Política

Maduro expulsa la missió d’eurodiputats que volia reunir-se amb Guaidó

González Pons reclama que la UE i l’Estat espanyol es retirin del Grup de Contacte sobre Veneçuela

El cap de l’eurocambra també exigeix represàlies

La crisi diplomàtica entre la UE i Veneçuela va escalar, diumenge, amb l’expulsió de la missió d’eurodiputats que acabava d’aterrar i que buscava entrevistar-se amb el cap del Parlament, Juan Guaidó, reconegut com a president del país per mig centenar d’estats, entre els quals els EUA i la majoria dels europeus.

“El motiu que al·leguen [per a l’expulsió] és que [el president Nicolás] Maduro no vol que estiguem aquí”, va declarar l’eurodiputat del PPE Esteban González Pons, que encapçala la delegació, formada per cinc parlamentaris més.

Segons González Pons, la missió va fer valer, sense èxit, les autoritats que anaven a Veneçuela convidades per l’Assemblea Nacional, la cambra legislativa ignorada pel règim de Maduro. “Estem molt indignats”, va exclamar l’eurodiputat del PPE, per qui l’incident és “l’última prova que aquest règim s’ha convertit en una dictadura tirànica”. “Per al Parlament Europeu, [l’expulsió] significa una ofensa, una humiliació i per a Espanya, també.”

González Pons va anunciar que demanarà, avui, a la UE i a l’Estat espanyol que “es retirin” del grup de contacte, ens promogut per la mateixa UE i format per països europeus i llatinoamericans amb l’objectiu que es convoquin eleccions presidencials “justes” i “creïbles” a Veneçuela. També reclamarà més sancions al cercle de poder a Caracas i la retirada de tots els ambaixadors “acreditats per Maduro” davant la UE. En la mateixa línia, el president de l’eurocambra, Antonio Tajani, va demanar al Consell de la UE (els estats membres) que adoptin mesures de represàlia.

Borrell respon a Pence

L’expulsió va ser condemnada “enèrgicament” també pels ministres d’Exteriors espanyol i francès, Josep Borrell i Jean-Yves Le Drian. Amb tot, Borrell confia que la missió tècnica que enviarà el grup de contacte a Veneçuela tingui més sort i pugui entrar al país aquesta setmana. “Properament anirà a Caracas, si els deixen. Espero que sí.”

Borrell també va respondre al vicepresident nord-americà, Mike Pence, que, diumenge, a la Conferència de Seguretat de Munic, va demanar que es reconegui Guaidó “com a president ja electe”. “És clar que la posició d’Espanya i de la UE és reconèixer Guaidó com a president en exercici, interí. Hem d’actuar d’acord amb les normes, no podem acceptar la petició dels EUA”, va advertir. “Guaidó –hi va afegir– “està reconegut com a president interí amb la funció de convocar eleccions. Nosaltres farem el possible perquè així sigui, sempre mirant d’evitar per tots els mitjans una escalada militar.”

Des de Caracas, el seu homòleg veneçolà, Jorge Arreaza, va justificar l’expulsió de la missió europea dient que el seu govern havia comunicat “fa dies” als eurodiputats “que no serien admesos”.

Maduro considera que la UE ha de rectificar la seva política sobre Veneçuela perquè “s’ha doblegat d’una manera acrítica” al “colpisme” de Trump i només escolta l’oposició.

LA FRASE

Maduro està fent el pas per convertir definitivament Veneçuela en Corea del Nord
Esteban González Pons
EURODIPUTAT DEL PPE


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.