Salt reitera que hi ha empreses interessades a instal·lar-se al sector sud
Barceló diu, però, que per ara no tenen constància de cap acord entre els propietaris dels terrenys i les empreses
L’oposició acusa de passivitat el govern
Un dels temes cabdals a Salt, com és el desenvolupament del sector sud, va centrar ahir un dels dos plens extraordinaris que es van fer. El segon es va celebrar a petició del PSC i CiU per debatre l’avenir d’aquesta zona clau per al futur de la vila. Socialistes i convergents van reclamar a l’equip de govern (ERC i IpS-CUP) que es concretés un calendari per fer efectiu el desenvolupament d’aquesta gran àrea de 900.000 m². Van demanar també en quin estat es troba la tramitació urbanística i els passos que queden. El regidor de territori, Àlex Barceló (ERC), va reiterar que hi ha diverses empreses interessades –ja almenys 5– a instal·lar-se al sector sud, però que per ara no tenen constància que s’hagi arribat a “cap acord real entre els propietaris dels terrenys i les empreses”.
Barceló va considerar que “tot el que han pogut dur a terme com a Ajuntament en aquesta qüestió ho han fet”. Va recordar que es van emprendre els tràmits per modificar el pla general d’ordenació urbana, aprovat el 2002. Això va portar a crear, el 2017, la peça urbanística del sector sud. I, posteriorment, el consistori de Salt i el de Vilablareix van realitzar una proposta dels usos i els serveis que, dins del sector sud, hi podria haver per subsectors.
“El sector sud no és Ikea”
Barceló va especificar que un dels objectius vigents és que hi hagi la mínima part residencial possible, ja que “la prioritat continua sent que s’hi desenvolupi el vessant industrial, comercial i terciari”. Va explicar que l’Ajuntament el que no pot fer, a partir d’aquí, és substituir la iniciativa privada. I lligat a això va indicar que Ikea no ha descartat l’opció d’instaurar-se a Salt: “Ikea seria un important motor comercial, però el sector sud no és Ikea, sinó moltíssimes coses més.”
El portaveu de CiU, Jaume Torramadé, creu que ha sortit guanyant IpS-CUP, que era l’únic grup que en la consulta ciutadana del 2016 es va mostrar en contra del model de desenvolupament urbanístic que es plantejava en aquest sector. “L’Ajuntament, en lloc de deixar-ho ara tot a mans dels particulars, podria marcar pautes i tempos. A més, el govern local no ha confiat en la comissió d’impuls del sector, ja que només l’ha convocada un cop. I el suport de la Generalitat tampoc s’ha tingut perquè la zona que sí que s’ha desenvolupat és la de Can Turon i la de l’Avellaneda, a Girona”, hi va afegir Torramadé.
“Ens sentim decebuts”
El regidor del PSC, Joan Martín, va dir a l’equip de govern que li xoca que s’afirmi que tot el que podia fer ja està fet: “Ens sentim enganyats i decebuts, malgrat que entenem que l’Ajuntament no ha de ser el responsable de posar d’acord els propietaris dels terrenys i els compradors.” Paral·lelament, tant Torramadé com Martín van instar a continuar lluitant perquè la llei permeti que grans equipaments comercials de 2.500 m² o superiors puguin venir a Salt.
A banda, en el primer ple es va aprovar definitivament el pressupost municipal del 2019. Ascendeix a 27,9 milions d’euros. Hi van votar a favor ERC, la CUP i el PDeCAT; Canviem Salt es va abstenir, i CiU, el PSC, Cs i PxC, en contra.
LA XIFRA
LA FRASE
“Poc pragmatisme”
La regidora no adscrita del PDeCAT, Fanny Carabellido, pensa que “el poc pragmatisme” del govern de Salt i les divergències que hi va haver entre ERC i la CUP respecte al desenvolupament del sector sud “van sentenciar de mort la possibilitat d’atraure a Salt un motor comercial tan puntal i potent com Ikea”. El portaveu de Canviem Salt, Wilder Palacio, va dir en declaracions a aquest diari que el desenvolupament serà a mitjà o a llarg termini, i que a Salt “hi hauria d’haver espais per capacitar treballadors, perquè les empreses interessades a instal·lar-se al municipi els puguessin contractar”.
Sergi Fabri (PxC) va manifestar que “tot està com està” per les discrepàncies que hi ha hagut dins l’equip de govern, a qui va requerir “una posició més activa”. Amb tot, l’alcalde, Jordi Viñas (ERC), va destacar que es continua apostant perquè “el sector sud sigui un pol d’activitat econòmica i industrial, on es planifiquin nous equipaments municipals i supramunicipals, amb un hospital de primer nivell” (com seria el nou Trueta): “Es vol que esdevingui un clúster sociosanitari, amb les respectives facultats de medicina i infermeria, i que es creïn sinergies amb l’hospital Santa Caterina.”