Política

Sánchez usa el 14 d’abril per fer por a l’independentisme

Agita l’espantall de l’avançament electoral i del risc que els presos els gestioni el PP per pressionar ERC i el PDeCAT amb el pressupost

Torra i ERC no afluixen i l’insten a un diàleg obert al dret a decidir

L’endemà de respirar per la punxada de la manifestació de les tres dretes, que sols va aplegar 50.000 persones quan l’objectiu era que el clam a la plaça Colón de Madrid precipités la seva expulsió de La Moncloa, Pedro Sánchez va agitar l’espantall d’un avançament electoral al 14 d’abril –aniversari de la Segona República del 1931– per fer por a l’independentisme amb el risc que els presos i l’escenari posterior al judici el pugui gestionar una coalició entre el PP, Cs i Vox. L’últim cartutx de Sánchez per animar ERC i el PDeCAT a retirar avui o demà l’esmena a la totalitat, però, no va estovar Quim Torra ni ERC, que el van instar a refer el diàleg trencat per WhatsApp i obrir-se al dret a decidir.

Segons la informació avançada per l’agència pública Efe citant fonts de La Moncloa, Sánchez estudia un avançament electoral que no seria un superdiumenge 26 de maig –ara per ara, amb municipals, autonòmiques i europees–, sinó que situaria els comicis espanyols abans, el 14 d’abril. Per complir amb aquest calendari, Sánchez hauria d’esperar a veure enterrats els pressupostos del 2019 demà al Congrés i hauria de dissoldre les Corts dimarts que ve, el 19 de febrer. És a dir, el dia que surt a la venda el seu llibre Manual de resistencia, escrit –no pas firmat– per Irene Lozano, secretària d’estat d’Espanya Global.

El globus de l’avançament electoral exprés va ser combinat per Sánchez amb un fil de missatges a Twitter en què reprotxava als grups independentistes que el van investir en la moció de censura que “la independència de Catalunya ni és constitucional ni la volen la majoria de catalans”. “La majoria estan a favor de l’autogovern. És a dir, de la convivència, el diàleg i la Constitució”, va dir Sánchez. I va rematar la pressió subratllant la circumstància que, per fer triomfar les esmenes a la totalitat, ERC i el PDeCAT hauran de votar juntament amb el PP i Cs, ja que es voten conjuntament en una sola votació. “La política fa estranys companys de llit. L’independentisme votarà en contra d’un pressupost social bo per a Catalunya, i les dretes, en contra d’un pressupost bo per a Espanya”, va constatar. “No deu ser que viuen millor en la confrontació que en les solucions?”, va suggerir Sánchez.

Torra va evidenciar que no cedeix a la pressió de la por que vol provocar el 14 d’abril i l’arribada de les dretes, i va recitar les tres condicions exigides a Sánchez per retirar el vet al pressupost: “Concreció del relator internacional, dret a l’autodeterminació i la fi de la repressió.” En una entrevista a El matí de Catalunya Ràdio, el president de la Generalitat va imputar la trencadissa del fil comunicatiu de Carmen Calvo amb el vicepresident Pere Aragonès i la consellera Elsa Artadi a una “pinça”: “El diàleg se’n va en orris perquè s’instal·la en l’imaginari del PSOE la doble pinça: l’extrema dreta i el PSOE més ranci de Borrell i els barons.” Pel que fa a la pretesa por per l’adveniment del trident format per Casado, Rivera i Abascal, Torra va fer veure que la marxa de diumenge a Colón “no va ser per dir «Vigileu, que arriben les dretes!»”.

Des d’ERC, primer partit a registrar l’esmena de rebuig, la portaveu Marta Vilalta resta dramatisme al fet de deixar Sánchez sense l’oxigen dels comptes: “Un no als pressupostos no ha d’implicar una convocatòria d’eleccions de manera directa –va assenyalar–, independentment que se’ns vulgui pressionar o se’ns vulgui culpar per un avançament electoral o per l’auge de l’extrema dreta.” Curiosament, avui Torra i Aragonès viuran el dia a un quilòmetre de Sánchez: ells seran al Suprem, i ell, al Congrés escoltant la defensa del pressupost que fa la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero.

Estranys companys de llit fa la política: l’independentisme i les dretes, contra uns pressupostos bons
Pedro Sánchez
president espanyol
Vol pressupostos? Concreció del relator internacional, dret a l’autodeterminació i la fi de la repressió
Quim Torra
president de la generalitat
Un no als comptes no ha d’implicar una convocatòria d’eleccions de manera directa
Marta Vilalta
portaveu d’erc

Iglesias voldria l’aliança de la moció i no un bloc PSOE-Cs

Tot i gaudir d’un permís de paternitat que allargarà fins al març, el líder de Podem, Pablo Iglesias, va parlar ahir sobre la possibilitat que un enterrament del pressupost precipiti les eleccions el 2019. Iglesias manté que cal ser “realista” davant un final abrupte de la legislatura i que, en cas d’avançament, voldria revalidar l’aliança de la moció de censura del juny.

Iglesias creu que “encara hi ha temps per arribar a acords” i recorda que, ja al novembre, va oferir a Sánchez una mesa de partits “no només per parlar dels pressupostos, sinó per construir un horitzó de país des del diàleg i el respecte envers les diferències”.

De cara al futur, el líder de Podem adverteix que les elits espanyoles promouran “un bloc de gran centre amb el PSOE i Ciutadans i una nova força progressista que ho faciliti des de fora”, i que seria també el “model preferit pels barons conservadors del PSOE”. Iglesias, però, aposta per refer l’aliança del PSOE, el PNB, ERC i el PDeCAT.

Mentre Sánchez es manté en acció –divendres aprovarà el tràmit final per exhumar Franco del Valle de los Caídos–, el mateix PSOE desinfla l’opció de les urnes el 14 d’abril i la portaveu Adriana Lastra admet que cap càrrec hi pensa. La presidenta del PSOE, Cristina Narbona, va avisar Torra que, si segueix a la taula de diàleg, hi “seurà sol” perquè “no hi ha manera que aparquin la idea de l’autodeterminació”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.