El vet a TV3 indigna el Col·legi i el Sindicat de Periodistes
Els professionals de TV3 i Catalunya Ràdio hi veuen censura i el Col·legi de Periodistes ho considera “ingerència política”
TVE pot seguir usant “fugitius” i “cop a la democràcia” com fan el PSOE, el PP i Cs
A Catalunya la llibertat d’expressió de, com a mínim, la meitat dels ciutadans perd un llençol a cada bugada. La Junta Electoral Provincial de Barcelona ha prohibit a la televisió i la ràdio públiques catalanes usar la paraula “exili” per referir-se a la situació del president Puigdemont, dels exconsellers Puig, Serret i Comín, així com de les exdiputades Rovira i Gabriel, que van marxar a l’estranger per evitar ser empresonades preventivament ja fa gairebé un any i mig –el temps que fa que estan privats de llibertat l’exvicepresident Junqueras, els exconsellers Romeva, Turull, Rull, Forn i Bassa; l’expresidenta Forcadell i els líders civils Sànchez i Cuixart. D’altra banda, els periodistes de TV3 i Catalunya Ràdio tampoc es poden referir a aquests darrers com a “presos polítics” tot i que estan empresonats per haver impulsat un referèndum i, alguns, per haver aprovat una declaració d’independència sense efectes. Donant la raó al recurs de Ciutadans, els magistrats de la Junta Electoral consideren que l’ús d’aquests termes vulnera “la neutralitat informativa” i s’identifica amb “els missatges electorals de determinades opcions polítiques”, en referència a JxCat, ERC, Catalunya En Comú i la CUP. Cal recordar que els periodistes de TV3 i Catalunya Ràdio no utilitzen sistemàticament les dues expressions i també es refereixen en moltes ocasions als presos polítics com a “presos independentistes”, “polítics empresonats”, etc.
En canvi, la televisió pública espanyola pot continuar usant sistemàticament els termes “fugitius de la justícia” i “polítics presos” amb què es refereix als mateixos afectats. Ho pot continuar fent tal com ho fan sistemàticament el PSOE, el PP i Ciutadans. En aquest cas, els magistrats de la Junta Electoral Provincial de Barcelona no consideren que s’afecti la ”neutralitat informativa” ni que aquests termes s’identifiquin amb “els missatges electorals de determinades opcions polítiques”. Aquests darrers termes no “s’aparten injustificadament de la legalitat vigent” com sí ocorre, segons els magistrats, amb aquells altres.
Els consells professionals de TV3 i Catalunya Ràdio acusaven ahir la Junta Electoral d’“ultrapassar les seves competències”, de “censura” i d’atacar la llibertat d’expressió i de premsa perquè, prohibint-los determinades paraules i enfocaments informatius “de forma arbitrària”, el que fan és constituir-se en una mena de “Ministeri de la Veritat”. De fet, el consell de Catalunya Ràdio recorda que l’ús d’aquestes expressions ha estat molt debatut al si de l’organisme i que “sempre” ha defensat que “era millor utilitzar-ne d’altres” deixant-ho a la llibertat d’elecció dels periodistes. El Col·legi de Periodistes de Catalunya considera la decisió dels magistrats una “intromissió” en la informació d’aquests mitjans afectant “la llibertat d’informació i la no ingerència política”. També el Sindicat de Periodistes se solidaritzava ahir amb els mitjans afectats.
D’altra banda, a més de sancionar-los per haver donat cobertura a la manifestació pels presos a Madrid, els obliga a compensar el PSOE, el PP i Cs.
LES FRASES
TVE no cal que compensi res
També per un recurs de Cs, TV3 ha de compensar aquest partit i el PSOE i el PP amb un espai informatiu de durada igual a la que va fer de la manifestació pels presos a Madrid. En canvi, TVE no ha de compensar ningú, tot i que també va fer una àmplia cobertura de la manifestació. El director de TV3, Vicent Sanchis, explicava ahir el perquè. En el cas de TVE, “ningú hi ha presentat recurs”.