May podria oferir avui a Irlanda un pacte bilateral per desencallar el ‘Brexit’
Proposaria un mecanisme alternatiu al que preveia el seu acord fallit per garantir una frontera oberta a l’illa
L’ala ‘tory’ euroescèptica ho veuria bé
Theresa May exposarà aquesta tarda al Parlament el seu pla B del Brexit. Podria buscar un acord amb la República d’Irlanda per garantir la frontera invisible amb la regió britànica d’Irlanda del Nord, segons indica el Sunday Times. Així, May aconseguiria el suport dels euroescèptics del seu partit i dels socis unionistes nord-irlandesos, que són clau per guanyar la votació del pròxim dia 29.
“El compromís [de May] serà aconseguir un acord amb Irlanda sobre un mecanisme alternatiu per assegurar-nos que no hi ha fricció a la frontera entre Irlanda i Irlanda del Nord”, va reconèixer ahir Liam Fox, ministre de Comerç internacional britànic, que va destacar el desig compartit de Dublín i Londres de preservar una frontera oberta.
També l’exministre del Brexit Dominic Raab va dir ahir que el govern irlandès no va descartar, d’entrada, un mecanisme perquè el Regne Unit no es quedi atrapat indefinidament en el pla de contingència.
Matisació de Dublín
Aquest pla deixaria el país dins de la unió duanera i parts de l’economia nord-irlandesa dins del mercat únic en cas que les dues parts no arribessin a un acord comercial satisfactori abans que acabi el període de transició, el 31 de desembre del 2020. Tant Raab com Fox i la resta d’euroescèptics tories exigeixen la retirada d’aquesta salvaguarda per donar suport a May.
Les declaracions de Fox i Raab van ser ràpidament replicades pel ministre d’Exteriors irlandès, Simon Coveney, que va piular: “Algunes anàlisis són equivocades. Puc assegurar que el compromís del govern amb l’acord de sortida [del Regne Unit de la UE] és absolut, incloent la salvaguarda per garantir que, passi el que passi, queda protegida la frontera oberta entre Irlanda i Irlanda del Nord i queda protegit l’acord de pau [del 1998 entre catòlics i protestants a Irlanda del Nord].” Si es confirmés aquesta estratègia, significaria que May ha descartat les demandes dels diversos grups parlamentaris amb què es va reunir la setmana passada perquè eliminés l’opció del Brexit sense acord si no s’aprova el seu pla o valorar continuar a la unió duanera.
Avui May presentarà la seva moció, però també diversos grups transversals presentaran una esmena per allargar l’article 50 del Tractat de Lisboa [el que fixa el termini per abandonar la UE] i descartar la sortida sense acord. També una altra perquè sigui el Parlament el que marqui l’agenda en lloc de la premier, sempre que torni a perdre la votació la setmana que ve. Els euroescèptics tories consideren que això seria una traïció als votants del Brexit.