Promouran una recollida de firmes perquè el Parlament convoqui un referèndum oficial

L'Auditori de Girona es va omplir en l'acte del tret de sortida de la campanya nacional per la consulta del 25 d'abril

La coordinadora considera que la llei de consultes aprovada pel Parlament el 10 de març legitima la convocatòria de referèndums, per bé que cal el vistiplau de l'Estat espanyol. Per això, el consell plenari de la coordinadora va aprovar impulsar una iniciativa popular que permeti assolir les 220.000 signatures que permetrien instar el Parlament a convocar un referèndum oficial i en què el resultat sigui respectat. Pel portaveu de la coordinadora, Uriel Bertran, la decisió permet «tenir una estratègia a seguir després de les consultes». En aquesta línia, Bertran considera que, després de la massiva mobilització, «ara toca que les institucions catalanes donin una resposta».

Clam d'independència

De les diverses intervencions cal destacar el parlament de l'actor i president de Sobirania i Progrés, Joel Joan, que en un auditori «tan ple» es va mostrar convençut que «els passos fets amb les consultes no tenen marxa enrere». Va afegir-hi que l'onada de referèndums «està fent història, i avui Girona fa història perquè som els primers d'Europa que posem les urnes al carrer». Clarament convençut, el popular actor considera que el suport i participació en les votacions «mostren que el somni de la independència ha deixat de ser una quimera per passar a ser una realitat». Per la seva banda, l'historiador i escriptor Alfred Bosch va destacar que el més important «és que la gent i el poble és qui mana i això és la democràcia». A més, va demanar que tothom treballi per aconseguir «la màxima participació» en les consultes. Bosch va garantir que personatges com ara Carles Rahola o el President Companys «estarien orgullosos de ser avui aquí», i va dir que «ja res no serà el mateix després del 25-A».

Després, representants de municipis com ara Reus, Alcanar, Cornellà o Granollers van fer una crida a la participació, en la mateixa línia que els municipis de Girona, Salt, Sarrià de Ter, Vilablareix, Aiguaviva, Fornells de la Selva i Quart, que van aprofitar l'acte a la capital catalana per difondre la consulta. L'Elèctrica Dharma va posar el colofó a la festa de l'auditori. Abans, unes 70 persones es van concentrar a les escales de la catedral de Girona, en un acte de suport a les consultes.

192
municipis.
És el nombre de municipis que fins ara s'han adherit a la tercera onada de consultes sobiranistes que es faran el diumenge 25 d'abril a diverses ciutats i pobles d'arreu de Catalunya. Si es té en compte el nombre de municipis que ja van realitzar el referèndum el 13 de desembre i el 28 de febrer, el nombre augmenta ara fins a gairebé 450 indrets del país on s'haurà convocat la consulta sobre la independència. Es calcula que en les properes consultes seran cridats a les urnes 1,2 milions de ciutadans, i s'espera que després de la consulta del 25-A més de 700.000 hagin exercit el seu dret a vot en els referèndums. La tercera onada serà la més massiva fins ara, però no serà l'última, i ja hi ha una desena de municipis adherits a poder realitzar la consulta el 20 de juny, com és el cas de Cornellà del Llobregat, Sant Antoni de Calonge, Mataró, Sitges o Sant Boi del Llobregat, entre d'altres. L'objectiu, en tots els casos, és aconseguir molta participació ciutadana.

La «gelosia» de Flandes

Entre els parlaments que es van fer en l'acte d'ahir a Girona va destacar el testimoni del diputat flamenc i observador internacional a les consultes, Jan Jambon. En la seva intervenció, Jambon va admetre sentir-se «gelós» del pas que està fent el poble català promovent les consultes sobre la independència del país. En aquesta mateix sentit, va proposar un concurs en què hi participin gal·lesos, bascos, escocesos, flamencs i catalans «en el qual les regles són molt fàcils: guanya qui primer aconsegueixi la independència». Una de les normes del joc proposat és que el primer que ho aconsegueixi haurà d'ajudar els altres països a aconseguir el mateix objectiu. Jambon és conscient que aquest pas no és possible encara a Flandes, però creu que els múltiples exemples a Europa «mostren que el clam de llibertat i la crida a la independència no és cosa de quatre bojos». Considera que el camí sobiranista és la via «per fer una Europa més forta».

L'efecte de Justo Molinero a Cornellà

La plataforma de Cornellà del Llobregat Decideix va ser una de les que va poder adreçar-se als centenars d'assistents a l'acte d'inici de la campanya a Girona i va admetre la repercussió que ha suposat per al municipi i l'entitat que l'empresari i presentador Justo Molinero hagi donat suport a les consultes sobre la independència promogudes a centenars de municipis catalans. La seva participació es va materialitzar divendres amb un acte que la plataforma va realitzar al barri de Sant Ildefons i ha de servir per captar la participació de la immigració andalusa que en els anys 60 i 70, en especial, va arribar a Catalunya. Altres personatges famosos van tenir un protagonisme en l'acte d'ahir, com ara Joan Pera, Xavier Grasset o Matthew Tree, que són alguns dels personatges que Reus Decideix ha escollit per a un vídeo l'objectiu del qual és promoure la participació dels ciutadans en la consulta que es farà al municipi el 25 d'abril.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.