May ofereix el seu cap
CANVI
Anuncia que plegarà quan s’aprovi l’acord de sortida pactat amb la UE, que podria recollir el suport necessari i ser votat demà
La cambra no aconsegueix adoptar cap dels vuit plans alternatius de ‘Brexit’
Els vots indicatius per trobar un pla alternatiu al de Theresa May van quedar eclipsats ahir per l’anunci de la primera ministra que deixarà el càrrec després que s’aprovi el seu acord. Era el que li exigien els euroescèptics del seu partit per votar-hi a favor. “He escoltat molt clarament l’estat d’ànim del partit. Sé que hi ha un desig per a un enfocament nou i un nou líder per a la segona fase de les negociacions i jo no seré un obstacle”, va dir May als seus diputats, en una reunió privada en una cambra de Westminster.
May hi va afegir: “Estic preparada per deixar el meu lloc abans del que pretenia per fer el que és millor per al país i per al partit. Però hem d’aprovar l’acord i portar a terme el Brexit.” L’anunci de la primera ministra va provocar una mena d’efecte dominó i, un rere l’altre, els principals opositors dins del partit van anar canviant d’opinió, tal com li havien promès.
El primer va ser Jacob Rees-Mogg, líder del Grup de Reforma Europea (ERG), la facció euroescèptica tory i principal opositor a l’acord de May. “Li donaré suport si el Partit Democràtic Unionista (DUP) s’absté”, va declarar Rees-Mogg. Al matí havia dit que li donaria suport si el DUP hi votava a favor. El següent va ser Boris Johnson, que va dimitir el juliol del 2018 en protesta per l’estratègia de May –que va qualificar de “semi-Brexit”– i crític fins abans-d’ahir amb l’acord de la premier. També va canviar de parer Iain Duncan Smith, un altre ferm opositor.
Des del novembre passat, la primera ministra havia dit que l’única alternativa al seu pla era un Brexit sense acord, que era l’exigència dels brexiters. Però dilluns va canviar de parer i va descartar una sortida sense consens per no danyar la unitat nacional, i va dir que el més probable era demanar una pròrroga llarga fins al 2021. Això significava que havien de presentar un pla alternatiu a Brussel·les, amb el risc que se suavitzés el Brexit o es revoqués.
Gerro d’aigua freda
La caiguda de peces del dominó es va aturar quan Arlene Foster, líder del DUP, va dir que votarien contra l’acord de May. “No podem estar d’acord en res que amenaci la unió”, va afirmar Foster. Consideren que podria deixar Irlanda del Nord dins de la unió duanera i trencar el Regne Unit.
La intenció de May és votar un altre cop el seu acord demà, però no està confirmat. Per aprovar-lo li cal convèncer 75 diputats. Tenint en compte que una dotzena de diputats tories han dit que no canviaran d’opinió i que els 10 diputats del DUP s’hi oposaran, hauria de convèncer la vintena d’euroescèptics laboristes. “L’anunci de May demostra definitivament que les seves caòtiques negociacions del Brexit han girat al voltant de la direcció del partit, no de l’interès públic”, va reaccionar Jeremy Corbyn, el líder laborista.
Amb l’anunci, May contrarestava el Parlament, que l’havia apartat per agafar el control del procés del Brexit per buscar el pla B que ella els nega. Però la cambra no va trobar cap majoria. Es van votar vuit plans, que no eren vinculants i que incloïen una sortida sense acord; el model noruec –continuar al mercat comú, crear una unió duanera i permetre la lliure circulació de persones–; el model noruec sense la unió duanera; crear una nova unió duanera i vincles estrets amb el mercat únic; revocar l’article 50; el segon referèndum i un acord de lliure comerç preferencial amb la UE.
“És decebedor que aquesta cambra no trobi cap majoria”, va declarar el conservador Oliver Letwin, el líder de la revolta parlamentària. Stephen Barclay, el ministre del Brexit, va comentar: “El resultat reforça el nostre punt de vista que l’acord de May és la millor opció.” Dilluns, els diputats tindran una altra oportunitat de votar els plans alternatius.
LES FRASES
L’últim obstacle per salvar
Daniel PosticoEl president de la Cambra dels Comuns, el conservador John Bercow, va tornar ahir a fer enfadar el govern quan aquest va expressar la intenció de votar demà –per tercera vegada– l’acord del Brexit pactat per la premier May amb la Unió Europea i ell s’hi va oposar. Fa deu dies ja va provocar el primer enuig quan, emparant-se en un conveni de 1604, va prohibir que es tornés a votar un mateix acord si no incloïa “canvis substancials” en el seu contingut. Ahir es va reafirmar que no acceptarà la votació si incompleix aquesta instrucció. La moció que podria presentar May no inclouria les modificacions que exigeix. L’únic canvi és que ara sí que tindria suport. Molts diputats tories van criticar el president de la cambra, fins i tot els que s’oposen a l’acord de May. “No haurien d’intentar evitar la meva decisió”, els va advertir Bercow. L’speaker està a punt de convertir-se en l’últim escull per a May.