VICENS TOMÀS

PORTAVEU DE LA PLATAFORMA MALGRAT DECIDEIX

«No fem un referèndum pel sí»

Les relacions entre la plataforma i l'Ajuntament s'han crispat els darrers dies. Vostès han parlat de veto.

–«És una situació que no ens agrada, perquè nosaltres organitzem un referèndum per a tothom, per fomentar la participació, sense partidismes per una opció o per una altra, i la negativa del govern del PSC i el PP a deixar-nos locals municipals per al dia 25 ens afecta de ple. La seva decisió encara l'entenem menys quan no hem tingut cap problema fins ara pel que fa a la cessió de material. Però volem passar plana i no entrar en més polèmiques.»
–Creuen que no disposar de llocs oficialitzats per a les votacions pot afectar el resultat?
–«Crec que sí. La gent més jove està més avesada a adaptar-se als canvis, però les persones d'edat buscaran aquells espais que els són coneguts per dipositar el seu vot. Si els hem de fer anar a una botiga, no és el mateix i potser pensaran que la cosa no va de debò.»
–Han hagut de fer pedagogia per desvincular-se de determinades sigles i fer campanya única per la participació?
–«Tothom pot tenir la seva opinió, però dins de la plataforma hi ha gent de diferents colors polítics que són molt conscients que en la jornada del dia 25 allò que s'ha de fomentar és el dret a votar i a decidir. Ho he repetit mil vegades, la plataforma no fa un referèndum pel sí. Aquest és el paper que toca fer als partits.»
–Campanya pel sí n'hi ha hagut. Ha faltat una campanya pel no?
–«N'estic convençut i em sap greu que no hi hagi hagut cap formació disposada a defensar un vot negatiu. Ara, és evident que el PSC ha optat per evitar fer campanya pel no, creient que així tallava el debat i no donava ales a aquest moviment social.»
–Creuen que el missatge de la consulta està arribant a la ciutadania?
–«Els actes que hem fet han tingut una resposta molt bona i del nostre únic termòmetre, que és el vot anticipat, n'estem satisfets. Som conscients que el boca a orella ens està funcionant.»
–Creu que se superaran els percentatges obtinguts el 28 de febrer?
–«Reduir la consulta popular a uns mers percentatges no és just. Cert que tots voldríem arribar a uns índexs molt elevats, però no és menys cert que amb els mitjans que tenim les plataformes i amb el poc ressò mediàtic que hem aconseguit fora dels mitjans locals i comarcals, hem obtingut uns números que tenen molt de pes. Tot i això m'agradaria que a Malgrat votés entre un 25% i un 30% de la població.»
–Quins han estat els principals esculls per superar a l'hora d'organitzar la campanya?
–«Sobretot l'econòmic, i hem patit una mica amb el voluntariat, però afortunadament ens n'hem sortit i ja tenim cobertes les vuit taules previstes per al dia de la votació que es concentraran al centre del municipi. També ens ha afectat molt la polèmica amb Ràdio Malgrat, on després de pactar uns espais amb un debat inclòs ens els van anul·lar.»
–I després del 25 d'abril?
–«Encara quedaran consultes per fer i municipis que es vulguin afegir a la proposta. Un cop enllestit tot això caldrà fer balanç del resultat, dur-lo al govern català que hi hagi en aquell moment i que sigui aquest qui reclami a Madrid un referèndum vinculant sobre la independència de Catalunya.»
–Un somni?
–«De moment.»


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.