XEVI GARCIA
Cap de llista d'Olot en Comú
“Cal una regidoria de feminisme i LGTBI”
El líder d’Olot en Comú aposta per una acció política feminista transversal
Se sent orgullós de la tarifació social que promouen
Xevi Garcia (Saragossa 1956). Ha treballat en la construcció i al centre de promoció de les Preses. Sindicalista de CCOO, militant del PSUC, partit del qual continua formant part, que es va integrar a ICV. Va ser regidor durant un any a Olot, en el segon ajuntament democràtic en substituir Jordi Oliveras, a la CUE. En les eleccions del 2015 va ser el cap de llista d’Olot en Comú.
El líder d’Olot en Comú analitza els primers quatre anys de la formació en el ple d’Olot i les expectatives que té que prosperi un govern d’esquerres. Afirma, així mateix, que posarà les persones al centre del programa electoral.
Perdoni, esperaven obtenir representació en els comicis passats?
No tenia una percepció gaire exacta de si sí o de si no. Mirat amb perspectiva històrica, amb unes o altres sigles, el nostre espai polític és difícil que tingui un suport majoritari a Olot. Espero no ferir ningú, Olot és una ciutat bastant conservadora.
Com valora l’actual mandat?
Positivament. Tot i ser un sol regidor a l’oposició he fet propostes reals. He defugit el postureig, no he fet grans declaracions ni grans propostes... He treballat sempre pel consens i no només als plens, sinó en les comissions de treball de les diferents àrees, una feina que no surt a la llum pública.
I n’hi han recollit?
Algunes. Ens sentim molt satisfets per haver plantejat i fer prosperar el projecte de piscina coberta i la tarifació social. L’hem formulat en un grup de treball amb tots els grups municipals i està força consensuada.
En què consistirà?
El concepte és que es paguin impostos i serveis municipals d’acord amb els ingressos. Es començarà per l’escola de música i la d’expressió i s’estendrà a tota la imposició. No és lògic que qui va a veure una obra de teatre i té molts diners li cobrem un preu subvencionat. I, per contra, el preu no hauria de ser la barrera per accedir a tots els serveis municipals. Això és molt necessari, perquè anem a una desigualtat social molt accentuada.
El 2015, vostès van fer pressió perquè prosperés un govern d’esquerres a Olot. Com l’han promogut?
Nosaltres hauríem pogut presentar mocions en solitari, però hem preferit consensuar-les amb altres grups en la línia d’anar adobant el terreny per a un govern d’esquerres.
I el veu possible?
No hi aprofundeixo per no posar pals a les rodes. Per si de cas.
Però a vegades també han donat suport a l’equip de govern, del PdeCAT...
Sí, quan ha fet propostes raonables. No hem fet una oposició de no a tot.
Fins i tot han donat suport a l’últim pressupost municipal.
Sí, perquè inclouen propostes que compartim o que s’han matisat a canvi del nostre suport.
Quines?
Sobretot una partida per a la piscina coberta i un increment de 50.000 euros per al pla integral d’actuacions de millora de Sant Miquel i 50.000 euros més per al del nucli antic.
Accepta la paternitat del PIAM de Sant Miquel?
No, perquè és anterior a la nostra entrada al consistori. Sí, quant al del nucli antic, del qual ens sentim pares, germans o, en tot cas, corresponsables amb tothom que hi ha participat, que és molta gent.
Quines aportacions hi han fet?
La proposta, per exemple, de rehabilitar el carrer dels Sastres recuperant l’esperit de fa anys de l’especialització artesanals. Per tant, enfocant-la cap a artesans que hi puguin treballar, vendre i, si cal, viure-hi.
Què oferirà el seu partit als electors?
Un programa que posa la persona al centre de tot el gruix de la nostra acció política. Penso que hem de defensar un Olot del treball. El treball no deixa de ser la principal activitat que forma la nostra vida. Cal tenir un treball digne, no precari, amb uns salaris justos, que faciliti un habitatge digne, un entorn de barri amb serveis adequats, uns serveis de formació, educatius, sanitaris adequats al moment que vivim. I també penso en la diversitat, en la gent gran, tenim molta població envellida. En comptes de veure-ho com un problema, cal veure-hi una oportunitat.
Què proposa?
Hi ha força persones amb pensions bones que són consumidores d’oci i de serveis. No són els típics jubilats d’abans que van a jugar a alguna cosa i cap a casa. Fan esport, turisme, consumeixen, etc.
La diversitat, però, és més àmplia.
Sí, i més a Olot, que som una ciutat molt diversa, sobretot durant els últims 20 i 30 anys. Cal incloure més totes les cultures en tota l’activitat que es fa a la ciutat. A vegades no les tenim prou en compte. A més, promourem tot el tema de la dona en un sentit molt transversal. Totes les polítiques ho han de tenir en comte, cal una regidoria de feminisme i de LGTBI.
Quines altres propostes inclourà en el seu programa?
Fer una bona política d’habitatge. En una reunió, un API ens va dir que hi havia prou pisos per atendre la gent, però que no hi ha sous per poder pagar els lloguers. A més, a la ciutat hi ha pisos de més de 60 anys, i cal promoure’n la revisió, la millora energètica i la renovació en general. Per això, ja aquest mandat hem insistit molt en el pla local d’habitatge i també en l’actualització del pla d’ordenació municipal urbana. Caduca el 2023, però la situació de la ciutat ha canviat molt en tots els àmbits. Ens cal una ciutat més densa. Hem crescut amb un model de cases adossades i això vol dir més càrregues per a la ciutat.
Per quin model de promoció aposta?
Hem criticat durant quatre anys que n’hagin quedat al marge molts petits industrials i autònoms i, en aquest sentit, llançarem la proposta d’una aliança amb ciutats de la mateixa dimensió per impulsar propostes comunes i cercar finançament a la Unió Europea. Penso en Vic, Figueres, Manlleu... i de més enllà del nostre entorn.
Escriure un comentari
Identificar-me.
Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar.
Vull ser usuari verificat.
Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.