Política

Maduro anuncia una revisió “integral” de les relacions diplomàtiques

El president de Veneçuela considera colpistes els països que reconeixen Guaidó

El mandatari demana al papa que promogui el diàleg amb l’oposició

El govern de Veneçuela no es va mostrar sorprès. Va dir ahir que esperava el reconeixement dels països europeus –dinou a l’hora de tancar aquesta edició– a Juan Guaidó com a president interí del país, però els va acusar de respondre a un guió escrit des de Washington per posar fi a Nicolás Maduro. En un comunitat signat des del Ministeri d’Afers Estrangers, l’executiu veneçolà va advertir que revisarà “integralment les relacions bilaterals”, segons diu la nota, amb els governs que van donar “suport als plans colpistes” del líder opositor, autoproclamat president interí de Veneçuela des de finals de gener. Centren la prioritat del govern veneçolà, entre altres estats, Espanya, Alemanya, França i el Regne Unit. Acorralat com està, i en una estratègia per recuperar el joc polític, Maduro va enviar una carta al papa Francesc en què l’insta a promoure un diàleg que l’oposició rebutja.

Veneçuela sosté la hipòtesi que darrere de Guaidó i els països europeus que li donen suport hi ha el govern de Donald Trump. “És el guió dels gringos [els Estats Units], i és el guió que Europa segueix. Tant de bo reflexionin. Han fet passos en fals, però no ens pertorba, no ens distreu, perquè nosaltres sabem qui està prenent les decisions”, va dir el ministre d’Afers Estrangers veneçolà, Jorge Arreaza, durant un míting per commemorar els 27 anys del frustrat cop d’estat que va posar en la cursa per la presidència Hugo Chávez, mort el març del 2013. Al suport dels països europeus al poder interí de Guaidó, s’hi afegeix el dels països del Grup de Lima, liderat pel Brasil, l’Argentina i el Canadà. Els socis es van reunir ahir a Ottawa (Canadà) per analitzar mesures extraordinàries de pressió contra Maduro. La intenció és empènyer-lo a la renúncia, perquè Guaidó pugui complir la seva promesa de convocar eleccions lliures abans de nou mesos. No serà una feina fàcil si l’executiu manté, com fins ara, el control de les forces armades. Guaidó va demanar diumenge un cop més des de Caracas a “cada soldat veneçolà” que abandoni Maduro i es passi a les files opositores. Perquè ho facin, els ha promès una amnistia i un rol actiu “en les feines de reconstrucció de la pàtria”. La prova de foc serà aquesta mateixa setmana, quan els militars que custodien la frontera hauran de decidir si aproven o no l’entrada d’un carregament d’ajuda humanitària que espera a Cúcuta (Colòmbia). Si els miliars obren la frontera, estaran fent cas omís de les ordres de Maduro, que s’oposa a qualsevol ajuda externa. En qualsevol cas, l’estratègia de Maduro consisteix en un diàleg amb l’oposició que no inclou la seva eventual sortida del poder.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.