Montilla i tres caps de llista de CiU podran votar sobre la independència el 25-A
La tercera onada de consultes arribarà amb els cinc candidats dels principals partits designats
Una de les paperetes més esperades és la del president de la Generalitat, el socialista José Montilla, a qui designaran oficialment candidat del PSC el 17 d'abril. Montilla tindrà l'oportunitat d'acudir a les urnes, voti el que voti, en aquest exercici de democràcia participativa que són les consultes, el dia 25 d'abril, a Sant Just Desvern. Montilla s'ha pronunciat en contra de la iniciativa, que considera una «aventura» i un «camí incert». El president de la Generalitat es decanta per lloar l'Estatut com a horitzó nacional de caire federalitzador, i troba una «irresponsabilitat» reclamar un referèndum. Tot i això, el seu govern ha aprovat una llei sobre consultes per la via del referèndum, que ERC veu com un instrument per assolir la independència.
Es dóna la circumstància que els tres candidats territorials de la federació a les eleccions de la tardor, Josep Poblet (alcalde de Vila-seca), Santi Vila (alcalde de Figueres) i Albert Batalla (alcalde de la Seu d'Urgell) també estan cridats a votar en aquesta tercera convocatòria. Per a CiU, serà el moment de demostrar si creu realment en les consultes, després que en la segona tongada hi perdés interès. La proximitat dels comicis serà sens dubte un factor a tenir en compte. La federació s'haurà de barallar amb la disjuntiva de pescar entre el votant independentista o passar-hi de puntetes per no incomodar l'electorat més reticent a la independència.
Candidats sobiranistes
En qualsevol cas, baixant al detall, l'Ajuntament de Figueres va aprovar una moció de suport a l'experiència d'Arenys de Munt, amb el concurs favorable de CiU. A més, Santi Vila havia militat a ERC amb anterioritat. Per la seva banda, l'alcalde de la Seu també és de perfil sobiranista. Sense anar gaire més lluny, Albert Batalla era present a la manifestació per la independència que va tenir lloc a Brussel·les el 7 de març de l'any passat. El menys significat per la causa és Josep Poblet, també president de la Diputació de Tarragona. D'altra banda, també cal tenir en compte que altres alcaldes convergents destacats, com el de Sant Cugat del Vallès, Lluís Recoder –que també anirà a les llistes–, van votar afirmativament en la consulta del 13 de desembre.
Fins ara, només ha pogut votar un dels membres del govern, la consellera d'Acció Social i Ciutadania, la republicana Carme Capdevila, a Sant Hilari Sacalm el 13-D. Un altre càrrec destacat que hi ha participat és el president de la Diputació de Lleida, Jaume Gilabert (ERC), alcalde de Montgai, i també l'eurodiputat d'ICV, Raül Romeva, que ho va fer a Sant Cugat.
Recollida de signatures per Sant Jordi
La consulta arribarà només dos dies després de Sant Jordi, fet que promet una de les diades més reivindicatives dels darrers anys. La Coordinadora de les Consultes sobre la Independència aprofitarà l'avinentesa per recollir signatures per sol·licitar al Parlament, tal com preveu la llei de consultes, que organitzi un referèndum sobre el futur de Catalunya. Per aconseguir les firmes necessàries, el mateix dia 25 d'abril, coincidint amb la convocatòria a les urnes, es recolliran firmes per tirar endavant una pretensió rebutjada dues vegades per la mesa de la cambra, quan diversos col·lectius independentistes van promoure un referèndum per la via de la iniciativa legislativa popular. Ara, amb la flamant llei estel·lar d'ERC aprovada, es necessiten 200.000 signatures per reclamar al Parlament que tramiti la qüestió, previsiblement durant la legislatura que començarà després de les eleccions de la tardor. Un estudi encarregat per la coordinadora assenyala que els partits no podrien al·legar traves jurídiques com fins ara per tombar la iniciativa sobiranista.