May fa campanya a Belfast
Garanteix als empresaris nord-irlandesos que no hi haurà frontera física amb Irlanda
Avui té previst reunir-se amb líders de totes les formacions polítiques
Theresa May, en un discurs ahir davant del sector empresarial nord-irlandès a Belfast, va prometre que no hi haurà frontera a Irlanda del Nord més enllà del 29 de març, quan està previst que el Regne Unit faci efectiva la sortida de la Unió Europea (UE) si no arriben a un acord abans i es posa en marxa el període de transició acordat. “Sé que hi ha molta gent preocupada a Irlanda del Nord, però trobarem la manera de dur a terme un Brexit que honori el nostre compromís amb Irlanda del Nord amb un suport ampli tant de la comunitat nord-irlandesa com del Parlament de Westminster”, va assegurar la primera ministra, que va arribar a Belfast ahir al matí en una visita de dos dies.
May es va comprometre a protegir els acords de pau del 1998, que van posar fi a quatre dècades de conflicte armat al territori entre catòlics i protestants, i va garantir quatre principis: que no hi hauria frontera física, que no hi haurà duana entre Irlanda del Nord i la resta del Regne Unit, que continuaran els mecanismes de cooperació entre el Regne Unit i Irlanda, i que es mantindran els Acords de Divendres Sant.
Amb relació a aquests acords, va assegurar que van ser un èxit perquè van fer possible que gent de diferents tradicions senti que “les seves identitats estan protegides”. A més, va assegurar que els principis dels acords “seran honorats per sempre pel govern del Regne Unit” i que la preservació de la pau a Irlanda del Nord “és una de les seves responsabilitats més profundes”. I va sentenciar: “La imatge que dona Irlanda del Nord avui dia és de dinamisme i èxit.”
“Necessitem certesa, i la necessitem ara”, va dir Aodhán Connolly, president del consorci de majoristes d’Irlanda del Nord, un dels que van assistir a l’acte. May es va reunir ahir a la tarda amb empresaris i aquest matí té programada una trobada amb líders de totes les formacions polítiques.
La setmana passada, la Cambra dels Comuns va votar a favor d’una esmena del diputat tory Graham Brady que exigeix a May que negociï amb Brussel·les una alternativa a la salvaguarda per evitar una frontera física entre la República d’Irlanda i Irlanda del Nord. L’esmena insta el govern a buscar “arranjaments alternatius” a la clàusula de seguretat, a la qual s’oposen els euroescèptics conservadors del seu partit i els seus socis unionistes nord-irlandesos.
La resposta del Sinn Féin
Per contra, els republicans del Sinn Féin, que són proeuropeus i partidaris de la unificació d’Irlanda, veuen necessari que hi hagi una clàusula que garanteixi la no frontera i un contacte fluid amb la veïna Irlanda del Nord. Prop de 13.000 vehicles creuen cada dia la frontera.
Arlene Foster, líder del Partit Unionista Democràtic (DUP), socis de govern de May, va negar ahir que la seva actitud d’oposar-se a la salvaguarda faci que sigui més probable la frontera física (que seria la conseqüència d’un Brexit sense acord). “És l’actitud intransigent de la Unió Europea i de la República d’Irlanda el que podria provocar una sortida sense acord”, va dir Foster. Tant May com la UE, quan van signar l’acord, asseguraven que precisament la salvaguarda evita que hi pugui haver una frontera. La salvaguarda es posaria en pràctica només si les dues parts no arriben a un acord comercial. El DUP té por que això provoqui el trasllat de la frontera al mar que separa les dues illes. “L’actual salvaguarda és tòxica per als unionistes perquè provocarà el trencament del Regne Unit a mitjà i a llarg termini”, va denunciar Foster.
Demà May viatjarà a Brussel·les per reunir-se amb Jean-Claude Juncker, el president de la Comissió Europea, que prèviament es reunirà amb el primer ministre irlandès, Leo Varadkar, per discutir una sortida sense acord. May està mirant de calmar els ànims a Irlanda del Nord amb un grup de treball per trobar “arranjaments alternatius” integrat per les faccions proeuropees i antieuropees del Partit Conservador que s’oposen al seu acord amb la UE. La primera ministra espera que li proposin una alternativa prou sòlida per convèncer la Unió Europea perquè torni a obrir les negociacions.
LES FRASES
Trimble denunciarà l’acord
L’unionista David Trimble, ex-primer ministre d’Irlanda del Nord i un dels artífexs dels acords de pau del 1998, portarà als tribunals l’acord de sortida de la UE pactat amb Londres perquè diu que incompleix els principis del procés de pau a la regió assolits el 1998. Pretén que els jutges analitzin la legalitat de la salvaguarda (backstop) que defensen el Consell Europeu, el govern irlandès i, fins fa poc, Theresa May. Aquest mecanisme estableix la permanència del conjunt del Regne Unit a la unió duanera i que a Irlanda del Nord s’apliquin, a més, normes del mercat únic, fins que les dues parts arribin a un acord comercial. Això suposa una fractura de la unitat del mercat britànic, la durada de la qual depèn del vistiplau de Brussel·les. Trimble és l’exlíder del Partit Unionista de l’Ulster (UUP) i ara seu a la Cambra dels Lords com a membre del Partit Conservador. Els Acords de Divendres Sant es basen en una col·laboració permanent de les dues comunitats confrontades en les institucions.