Torra demana als grups que “no posin els interessos electorals per sobre les necessitats de la ciutadania”
El president de la Generalitat informa al Parlament de l’elaboració dels pressupostos del 2019
El cap del govern reivindica que són uns comptes socials i “100% republicans”
El president de la Generalitat, Quim Torra, ha començat la seva compareixença aquest dimecres al ple del Parlament sobre els pressupostos amb una crida als grups perquè no posin els “interessos electorals” per sobre les necessitats de la ciutadania.
Torra ha defensat els comptes per al 2019 i ha reclamat als grups que no vinculin el seu suport als números a les eleccions de l’abril i maig. Per al president català, “respondre les principals urgències amb una proposta valenta és una obligació no només del govern sinó també de la resta de grups” i s’hi ha referit com un “exercici de coherència”.
Ha assegurat que presenta els comptes davant la cambra amb sentit de “responsabilitat, transparència i diàleg”. Segons ell, el govern ha volgut negociar els comptes “des del primer moment” i que no han estat elaborats “en una cambra fosca” com els comptes estatals
En aquest context, ha fet un “prec” explícit –s’ha dirigit a comuns i la CUP– per tal que siguin constructius i proposin “alternatives viables” per incloure als comptes. “Els demano alçada de mires i que pensin més enllà de les cites electorals; hem de ser capaços de no condicionar el benestar dels catalans al regat curt, al tacticisme electoral que sempre dificulta l’entesa, el diàleg i la consecució dels grans acords en benefici de tots”, ha afegit.
El cap de l’executiu català ha reivindicat el debat parlamentari d’aquesta tarda com una via per buscar un acord polític al ple amb els grups. Ha reconegut, però, que per ara no tenen el suport suficient per tramitar-los.
En aquest sentit, ha lamentat que la CUP tanqués la porta a abordar el debat pressupostari amb el govern. Ha afegit “les portes segueixen obertes per si decideixen canviar d’opinió”. Davant dels comuns ha defensat “l’esforç de concreció” d’Economia. “Som conscients que els preocupa la fiscalitat”, ha apuntat davant d’un debat que ha de desgranar algun element en aquest sentit.
Torra també ha apel·lat a la responsabilitat dels grups: “Puc entendre que és una proposta esmenable però costa d’entendre que la cambra renunciï a millores evidents” a un pressupost que ha reivindicat per l’increment en clau social. El president ha reivindicat que als comptes “assolim per fi els nivells precrisi” i ha advertit que una nova pròrroga frenaria “1.665 milions d’euros addicionals de despesa” respecte el 2017. A més, ha avisat que la Generalitat quedaria en una situació financera “difícil”, amb un escenari on faltarien “crèdits per valor de 1.265 milions d’euros”.
Amb tot, Torra ha admès que aquests números no són els que el govern voldria. “Nosaltres voldríem uns pressupostos sense el dèficit fiscal de 16.000 milions que cada any marxen i no tornen, i que permetria duplicar el pressupost dels departaments d’Educació, de Salut i d’Empresa i Coneixement; (...) el dèficit fiscal insuportable que suporta la ciutadania catalana acaba convertint-se, sempre, en un dèficit social”. També voldria uns pressupostos “allunyats de les polítiques deslleials” del govern espanyol.
“Malgrat aquests dos condicionants enormes, la nostra responsabilitat és elaborar els millors pressupostos possibles; i per això presentem uns pressupostos 100% republicans”, ha conclòs.
Polèmica per les rèpliques
Just després de la intervenció de Torra hi ha hagut polèmica amb els grups de la oposició ja que el vicepresident i conseller d’Economia, Pere Aragonès, ha demanat intervenir al ple. Els portaveus de Cs, PSC-Units i el PP han carregat contra el president del Parlament, Roger Torrent, per permetre que Aragonès intervingués abans que els grups poguessin replicar la intervenció de Torra. El president del Parlament ha al·legat, però, que li pertoca a ell ordenar el debat i ha assegurat que hi ha precedents d’intervencions d’altres membres del Govern en compareixences.
Els diputats Carlos Carrizosa, Ferran Pedret i Santi Rodríguez han reclamat a Torrent mantenir el debat dels grups amb el president en bloc, abans que parlés Aragonès, i li han exigit una ordenació “mes adequada” del debat. “Conforme al reglament, no als seus desitjos”, ha resolt Carrizosa.