. El laborista, que defensa el mandat de la consulta de 2016, en el qual el 51,9 % dels votants van optar per abandonar la UE, ha dit fins ara que només es plantejaria un nou plebiscit si fracassa en l’objectiu de forçar unes eleccions.